Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας στην αίθουσα Κοβεντάρειο Κοζάνης



Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANILIFE.GR

Ενημέρωση στους εργοδότες του κλάδου Βιομηχανίας και λιανεμπορίου για την ψηφιακή κάρτα εργασίας προχώρησαν από κοινού το ΕΒΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης, το απόγευμα της Τετάρτης 19 Ιουνίου, στην Αίθουσα Κοβεντάρειο.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο, ξεκινά από την 1η Ιουλίου σύμφωνα με τις πληροφορίες του Υπουργείου Εργασίας με σκοπό να συμβάλει στον έλεγχο της αδήλωτης ή υποδηλωμένης απασχόλησης, τον περιορισμό των απλήρωτων υπερωριών, την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί πως τον Ιούλιο 2022 η ψηφιακή κάρτα, εφαρμόστηκε στο σύνολο των τραπεζών της χώρας και στα super market με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Αργότερα επεκτάθηκε στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις καθώς και τις εταιρείες security, ενώ στα μέσα του 2023 εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο σύστημα οι ΔΕΚΟ μεταφορών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού.

Επιπρόσθετα, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 74 του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, με σκοπό να διασφαλίσει το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, τη νόμιμη χρήση της υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και την καθημερινή και άμεση – σε πραγματικό χρόνο – κοινοποίηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο.

Λεπτομέρειες και συμβουλές για να γίνουν κατανοητή η εφαρμογή και διαχείρισή της, παραχώρησε ο κ. Νάζος Αθανάσιος, εκπρόσωπος της ΔΥΠΑ Κοζάνης, για τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα πρόσληψης εργαζομένων.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.