Ποια είναι τα οφέλη της απολύμανσης σε αστικά περιβάλλοντα



Η απολύμανση παίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της εξάπλωσης των παθογόνων μικροοργανισμών, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες πόλεις και τουριστικά μέρη. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε μεγάλες πόλεις και στην επαρχία, πολλές εταιρείες με απολυμάνσεις σε Κόρινθο https://cpapolimantiki.gr/ και Αθήνα πλέον συνεργάζονται με τους τοπικούς Δήμους για την συστηματική καταπολέμηση των παθογόνων οργανισμών, που εμφανίζονται ειδικά στους χώρους της εστίασης και στα δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, θέατρα, νηπιαγωγεία και σταθμούς μεταφοράς κοινού. Ειδικά τους θερινούς μήνες, η παρουσία εντόμων και τρωκτικών είναι έντονη, με αποτέλεσμά να προκαλούν δυσχέρεια, τόσο στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους των περιοχών.

Τι πρόσθετα μέτρα μπορούν να παρθούν από του δήμους και τις κοινότητες;

Το κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται για τη σημασία της απολύμανσης. Οι δήμοι θα πρέπει να οργανώνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια στα σχολεία για τα παιδιά και τους γονείς. Με την συνεχή επιμόρφωση οι πολίτες μπορούν να καταλάβουν την επιστήμη που υπάρχει πίσω από την απολύμανση, και την αποτελεσματικότητά που έχει στην μείωση της εξάπλωσης των μικροβίων. Αυτό είχε γίνει κατά την περίοδο του covid και θα πρέπει να συνεχιστεί.

Οι κάτοικοι θα πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία να προχωρήσουν σε απολυμάνσεις των σπιτιών τους και στις αυλές. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ενδελεχής καθαρισμός με σαπούνι και νερό είναι συχνά επαρκής για την απομάκρυνση των περισσότερων παθογόνων μικροοργανισμών. Η απολύμανση πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσθετο μέτρο και όχι ως αντικατάσταση των προϊόντων καθαρισμού.

Στα δημόσια σχολεία θα πρέπει να δίνεται έμφαση στον ασφαλή χειρισμό των απολυμαντικών. Τα παιδιά, όταν υπάρχει έξαρση πανδημίας και γρίπης, θα πρέπει να φορούν κατάλληλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως συνιστάται και να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες προφύλαξης.

Οι δήμοι θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε χώρους υψηλής κυκλοφορίας, όπως δημόσιους διαδρόμους, παγκάκια και επιφάνειες που αγγίζονται συχνά σε δημόσια κτίρια. Θα πρέπει να επιλέγονται απολυμαντικά με χαμηλότερη τοξικότητα και πιο ήπια δράση, ανάλογα με το μέρος και την εφαρμογή. Για παράδειγμα, εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης αραιωμένων διαλυμάτων λευκαντικού σε κατάλληλες επιφάνειες ή συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για συγκεκριμένες συστάσεις.

Όταν πρόκειται για τον καθαρισμό και την απολύμανση αρχαιολογικών χώρων, όπως μας ενημέρωσε μια εταιρεία με απολυμάνσεις στην Κόρινθο, χρειάζεται σχολαστικός καθαρισμός με δραστικά υλικά βιολογικής προέλευσης, που δεν βλάπτουν τα υλικά των αρχαιολογικών μνημείων. Η μέθοδος που ακολουθείται γίνεται πάντα σε συνεργασία με  ειδικούς για την αποκατάσταση των αρχαιολογικών χώρων.

Οι δήμοι επικουρικά θα πρέπει να διοργανώνουν σεμινάρια για τους κατοίκους, τα παιδιά, τους επαγγελματίες εστίασης και τους υπαλλήλους, σχετικά με τις ασφαλείς και αποτελεσματικές πρακτικές απολύμανσης για τα σπίτια και τους δημόσιους χώρους.

Επίσης, ο κάθε δήμος μπορεί να εντάξει στην κοινωνική του πολιτική την προμήθεια των βασικών καθαριστικών για κάθε ευπαθή νοικοκυριό, που δεν μπορεί να προμηθευτεί  κατάλληλα απολυμαντικά και προϊόντα καθαρισμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη αντιμετώπιση της διασποράς ιών και άλλων παθογόνων οργανισμών, που μπορούν να προέλθουν από κατάλοιπα τροφών και αποχή υγιεινής προστασίας.

Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην χρήση νέων μεθόδων απολύμανσης, που δεν κάνουν χρήση χημικών ουσιών και είναι πιο φιλικές προς τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τα ζώα. Για παράδειγμα, στα σχολεία μπορεί να γίνει χρήση ειδικών μηχανήματων που παράγουν υδρατμούς σαν ομίχλη ή άλλα που εκπέμπουν ακτίνες UV και μπορούν να απολυμάνουν κάθε δύσκολη και δυσπρόσιτη επιφάνεια.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.