Δύο νέα βιβλία κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Παρέμαβση, «Η αρχή της αυτενέργειας και η συμβολή της στην επίδοση του μαθητή» και «Ομπρέλα σούπερ μίνι» των Ηλία Καπέτη και Πάρη Μπερμπέρογλου, αντίστοιχα.
«Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ» του ΗΛΙΑ ΚΑΠΕΤΗ αποτελεί μια μελέτη που προβάλλει την αρχή της αυτενέργειας σε συνάρτηση με τη σύγχρονη παιδαγωγική. Ειδικότερα, εξετάζεται το πώς θεμελιώθηκε η αρχή αυτή, πώς καθιερώθηκε ως βασική αρχή διδασκαλίας και με ποιους τρόπους μεταφράζεται σε συνάρτηση με τις επιδόσεις των μαθητών.
Ο Ηλίας Καπέτης γεννήθηκε στη Λάρισα και μένει στα Σέρβια. Σπούδασε δάσκαλος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Οργάνωση & Διοίκηση της Εκπαίδευσης από το Παιδαγωγικό Τμήμα της Φλώρινας. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων με εστίαση στα εκπαιδευτικά τεκταινόμενα. Έχει αποφοιτήσει επιτυχώς από τα ετήσια προγράμματα ΠΕΣΥΠ (Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό) και ΕΠΠΑΙΚ (Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης) της ΑΣΠΑΙΤΕ. Έχει συμμετοχή σε παιδαγωγικά συνέδρια με εισηγήσεις εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Παρακολουθεί με αφοσίωση τις εξελίξεις στον εκπαιδευτικό χώρο και ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Οι σημαντικές διδακτικές αρχές που πρέπει να διαπνέουν μια σωστή διδασκαλία είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του και αυτό τον οδήγησε στην έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου.
Η «ΟΜΠΡΕΛΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΙΝΙ» του ΠΑΡΗ ΜΠΕΡΜΠΕΡΟΓΛΟΥ αποτελεί μια ποιητική συλλογή και ήδη από τον τίτλο της αντιλαμβανόμαστε την παιχνιδιάρικη διάθεση που τη διαπνέει. Μέσα από ποιήματα, κάθε ένα με το ολοκληρωμένο νόημά του, θίγονται ζητήματα όπως η αξία και η χαρά της ζωής, η ξενοφοβία και η απάντηση σ’ αυτή, η ανάγκη του ανθρώπου να βαδίζει πάντα προς τα μπροστά στη ζωή και στον δρόμο και πλήθος άλλων ζητημάτων, που τους δίνεται χώρος προς ανάπτυξη και διάδοση μέσω των στίχων. Παράλληλα με τη διαδρομή μεταξύ των θεματικών βιώνουμε και μια νοητή διαδρομή σε διαφορετικά περιβάλλοντα, φυσικά ή αστικά, μιας και με την εικονοποιία που διακρίνει τα ποιήματα, ο χώρος ζωντανεύει στο νου μας. Άλλοτε ομοιοκατάληκτος κι άλλοτε σε ελεύθερη μορφή, ο λεξιλογικός πλούτος, αναπόσπαστο στοιχείο της ποίησης του Μπερμπέρογλου, δίνει στην αναγνωστική απόλαυση την τελική και πιο καθοριστική του πινελιά, όσο το ηθικό δίδαγμα, ή έστω μια προτροπή, γίνονται ευδιάκριτα στην κατάληξη των ποιημάτων.
Ο Παράσχος (Πάρης) Μπερμπέρογλου γεννήθηκε το 1968 από Έλληνες μετανάστες στο Feuerbach της Στουτγκάρδης, στη Γερμανία. Το 1981 η οικογένειά του μετοίκησε στους Αμπελόκηπους Θεσσα- λονίκης. Φοίτησε στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το 1989 έλαβε το Πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό της «Körber-Stiftung» Γερμανική ιστορία – για το βραβείο του Προέδρου της Δημο- κρατίας και η εργασία του μεταφέρθηκε το 1990 στη μικρή οθόνη υπό τον τίτλο: «Freihändig auf dem Tandem» από το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι «Südwestfunk». Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου με υποτροφία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DΑΑD). Δίδαξε τη γερμανική γλώσσα μεταξύ άλλων στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης και στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 2002 είναι μόνιμο μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού-Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών «Διδακτική της Γερμανικής ως Ξένης/Διεθνούς Γλώσσας». Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, της Ένωσης Ελλήνων Υποτρόφων της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. και της Ελληνικής Εταιρίας Γερμανικών Σπουδών. Εκτός από την ποίηση ασχολείται με τη ζωγραφική και την ορειβασία και ταξιδεύει πολύ. Έχει εκδώσει άλλη μία ποιητική συλλογή με τίτλο “Λαξευμένα σκαλιά στη Νίσυρο” από τις Εκδόσεις Παρέμβαση.