Την αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα των στοχευμένων μειώσεων του ΦΠΑ και εν γένει της άδικης έμμεσης φορολογίας, ανέπτυξε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της «Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους», με θέμα την ενημέρωση από το Συντονιστή του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, κ. Ι. Τσουκαλά, επί της Τριμηνιαίας Έκθεσης Ιουνίου 2024.
Κατ’ αρχάς, βάσει του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, άσκησε εμπεριστατωμένη κριτική στα σημεία της Έκθεσης για το ΦΠΑ, τα οποία έγιναν αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από την Κυβέρνηση. «Μέχρι τώρα οι Εκθέσεις σας, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, προέκυπταν αφενός μεν με τη μέθοδο της συγκριτικής ανάλυσης αφετέρου με αξιοποίηση εργαλείων της ακαδημαϊκής έρευνας. Εν προκειμένω, για το θέμα του ΦΠΑ, διαπιστώνουμε μια εξαίρεση, πρόκειται για παράθεση κάποιων δημοσιευμάτων και εκθέσεων, αλλά πάντως δεν είναι ούτε συγκριτική έρευνα ούτε πρωτογενής έρευνα. Αυτό μας “αιφνιδίασε” δυσάρεστα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι μια εξαίρεση στον κανόνα» ανέφερε σχετικά.
Επιπλέον, επί της ουσίας, επισήμανε ότι «η βασική ένστασή μας πηγάζει απ’ την πραγματικότητα, όπως από το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου η Έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας αποδεικνύει ότι το μέτρο όντως λειτούργησε. Όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ακόμα και το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία, που αρχικά ήταν επιφυλακτικό, ζήτησε τελικά την παράταση του μέτρου, αναγνωρίζοντας εκ των υστέρων ότι πραγματικά έχει λειτουργήσει».
Περνώντας ειδικότερα στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε πως περιλαμβάνουν «στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Δημοσιονομικά, την υπολογίζουμε περίπου σε 0,5-1 δις, όταν μόνο στο πρώτο τετράμηνο τόσα ήταν τα υπερέσοδα του ΦΠΑ. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση αδιαφορεί, ενδεχομένως διότι -κατά την προσωπική μου εκτίμηση- επαναπαύεται στο ότι μεγάλο μέρος των εσόδων προέρχεται από τα εκατομμύρια τουριστών. Αυτό, όμως, δεν απαντά στο μείζον πρόβλημα του 80% της κοινωνίας που πιέζεται αισθητά έως αφόρητα από το ανεξέλεγκτο κόστος ζωής».
Υπογραμμίζοντας ότι «η έμμεση φορολογία, όπως προκύπτει από όλα τα ακαδημαϊκά κείμενα, αποτελεί παράγοντα που τροφοδοτεί τις ανισότητες», στηλίτευσε πως «στην Ελλάδα η σχέση άμεσης – έμμεσης φορολογίας έχει φθάσει στο “μη περαιτέρω” και πρέπει να αντιστραφεί, ώστε να μεταβούμε σ’ ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα». Προχώρησε δε στην προσωπική πρόταση «στοχευμένης μείωσης της έμμεσης φορολογίας σ΄ έναν τομέα όπου δεν υπάρχει κίνδυνος η μείωση να “εξανεμιστεί” και να μην φθάσει στους πολίτες. Αυτός είναι τα καύσιμα, όπου σήμερα πάνω από το 50% του ποσού που πληρώνουμε στην αντλία, επιστρέφει ως φόρος στα κρατικά ταμεία. Μ΄ αυτήν την παρέμβαση, μπορούμε να εξαλείψουμε το σημαντικότερο κίνητρο “άνθισης” του λαθρεμπορίου καυσίμων. Τα αποτέλεσμα θα περάσει σε κάθε πολίτη, επηρεάζοντας μάλιστα θετικά το κόστος μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταφοράς προϊόντων».
Περαιτέρω, στο πλαίσιο της εκτενούς τοποθέτησής του, εστίασε με αναλυτικές επισημάνσεις στους Πίνακες της Έκθεσης για δύο παραμέτρους. Πρώτον, στα στοιχεία για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό απληστίας με τις ολιγοπωλιακές πρακτικές. Δεύτερον στα δεδομένα για το αναπτυξιακό κενό, προτάσσοντας τις επενδύσεις καινοτομίας και νέων τεχνολογιών που ανεβάζουν κατακόρυφα την παραγωγικότητα.
Από την ομιλία του δεν έλειψε, τέλος, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για το οποίο η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας αποτυπώνει πως «μέχρι τα τέλη του 2023, από τα χρήματα που εισέπραξε η Ελλάδα από τα Ταμείο, μόλις το 43% πέρασε στην πραγματική οικονομία».
Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας εδώ