Euro 2024: Από την καρδιακή ανακοπή στην επιστροφή, η ιστορία του Christian Eriksen



Όταν η Δανία ξεκίνησε την εκστρατεία της για το Euro 2024 εναντίον της Σλοβενίας στον Όμιλο Γ την Κυριακή, 16 Ιουνίου , δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι ο ανώτερος πλέι μέικερ Christian Eriksen θα ξεκινούσε στο γήπεδο. Ωστόσο, η επιστροφή του στην εκδήλωση – τρία χρόνια μετά το σοβαρό καρδιακό επεισόδιο του στο γήπεδο – θα είναι μια από τις διαρκείς αφηγήσεις αυτής της έκδοσης στη Γερμανία.

Το θέαμα του Έρικσεν να καταρρέει στο έδαφος ενώ βρισκόταν σε κίνηση στο εναρκτήριο παιχνίδι τους με τη Φινλανδία και να ξαπλώνει ακίνητος καθώς ο Simon Kjaer, ο αρχηγός της Δανίας προσπαθούσε να τον αναζωογονήσει με ΚΑΡΠΑ, ήταν αρκετά ζοφερό ώστε να εξακολουθεί να δίνει εφιάλτες στους ποδοσφαιρόφιλους. Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες του Kjaer, άνοιξε ένα μονοπάτι για τους γιατρούς να φτάσουν στη δουλειά, καθώς οι παίκτες της Δανίας σχημάτισαν έναν κύκλο γύρω από την περιοχή όπου βρισκόταν ο Έρικσεν, φοβούμενοι για το χειρότερο.
 


 

Αφήστε ήσυχο να επιστρέψει στο ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο, η αδελφότητα του παιχνιδιού προσευχήθηκε μόνο για την ανάρρωσή του και ο Έρικσεν επέστρεψε από θαύμα στις επιχειρήσεις μετά από λίγους μήνες. Μετά από μια περίοδο νοσηλείας και ένα εμφύτευμα στην καρδιά του, ο Έρικσεν έλαβε άδεια να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο, αλλά όχι με τους τότε εργοδότες του, την Ίντερ Μιλάνο, λόγω του κανόνα της ιταλικής Serie A περί απαγόρευσης των παικτών που εμφυτεύονται με τον τύπο του βηματοδότη που του είχε τοποθετήσει.

Πέρασε το τέλος της σεζόν 2021-22 με την Μπρέντφορντ προτού ενταχθεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τριετές συμβόλαιο σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες μεταγραφικές συμφωνίες. Ωστόσο, ο χρόνος παιχνιδιού για τον Έρικσεν υπό τον προπονητή του Έρικ τεν Χαγκ είχε μειωθεί τον τελευταίο καιρό με τους Ολλανδούς να προτιμούν τον μικρότερο Mainoo σε παρόμοιο ρόλο.

Ωστόσο, ο εθνικός προπονητής Kasper Hjulmand του έριξε τώρα σανίδα σωτηρίας -παρά τις επικρίσεις- όταν ονόμασε τον 33χρονο δημιουργικό Eriksen στην 26μελή ομάδα στα τέλη Μαΐου. Μαζί του θα είναι ο συμπαίκτης του στη Γιουνάιτεντ Ράσμους Χόιλουντ και αναμένεται να έχει πιο κεντρικό ρόλο στη μεσαία γραμμή της Δανίας, με τον εξτρέμ της Κλαμπ Μπριζ, Αντρέας Σκοφ Όλσεν, να αναλαμβάνει την παλιά του θέση στα δεξιά.

Ο Mikkel Damsgaard, ο οποίος επωμίστηκε το δημιουργικό βάρος μετά την κατάρρευση του Eriksen και οδήγησε την ομάδα έξω από τη φάση των ομίλων και στην ήττα με 2-1 στον ημιτελικό από την Αγγλία στο Euro 2020, συμπεριλήφθηκε επίσης παρά τη δύσκολη σεζόν στο Brentford. Ο Kjaer συμμετείχε επίσης στην ομάδα αφού έχασε πολλούς αγώνες τελευταίας σεζόν για την AC Milan λόγω τραυματισμού στον μηρό.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η εξάρτηση του Damsgaard στον Eriksen είχε προκαλέσει ορισμένες έντονες αντιδράσεις στους δανικούς ποδοσφαιρικούς κύκλους ενόψει του Euro. Όταν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για πολλά φιλικά τον Απρίλιο, ο πρώην μέσος της Δανίας και της Ρεάλ Μαδρίτης Τόμας Γκράβεσεν αντέδρασε με οργή στα μέσα ενημέρωσης. ”(Ο Χιούλμαντ) επέλεξε να πάρει έναν παίκτη που έχει καθίσει στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον Κρίστιαν Έρικσεν, μόνο και μόνο για να διατηρήσει σχέσεις”, είπε ο Γκρέβεσεν .

Σκληρά λόγια αυτά, αλλά εναπόκειται στον Έρικσεν τώρα να αποδείξει ότι υπάρχει ακόμα αρκετή φωτιά στην κοιλιά. Είναι πολύ πιθανό ότι εκνευρισμένος από το γεγονός ότι παραμένει στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, μπορεί να επιδιώξει μια καλοκαιρινή μετακόμιση με την τουρκική Γαλατασαράι ή μια μετάβαση στη Σαουδική Pro League.

Η UEFA , το ευρωπαϊκό όργανο διοίκησης του παιχνιδιού, έχει μάθει καλά από την υπόθεση Eriksen. Ξεκίνησαν μια μεγάλη εκστρατεία καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και υγείας της καρδιάς, χρησιμοποιώντας διεθνή αστέρια όπως ο Erling Haaland για να προωθήσουν την προσπάθειά τους να εκπαιδεύσουν περισσότερους από 100.000 θαυμαστές στις δεξιότητες ανάνηψης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.