Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης – Θερινό σινεμά :«Το Μεροκάματο του Τρόμου»



Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος συνεχίζει τις καλοκαιρινές προβολές του αυτή την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2024, με το συγκλονιστικό θρίλερ «Το μεροκάματο του τρόμου» (Le Salaire de la peur, 1953) σε σκηνοθεσία Ανρί-Ζορζ Κλουζό, με τους: Ιβ Μοντάν, Σαρλ Βανέλ, Φόλκο Λούλι, Πέτερ βαν Έικ και Βέρα Κλουζό.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. ακριβώς.

Το 1953, ο Γάλλος σκηνοθέτης Ανρί-Ζορζ Κλουζό παρουσίασε την ταινία «Το μεροκάματο του τρόμου», βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ζορζ Αρνό (Georges Arnaud) που είχε κυκλοφορήσει το 1950. Για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου είχε ενδιαφερθεί και ο Άγγλος σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ, κάτι που προσέκρουσε στην επιθυμία του συγγραφέα, αυτό να γίνει από Γάλλο σκηνοθέτη. Ο Κλουζό δημιούργησε ένα εξαιρετικό φιλμ και πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: απέσπασε το το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών (το 1955 μετονομάστηκε σε Χρυσό Φοίνικα), τη Χρυσή Άρκτο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Βερολίνου και το βραβείο BAFTA Καλύτερης ξένης ταινίας. Οι αποχρώσεις του ασπρόμαυρου που χρησιμοποιεί ο Κλουζό, όχι μόνο αποτυπώνουν τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των χαρακτήρων του, αλλά τονίζουν και την τραγικότητα του πλαισίου εντός του οποίου αυτοί κινούνται.

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό κάπου στη Λατινική Αμερική διαφεντεύει μια αμερικανικών συμφερόντων πετρελαϊκή εταιρεία, αποτελώντας τη μόνη ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα. Οι ντόπιοι ζητιανεύουν για ένα μεροκάματο, οι τυχοδιώκτες καταφτάνουν απελπισμένοι σε αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας, είτε εξαπατώντας τους ντόπιους είτε όπως αλλιώς προκύψει. Η επικρατούσα συνθήκη απόλυτης μιζέριας, φτώχειας, παραίτησης, ξεπεσμού, μοιρολατρίας και απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης περιγράφεται ανάγλυφα στο πρώτο τρίτο της συνολικής διάρκειας 148΄ ταινίας. Στα υπόλοιπα δύο τρίτα, η ταινία αποκτά καταιγιστικό ρυθμό γεμάτο ένταση και αγωνία, καθώς ένα ατύχημα στις πετρελαιοπηγές προκαλεί μια τεράστια πυρκαγιά και ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί είναι να γίνουν συντονισμένες εκρήξεις μεγάλων ποσοτήτων νιτρογλυκερίνης. Από την πετρελαϊκή εταιρεία ζητούνται τέσσερα άτομα, που σε δύο ζεύγη θα οδηγήσουν ισάριθμα φορτηγά για 300 μίλια, περνώντας από κακοτράχαλους χωματόδρομους, τμήματα της ζούγκλας, ετοιμόρροπες αερογέφυρες, με τον κίνδυνο έκρηξης της νιτρογλυκερίνης να ελλοχεύει σε κάθε μέτρο της διαδρομής. Εξ ου και ο εμβληματικός τίτλος της ταινίας, που πέρασε έκτοτε σε καθημερινή χρήση για την περιγραφή επικίνδυνων συνθηκών εργασίας και όχι μόνο.

Το φιλμ θεωρήθηκε αντι-αμερικανικό και μέχρι το ’91 παιζόταν κομμένο στις ΗΠΑ. Ας μην ξεχνάμε πως ο Μοντάν ήταν δηλωμένος κομμουνιστής. Η ταινία μάλιστα επρόκειτο να γυριστεί στην Ισπανία, όμως ο ηθοποιός και η σύζυγός του Σιμόν Σινιορέ αρνήθηκαν να δουλέψουν υπό το καθεστώς του Φράνκο. Έτσι τα γυρίσματα έγιναν στη Ν. Γαλλία με πολλά απρόοπτα: ο Κλουζό έσπασε τον αστράγαλό του, η γυναίκα του αρρώστησε, οι συχνές βροχές κατέστρεφαν τα σκηνικά και η ταινία βγήκε εκτός προϋπολογισμού.

Η ταινία, πέρα από τις διακρίσεις της και τα επτά εκατομμύρια εισιτήρια που έκοψε στην πρώτη της προβολή στη Γαλλία, το 2010, κατατάχθηκε ένατη στη λίστα του περιοδικού Empire με τις «100 καλύτερες ταινίες στον παγκόσμιο κινηματογράφο».

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 στις 9:30 μ.μ., ακριβώς.

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 9:00 μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.