Εορτή του Αγίου Λουκά του Ιατρού – Πανηγυρίζει ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός των Αγίων Αναργύρων Κοζάνης



Ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, εορτή του Αγίου Λουκά του Ιατρού, πανηγυρίζει ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός των Αγίων Αναργύρων Κοζάνης, όπου εκτίθεται προς προσκύνηση και τίμιο λείψανο του Αγίου.

Οι ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν ως εξής:

Δευτέρα 10 Ιουνίου:

7.00 μ.μ. Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Ιερά Παράκληση του Αγίου

Λουκά.

Τρίτη 11 Ιουνίου:

7.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου

Επισκόπου Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρου.

 

Από το Ιερό Προσκύνημα

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Εορτή του Αγίου Λουκά του Ιατρού – Πανηγυρίζει ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός των Αγίων Αναργύρων Κοζάνης

  1. Ο άγιος Λουκάς ο Ιατρός, αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.

    Γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της Κριμαίας (Βαλεντίν Γιασενέσκι). Στα 1904 ξέσπασε ο Ρωσο – Ιαπωνικός πόλεμος, όπου ο Βαλεντίν βρέθηκε στο μέτωπο ως επιτυχημένος στρατιωτικός χειρούργος ιατρός. Εκεί γνώρισε τη σύζυγό του Άννα Βασιλίεβνα Λάνσκαγια, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Πέθανε η σύζυγός του από φυματίωση και α εμπιστεύτηκε την επιμέλεια των παιδιών του στη νοσοκόμα Σοφία Σεργκέγεβνα. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεραπεία των πυογόνων λοιμώξεων. Το 1917 εκλέχτηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης.
    Τον Ιούνιο του 1941 εισβάλουν τα χιτλερικά στρατεύματα στη Ρωσία. Ο εξόριστος επίσκοπος ιατρός ζήτησε να πάει εθελοντής στο μέτωπο. Μετά το τέλος του πολέμου, το 1946 βραβεύτηκε με το βραβείο Στάλιν, για την προσφορά του στην πατρίδα και την επιστήμη.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.