Console Units, μια… άλλη οπτική των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας



Μία απορία που γεννάται συχνά στο άκουσμα των γεωθερμικών συστημάτων έχει να κάνει με το: γεωθερμία τι είναι https://nikolaospsarras.com/geothermalinterview/ και με πιο τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα σπίτι. Η λειτουργία των γεωθερμικών συστημάτων κλιματισμού, έχει βοηθήσει πολύ στην ελάττωση της κατανάλωσης ενέργειας από συμβατικές πηγές, και φυσικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Στη χώρα μας οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων. Ωστόσο τα γεωθερμικά συστήματα κλιματισμού είναι λίγο δύσκολο να εφαρμοστούν σε αστικές περιοχές, κι αυτό λόγω των μεγάλων απαιτήσεων που εμφανίζουν είτε σε αρκετό περιβάλλοντα χώρο για την ταφή του γεωσυλλέκτη, είτε πλούσια υδροφορία. Η δυσκολία είναι μεγαλύτερη όταν το κτίριο στο οποίο επρόκειτο να εγκατασταθεί γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού, έχει υψηλά θερμικά και ψυκτικά φορτία. Αυτό αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή ενός υβριδικού συστήματος σε συνδυασμό με Console Units.

Ένα υβριδικό σύστημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως και ένα αμιγώς γεωθερμικό σύστημα, με τη διαφορά πως το κομμάτι του γεωσυλλέκτη για ένα κλειστό σύστημα – ή των υδρογεωτρήσεων για ένα ανοικτό σύστημα – αντικαθίσταται από συνδυασμό ενός καυστήρα – λέβητα και ενός πύργου ψύξης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται τεχνικά το φαινόμενο ενός γεωθερμικού συστήματος, τη διατήρηση δηλαδή της θερμοκρασίας του νερού ανακυκλοφορίας της κεντρικής στήλης σταθερής. Το χειμώνα τα θερμικά φορτία αντλούνται από τον καυστήρα λέβητα ενώ το θέρος τα φορτία του εσωτερικού του κτιρίου εναποτίθενται στον πύργο ψύξης.

Η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται μέσω ενός υβριδικού συστήματος είναι μικρότερη συγκριτικά με ένα αμιγώς γεωθερμικό σύστημα, αλλά σαφώς σημαντική σε σχέση με την ενέργεια που καταναλίσκει ένα συμβατικό σύστημα. Αυτή είναι της τάξεως του 40%. Αυτό διότι η δυναμικότητα του καυστήρα – λέβητα θα είναι πολύ μικρότερη λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας στην οποία χρειάζεται να διατηρηθεί το νερό. Πιο συγκεκριμένα η θερμοκρασία αυτή δεν ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου, διότι αυτή αποτελεί και τη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας μίας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας, όταν αυτή λειτουργεί ως θερμική μηχανή.  Κατά την περίοδο του χειμώνα, η γεωθερμική αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί το υψηλής για την εποχή θερμοκρασίας νερό που έχει δημιουργήσει ο λέβητας χαμηλών θερμοκρασιών για να παράγει με τη σειρά της θέρμανση στην εγκατάσταση σε χαμηλό κόστος.  Το νερό που διοχετεύεται στην γεωθερμική αντλία θερμότητας κρυώνει κατά 5 – 7 βαθμούς Κελσίου και επιστρέφει στον λέβητα για να θερμανθεί.  Ο λέβητας με τη σειρά του θα θερμάνει το νερό στην αρχική του θερμοκρασία και το επαναφέρει στη γεωθερμική αντλία θερμότητας στη βέλτιστη (για αυτήν) θερμοκρασία.   Παρόμοια λειτουργία έχει και την περίοδο του καλοκαιριού, μονάχα που τότε το νερό ανεβάζει τη θερμοκρασία του κατά την έξοδο του από την εγκατάσταση με αποτέλεσμα να διοχετεύεται σε ένα σύστημα πύργου ψύξης για τη μείωση της θερμοκρασίας του και απόρριψης του θερμικού αυτού φορτίου στο περιβάλλον.

Η διανομή των φορτίων στους χώρους γίνεται από κάποιες νέου τύπου Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας, τις Console Units. Αυτές οι μονάδες έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας με τις Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας Νερού – Νερού, μόνο που έχουν μια διαφοροποίηση. Τοποθετούνται εσωτερικά στο χώρο τον οποίο πρόκειται να κλιματίσουν, και συνδέονται απευθείας με το κύκλωμα ανακυκλοφορίας νερού της κεντρικής στήλης. Ουσιαστικά υποκαθιστούν το εσωτερικό κύκλωμα του σπιτιού και προορίζονται για τον τοπικό κλιματισμό χώρων, διανέμοντας τα παραγόμενα φορτία μέσω ανακυκλοφορίας θερμού ή ψυχρού αέρα. Προσφέρουν πλήρη αυτονομία σε κάθε χώρο και εντελώς αθόρυβη λειτουργία.

Οι Console Units κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην αγορά, και διεύρυναν ακόμη περισσότερο τις εναλλακτικές λύσεις ανάμεσα στα διαφορετικού τύπου γεωθερμικά συστήματα, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, και να προσαρμοστούν σε κάθε ανάγκη. Οι Console Units μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με το υφιστάμενο δίκτυο νερού ενός κτιρίου και να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα σώματα. Έτσι δε χρειάζεται πλήρη ανακατασκευή του κυκλώματος σε ένα υφιστάμενο κτίριο, γεγονός που διευκολύνει και παρακινεί τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος δικτύου κλιματισμού του.

Το σύστημα που περιγράφηκε παραπάνω είναι η ιδανική λύση για τις περιπτώσεις κλιματισμού κτιρίων γραφείων, τα οποία βρίσκονται στην καρδιά των αστικών περιοχών και ανήκουν στην κατηγορία των πιο ενεργοβόρων κτιρίων. Ένα άλλο πλεονέκτημα που προσφέρει η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος σε τέτοιου είδους κτίριο, είναι η ισοστάθμιση των ενεργειακών φορτίων στην κεντρική στήλη. Αυτό συμβαίνει διότι το σύστημα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται προς θέρμανση σε κάποιους χώρους και προς ψύξη σε άλλους χώρους. Με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία της κεντρικής στήλης και του δοχείου αδρανείας παραμένει σταθερή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.