Τα μυστικά του νέου συστήματος διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων ποδοσφαίρου



Το τέλος της φετινής σεζόν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις σήμανε ταυτόχρονα και το τέλος για το παλιό σύστημα διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών κυπέλλων ποδοσφαίρου. Η UEFA πήρε τη γενναία απόφαση να αλλάξει και πάλι τον τρόπο που παίζουμε στοιχημα και παρακολουθούμε το δημοφιλέστερο σπορ, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβρη του 2024.

Το «Ελβετικό μοντέλο» που διαδέχεται το υπάρχον, έχει τέσσερις παραπάνω ομάδες, έναν κοινό πίνακα βαθμολογίας και οκτώ ματς για κάθε ομάδα που προκρίνεται στη League Phase. Προφανώς η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου κάνει τα πάντα για να αυξήσει τα έσοδα της και τα έσοδα των ομάδων. Υπολογίζεται πως αυτά θα παρουσιάσουν άνοδο της τάξης του 60%, διόλου αμελητέα και ευκαταφρόνητη. Μπορούν όμως τα χρήματα να ισοσκελίσουν το φόρτο των ομάδων και τον τραυματισμό των παικτών; Αντέχει το κοινό περισσότερη δράση στο ήδη βαρύ τηλεοπτικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών; Μπορούν οι ομάδες να υπολογίσουν τη στρατηγική τους σε ένα format με τόσες διαφορετικές παραμέτρους;

Σενάρια και πιθανότητες πρόκρισης

Εδώ είναι που τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται περίπλοκα. Όχι μόνο για τους θεατές αλλά κυρίως για τους μάνατζερ των ομάδων. Ενώ κανείς δεν ξέρει για την ώρα πως θα μεταφραστούν οι αλλαγές σε αποδόσεις πρόκρισης και γκανιότα των μπουκ, τουλάχιστον στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου.

Για τα τεχνικά επιτελεία των ομάδων ο αριθμός των πόντων που απαιτούνται για την πρόκριση στη φάση των νοκ-άουτ παραμένει ένας γρίφος. Το νούμερο «7» που, με το παλιό σύστημα διεξαγωγής εξασφάλιζε πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης (τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις), δεν είναι πλέον ικανοποιητικός. Στις προσομοιώσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο φαίνεται πως πλέον το μαγικό νούμερο είναι το 10. Όμως και πάλι, υπάρχει ο αστάθμητος παράγων των νοκ άουτ αγώνων για τις ομάδες στις θέσεις 9 ως 24 που περιπλέκει τα πράγματα. Το να είσαι στοιχηματική εταιρία και να προσπαθείς να βγάλεις αποδόσεις για μακροχρόνια στοιχήματα στο νέο Champions League και Europa League μοιάζει να είναι εξίσωση μόνο με άγνωστες παραμέτρους. Ίσως δηλαδή και μια ευκαιρία να βρείτε καταπληκτικές αποδόσεις πριν την έναρξη της φάσης των ομίλων.

Τι προσπαθεί να πετύχει η UEFA με το νέο σύστημα;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, πρωταρχικός σκοπός είναι προφανώς τα χρήματα. Και δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν, καθώς η ομοσπονδία δεν έχει κρύψει ποτέ πως θέλει να δει τα έσοδα των μεγάλων συλλόγων να αυξάνονται εκθετικά κάθε χρόνο. Είναι όμως μόνο αυτό;

Εικάζουμε πως όχι. Δεν ήταν λίγες οι φωνές που αναρωτιούνταν αν μπορεί να γίνει κάτι με τα αδιάφορα ματς που λάμβαναν χώρα συνήθως στις τελευταίες αγωνιστικές της φάσης των ομίλων. Η UEFA σίγουρα δεν ανακάλυψε τον τροχό με την απόφασή της να πάει στο νέο σύστημα διεξαγωγής. NBA και Euroleague έχουν ήδη προσπαθήσει να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι λύσεις των Play In και του Mid-Season Tournament  που θέσπισε το NBA και των Play In της Ευρωλίγκας, έχουν βοηθήσει σημαντικά να δοθεί ενδιαφέρον σε ματς και ολόκληρες αγωνιστικές που δεν θα είχαν κανένα νόημα χωρίς αυτά.

Το γεγονός πως η θέση στην τελική κατάταξη της League Phase θα παίζει ρόλο στα ζευγαρώματα των 16 αλλά και το ότι οι ομάδες στις θέσεις 9 ως 16 θα έχουν πλεονέκτημα έδρας στα  νοκ-άουτ με τις ομάδες των θέσεων 17-24, δεν θα αφήσει ασυγκίνητους τους συλλόγους στην προσπάθειά τους να παίξουν μπάλα και μετά το Γενάρη.

Στα δικά μας μάτια η UEFA προσπαθεί να λύσει πολλά προβλήματα μαζί και προβαίνει σε αλλαγές τόσο τολμηρές που θα είναι ένα στοίχημα αν ομάδες και φίλαθλοι θα μπορέσουν να τις αφομοιώσουν. Με δεδομένη την επιτυχία παρομοίων πειραμάτων στο μπάσκετ, μπορούμε να πούμε πως οι υπεύθυνοι της παίζουν εν μέρει εκ του ασφαλούς. Αφήνοντας ως μόνο ερωτηματικό την αντοχή των ποδοσφαιριστών στους έξτρα αγώνες, στα περισσότερα ταξίδια και στη μεγαλύτερη καταπόνηση συνολικά.  Πάντως, διαίσθησή μας είναι πως αν θα υπάρξει ένα πρόβλημα στην όλη διαδικασία μετάβασης στο νέο σύστημα, αυτό μάλλον θα έχει να κάνει με κόπωση παικτών και επιτελείων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.