20 Ιουνίου 2024 – Παύλος, 20 χρόνια Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης – Του Παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα



Αν δεν εκφωνούσε τον καταπληκτικό (εκκλησιολογικά και θεολογικά) λόγο του, εκφράζοντας τον ι. Κλήρο της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, στην Ιερατική Σύναξη (20-6-2024) στην Παναγία Φανερωμένη Κοζάνης, ο Πρωτοπ. Δημήτριος Χαρισίου, Αρχιερατικός Κοζάνης και Προϊστάμενος του Ι. Καθεδρικού – Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης (τον συγχαίρω και τον ευχαριστώ), δεν θα γνωρίζαμε – τουλάχιστον εγώ – ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος συμπληρώνει (20/6/2004 – 20/6/2024) 20 χρόνια συνεχούς άοκνης αρχιερατικής λειτουργικής – και ό,τι άλλο υπαγορεύεται από το ειδικό βάρος του ιστορικού Επισκοπικού – Μητροπολιτικού Θρόνου, του Σερβίων και Κοζάνης – ποιμαντορικής διακονίας στο λαό μας.

Προηγήθηκε ομιλία – ανάλυση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παύλου, με θεολογικά και φιλοσοφικά κριτήρια της θεμελίωσης – ανάπτυξης του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, της φυσιοκρατίας και του ουμανιστικού ανθρωπισμού σε σχέση με τον ουμανισμό του θεανθρωπισμού – κοινωνισμού της ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος άντλησε επιχειρήματα από τη θεολογία του αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς και γενικότερα από την Πατερική θεολογία.

Στις δραστηριότητες, στα έργα και την αποτελεσματικότητα, διά της επιμονής, υπομονής και προσευχής, του Επισκοπικού – Μητροπολιτικού σχεδιασμού και της αρχιερατικής διακονίας του Σεβασμιωτάτου, όσες που σωστά περιέγραψε ο π. Δημήτριος, ας μου επιτραπεί να προσθέσω και τις εξής, εξ ίσου σημαντικές, δύο.

α. Η ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής Σχολής ‘’Διονύσιος Ψαριανός’’, με δάσκαλο-διευθυντή τον κ. Πάρη Γκούνα Άρχοντα Υμνωδό της Μ.τ.Χ.Ε.

β. Η συμβολή του στην εκλογή και η χειροτονία από τον ίδιο, Βοηθού Επισκόπου, του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρου.

Όλες όσες που ανέφερε ο π. Δημήτριος και αυτές οι δύο συνθέτουν το όραμά του για τη συνέχεια της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Όλες και όλα ανταποκρίνονται στο λόγο του Χριστού: ‘’Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς’’. (Ματθ. 5, 16).

Ήρεμος και φωτεινός ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος, απευθυνόμενος στον ιερό Κλήρο, προέτρεψε: ‘’Πατέρες, βάλτε το Χριστό και την Εκκλησία μέσα στις καρδιές των ανθρώπων’’.

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος. 21-6-2024

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.