Ανάγκη για επισκευή και αποκατάσταση του οδικού δικτύου περί το Καταφύγι Πιερίων Κοζάνης και για την λήψη μέτρων πυροπροστασίας της περιοχής



Eρώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 4966/30-05-2024 σχετικά με το θέμα «Ανάγκη για επισκευή και αποκατάσταση του οδικού δικτύου περί το Καταφύγι Πιερίων Κοζάνης και για την λήψη μέτρων πυροπροστασίας της περιοχής» και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια και προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και, ιδίως, του δασικού πλούτου της Χώρας από κινδύνους φυσικών, τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών, αποτελούν μείζονες προτεραιότητες, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε έτος συντάσσονται από το Πυροσβεστικό Σώμα, σχέδια αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών για όλη την Επικράτεια, που αφορούν την οργάνωση, τη διαχείριση και τον συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης και περιλαμβάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη επισήμανση και αναγγελία της πυρκαγιάς καθώς και η άμεση και αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενόψει της εκάστοτε αντιπυρικής περιόδου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, κατόπιν σχετικών Διαταγών του Αρχηγείου, προβαίνουν τόσο στην αναγνώριση, έλεγχο και καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάζει το δασικό, αγροτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης, όσο και στον έλεγχο των υπαρχόντων υδατοδεξαμενών, πυροφυλακίων καθώς και των πυροσβεστικών υδροστομίων, αποστέλλοντας τα αποτελέσματα των ανωτέρω ελέγχων – επιθεωρήσεων στους αρμόδιους Φορείς, για τις δικές τους -κατά λόγο αρμοδιότητας- ενέργειες.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν εκδοθεί η υπ’ αριθ. 9267 οικ. Φ.702.15/ 19.02.2024

Διαταγή Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος με θέμα «Αναθεώρηση – Επικαιροποίηση Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών», καθώς και η υπ’ αριθ. 9268 οικ. Φ.702.15/ 19.02.2024 ομοία, με θέμα «Προπαρασκευαστικές εργασίες προετοιμασίας για τη διευκόλυνση του έργου της καταστολής αντιπυρικής περιόδου 2024».

Ειδικότερα, σας γνωρίζουμε ότι για την επιχειρησιακή κάλυψη της εν λόγω περιοχής εφαρμόζεται το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δασών της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Κοζάνης, το οποίο -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων αυξημένης επιτήρησης σε δάση και δασικές εκτάσεις από το Πυροσβεστικό Σώμα και τους λοιπούς εμπλεκόμενους Φορείς που συνεργάζονται και υποστηρίζουν τη δράση αυτή, στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος για τον έγκαιρο εντοπισμό δασικών πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον οικισμό Καταφύγι, στον οικισμό «Αγία Κυριακή», εκπέμπεται δασικό περιπολικό σε καθημερινή βάση και σε ωράριο μεταβαλλόμενο ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς. Επίσης, σε υψηλούς δείκτες επικινδυνότητας πυρκαγιάς (3, 4 & 5) στην ευρύτερη περιοχή περιπολούν και επιχειρησιακοί Αξιωματικοί.

Επιπροσθέτως, γνωρίζεται ότι στον οικισμό λειτουργούν τρεις (03) πυροσβεστικοί κρουνοί, ενώ παράλληλα υφίστανται δύο (02) δεξαμενές, χωρητικότητας 38 και 10 κυβικών μέτρων, σε απόσταση 5 και 10 χλμ. από τον οικισμό, εκ των οποίων η μία είναι κατάλληλη προς υδροληψία και ελικοπτέρου.

Υπενθυμίζεται ότι, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε σε όλες τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας, η άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024», (βλ. σχετ. https://www.fireservice.gr/el GR/-/askese-dasikes-pyrkagias-megales-ektases-dia-pyros-2024-) ενώ περαιτέρω, την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Κοζάνη, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Πολιτικής Προστασίας, για την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού που βασίζεται φέτος στο νέο δόγμα πρόληψη και επιχειρησιακή ετοιμότητα σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση στα έκτακτα συμβάντα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη νέα Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) που δημιουργήθηκε φέτος στην Κοζάνη και θα συνδράμει σε πρώτο χρόνο, δια αερομεταφοράς, σε σημεία που δεν μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα οι επίγειες δυνάμεις με τα υδροφόρα οχήματα. Προς πληρέστερη ενημέρωσή σας, σχετικό τυγχάνει το από 23.05.2024 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (https://civilprotection.gov.gr/deltia-tupou/stin-kozani-o-ey- toyrnas-prolipsi-epiheirisiaki-etoimotita-kai-steni-synergasia-me).

Τέλος, γνωρίζεται ότι για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, κατανεμήθηκε, με Απόφαση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών, κατά το τρέχον έτος, ποσό συνολικού ύψους 27.010.000,00 ευρώ, σε Δήμους της Χώρας (ΑΔΑ: 6ΚΞΗ46ΜΤΛ6-ΩΤΖ), εκ των οποίων 29.000,00 ευρώ στον Δήμο Βελβεντού.

Όσον αφορά στα ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, και προκειμένου να δοθεί μια σαφής και ολοκληρωμένη απάντηση επί των τεθέντων ερωτημάτων, αρμόδια να σας ενημερώσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

-Ο-

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ευάγγελος Τουρνάς

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.