Γιασεμί Χιώτικο (Jasminum grandiflorum) – Των Σταύρου & Μάρθας Καπλάνογλου



Το Χίωτικο γιασεμί ή όπως επιστημονικά λέγεται Jasminum grandiflorum είναι ένα πανέμορφο, ημιαειθαλές αναρριχώμενο φυτό με καταγωγή από την Άπω Ανατολή .
Τα άνθη του αναδίδουν ένα έξοχο άρωμα το καλοκαίρι και η ζωηρή του βλάστηση το κάνουν από τα πιο προσφιλή αναρριχώμενα φυτά.
Τα άνθη του είναι λευκά και η περίοδος άνθισης του μεγάλη, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο
ΙΣΤΟΡΙΑ
Στην αρχαιότητα, το γιασεμί ήταν ένα αγαπημένο και σεβαστό λουλούδι των Κινέζων και των Αράβωνοι Ινδοί του έδωσαν ακόμη και την ιδιότητα του ιερού λουλουδιού.
Τα παλάτια των ευγενών αρωματίζονταν με το άρωμα του γιασεμιού, το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή πολύτιμων τριβών, το λιβάνι του σώματος και το τσάι αρωματιζόταν με πέταλα λουλουδιών.
Από την Αρχαία Περσία, όπως πολλά μπαχαρικά και εξωτικά θαύματα, το γιασεμί ήρθε στην Ευρώπη.
Το λάδι από ευαίσθητα πέταλα γιασεμιού είχε πάντα μεγάλη εκτίμηση. Παρατηρήθηκε ότι τα λουλούδια αποπνέουν το πιο έντονο μελί-δροσερό άρωμα από τις 4 έως τις 5 το πρωί.
Ο θάμνος του γιασεμιού φαίνεται να τυλίγεται σε ένα ελαφρύ αόρατο σύννεφο. Πράγματι, αυτή τη στιγμή αυξάνεται η περιεκτικότητα σε πτητικά συστατικά στα άνθη του φυτού.
Ως εκ τούτου, τα ευαίσθητα λουλούδια συλλέγονται τη νύχτα και υποβάλλονται σε επεξεργασία αμέσως.
Το γιασεμί μπορεί να ονομαστεί θηλυκό λουλούδι. Οι αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν για να εξασφαλίσουν ότι η εγκυμοσύνη προχωρούσε εύκολα, χωρίς επιπλοκές. Το άρωμα του γιασεμιού βοήθησε να βρεθεί μια κατάσταση γαλήνης και ηρεμίας στην ψυχή. Για να διευκολυνθεί ο τοκετός, το σώμα της μητέρας αλείφθηκε με λάδι γιασεμιού.
Στην Κίνα, το γιασεμί χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ηπατίτιδας, της κίρρωσης του ήπατος και της δυσεντερίας. Από τα άνθη παρασκευάζονται φάρμακα για τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας, της δυσεντερίας, των ελκών και των όγκων και από τις ρίζες – θεραπείες για πονοκεφάλους, αϋπνίες και ρευματισμούς.
Στη Δύση, το γιασεμί χρησιμοποιήθηκε στη μαιευτική, τη θεραπεία του βήχα, της δυσκολίας στην αναπνοή, του κρυολογήματος, των νευρικών ασθενειών και της στειρότητας .
ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Τάξη,,……….,,,,: Αστερίδες
Υποταξη …….. Λαμιάλες
Οικογένεια:…… Oleaceae
Γένος……………. Jasminum
Είδος: ,,,,,,,,,,,,,, j. grandiflorum
Διωνυμικό όνομα Jasminum grandiflorum L.
Συνώνυμα:Χιωτικο γιασεμί , Ισπανικό γιασεμί, Jasminum officinale forma grandilorum , βασιλικό γιασεμί, ισπανικό (καταλανικό) γιασεμί, γιασεμί του ποιητή.
ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ
— Φυτό
Αειθαλείς, θάμνοι, αναρριχόμενοι που φθάνουν έως 10 μέτρων m.
–Μίσχοι
Έχει πράσινους μίσχους που είναι είτε γωνιακοί είτε αυλακωτοί και οι μίσχοι είναι ξυλώδεις και τριχωτός οι βλαστοί είναι γυμνοί.
— Φύλλα
Τα φύλλα είναι αντίθετα,Τα φύλλα έχουν μια πράσινη απόχρωση και μια ωοειδή-οξεία ή οξεία μορφή. Η πάνω πλευρά των φύλλων είναι λεία, που σημαίνει ότι δεν έχουν τρίχες πάνω τους, έχουν πάχος περίπου 0,35 χιλιοστά
–Άνθη
Άνθη μεγάλα, λευκά, πολύ αρωματικά.
Τα σέπαλα του λουλουδιού είναι πράσινα, ενώ τα ίδια τα άνθη είναι λευκά και λεία και είναι διατεταγμένα σε γραμμικό σχέδιο.
Στη μέση του σωλήνα που αποτελεί τη στεφάνη, κάθε μεμονωμένο λουλούδι έχει δύο στήμονες, καθένας από τους οποίους έχει έναν κίτρινο ανθήρα.
Ανθίζει άφθονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.
ΑΝΑΓΚΕΣ
— Έδαφος
Το γιασεμί ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμη και σε ξηρά φτωχά εδάφη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το περιττό νερό. – Πηγή: www.mistikakipou.gr
Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα εδάφη με θαλασσινό νερό καθώς και από εκείνα που είναι ελώδη, βρεγμένα ή υπερβολικά πετρώδη.Το νερό είναι καλό για το Jasminum Grandiflorum. Το έδαφος δεν πρέπει ποτέ να είναι τελείως στεγνό, ούτε να είναι ποτέ εντελώς κορεσμένο με νερό.
— Κλιμτ
Το γιασεμί είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, ωστόσο είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και στους δυνατούς βοριάδες. –
Όταν καλλιεργείται στο εσωτερικό, το Jasminum Grandiflorum προτιμά ένα δροσερό περιβάλλον που έχει καλή κυκλοφορία αέρα.
–Ηλιοφάνεια
Επιλέγουμε μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για το γιασεμί, καθώς χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να ανθοφορήσει. Σε σκιερές θέσεις, το γιασεμί έχει σχετικά καλή ανάπτυξη, όμως εμφανίζει μειωμένη ως καθόλου ανθοφορία
Τοποθετήστε το σε μια τοποθεσία που δέχεται το φως του ήλιου για να προωθήσετε την υγιή ανάπτυξη. Τοποθετήστε μια δομή στήριξης ή πέργκολα μέσα στο σπίτι κοντά σε ένα παράθυρο που βλέπει νότια.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
*Πολλαπλασιασμός
Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά γιασεμιού είναι με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα
Ένας ακόμα τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γιασεμιού με την μέθοδο των καταβολάδων στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. –
*Άρδευση
Το γιασεμί δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πότισμα, καθώς θεωρείται σχετικά ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία.τΤο το υπερβολικό πότισμα του γιασεμιού μπορεί να προκαλέσει πτώση ή μάρανση των λουλουδιών, καθώς και μαύρισμα στις άκρες των φύλλων του. –
*Λίπανση
Συνιστάται το λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φώσφορο να εφαρμόζεται στο Jasminum Grandiflorum κάθε δεύτερη εποχή.
*Κλαδεμα
Το γιασεμί χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουμε ζωηρή ανάπτυξη και ικανοποιητική ανθοφορία. Aν αφήσουμε ακλάδευτο το γιασεμί θα έχει αδύναμη βλάστηση, μειωμένη ανθοφορία, καθώς και κακό αερισμό που το καθιστά ευαίσθητο σε προσβολή από ασθένειες.
*Συγκομιδή
Από τα άνθη του γιασεμιού βγαίνει το υπέροχο και ακριβό αιθέριο έλαιο γιασεμιού που έχει χαλαρωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.
*Το αιθέριο έλαιο ,
Τρόπος παρασκευής: Εκχύλιση με αιθυλική αλκοόλη άτμο
Χρησιμοποιούνται μόνον τα άνθη τπυ Χιώτικου γιασεμιου .
Το άρωμα είναι : πολύπλευρο, λαμπερό, λουλουδάτο-γλυκό, με κέρινη νότα όταν δεν είναι αραιωμένο, είναι ένα πορτοκαλοκαφέ παχύρρευστο υγρό .
Συναισθήματα κατά την εφαρμογή: ατομικά, ουδέτερα
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ — ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Το απόλυτο γιασεμί έχει πολύπλοκη χημική σύνθεση. περιέχει περισσότερα από 100 συστατικά.
Η οσμή του καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία οξικού βενζυλεστέρα (26-34%), ινδόλης (2,5-5%), γιασμόνης (2,5-3,5%), ιασμονικού μεθυλεστέρα (0,6-1,7%), ιασμονικού μεθυλεστέρα epp (~0,2). %), βενζοϊκό cis-3-εξενυλεστέρα (0,8-1,3%) και γιασμολακτόνη (~1,5%).
Ταυτόχρονα, το λάδι περιέχει έως και 45% προϊόντα χαμηλής πτητικότητας με αδύναμη οσμή: βενζοϊκό βενζύλιο, φυτόλη και ισοφυτόλη, μεθυλεστέρες ανώτερων λιπαρών οξέων, γερανυλική λιναλοόλη (Yu-Shia Cheng, Yah-Lih Chao, VII Congress of EM, 1977, σελ. 467, NA Shaath et al., Perfumer and Flavorist, 1992,17, No.
Η παρουσία τους επιβραδύνει την εξάτμιση των πτητικών συστατικών, αυξάνοντας έτσι την επιμονή της οσμής.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το άνθος του γιασεμιού χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων.
Χρησιμοποιείται επίσης για να προσθέσει άρωμα σε κρέμες, λοσιόν και αρώματα.
Έχει αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αποχρεμπτική δράση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων . έχει αντισηπτική, διεγερτική δράση. ειναι , εφιδρωτικό και αποχρεμπτικό.
Το γιασεμί ήταν ένα από τα κύρια συστατικά σε πάνω από το 80% όλων των ποιοτικών αρωμάτων και το ένα τρίτο όλων των ανδρικών αρωμάτων, ίσως επειδή η πιο σημαντική χρήση του είναι η επίδρασή του σε ένα λεπτό επίπεδο
Χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη του εγκεφαλικού , για την πρόκληση χαλάρωσης (ως ηρεμιστικό), για την ενίσχυση της σεξουαλικής επιθυμίας (ως αφροδισιακό) και για τη θεραπεία του καρκίνου.
Χρησιμοποιείται για να μειώσει την ποσότητα του μητρικού γάλακτος,
για δερματικές παθήσεις και για να επιταχύνει την επούλωση των πληγών.
Το γιασεμί έχει χρησιμοποιηθεί για ηπατική νόσο ( ηπατίτιδα ), πόνο λόγω ηπατικών ουλών (κίρρωση) και κοιλιακό άλγος λόγω σοβαρής διάρροιας (δυσεντερία).
Το γιασεμί εισπνέεται για να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει το στρες και
να μειώσει την επιθυμία για φαγητό .
— Παραδοσιακή χρήση:
Στις Μεσογειακές χώρες, το άρωμα του γιασεμιού θεωρείται ο «βασιλιάς των αρωμάτων».
Έχει αντι-στρες, χαλαρωτικό αποτέλεσμα, επομένως χρησιμοποιείται κυρίως ως αρωματικός παράγοντας αέρα. Αποτελεί μέρος μιας «αισθησιακής» σύνθεσης αιθέριων ελαίων, η οποία χρησιμοποιείται σε ένα οικείο περιβάλλον. Απαραίτητο συστατικό των πιο ακριβών γαλλικών αρωμάτων.
— Ψυχόσυναισθηματική επίδραση:
Το Χιώτικο γιασεμί εκτιμάται για τις γνωστές ισχυρές αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες, που βοηθά στην ανακούφιση από τη σοβαρή κατάθλιψη και ηρεμεί τα νεύρα, προκαλώντας συναισθήματα αυτοπεποίθησης, αισιοδοξίας και ευφορίας, καθώς και αναζωογονώντας και αποκαθιστά την ενέργεια.
Βοηθά στην κατάθλιψη, ανακουφίζει από την αϋπνία και τα συναισθήματα φόβου,.
Έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα, επιτρέποντάς σας να επιτύχετε πλήρη και βαθιά χαλάρωση.
Είναι «αντι-απαισιόδοξο» άρωμα: εξουδετερώνει τις μη παραγωγικές σκέψεις,.
– εξαλείφει την κατάθλιψη, το άγχος, την απόγνωση.
Βοηθά στη σταθεροποίηση της κατάστασης σε περιπτώσεις νευρικής εξάντλησης και χρόνιου στρες.
–Δέρμα
Βελτιώνει την κατάσταση όλων των τύπων δέρματος, το αναζωογονεί, ανακουφίζει την κατάσταση του δέρματος σε παθήσεις νευροενδοκρινικής φύσης (έκζεμα, δερματώσεις κ.λπ.), εξαλείφει όλες τις τραχιές οσμές.
Είναι το καλύτερο καλλυντικό προϊόν για λεπτό, ξηρό, και υπερευαίσθητο δέρμα με τάση ερεθισμού.
Είναι ένα απολαυστικό ενυδατικό, καταπραϋντικό και αντισηπτικό προϊόν για τη φροντίδα του ξηρού και ώριμου δέρματος.
Χρησιμοποιείται για τη φροντίδα του λιπαρού και επιρρεπούς σε φλεγμονές δέρματος.
-Δίνει ένα ήπιο αποτέλεσμα λεύκανσης.
-Εξαλείφει την ξηρότητα, τον ερεθισμό, την υψηλή αντιδραστικότητα σε εξωτερικές επιδράσεις, τα σημεία άγχους.
Αναζωογονεί, σχηματίζει ομοιογενές χρώμα δέρματος., χρησιμοποιείται για τη φροντίδα του δέρματος για αλλεργικά εξανθήματα, φλεγμονές , εξαλείφει τον κνησμό.
Με τη μορφή διαλύματος 3% σε βαζελίνη, δεν προκαλεί ερεθισμό στο ανθρώπινο δέρμα.
Δεν υπάρχει φωτοτοξική επίδραση.
— Αφροδισιακό αποτέλεσμα:
Έχει αποδειχθεί διεγερτικό στον ερωτά ,που εξαλείφει τη σεξουαλική ψυχρότητα και την ανικανότητα.
Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στα πυελικά όργανα.
Ενισχύει τη σεξουαλική επιθυμία, απελευθερώνει ντροπαλές φύσεις, ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των συντρόφων.
Δίνει ελαφρότητα και πλαστικότητα, αρμονία στον χορό της αγάπης.
Αποκαλύπτει τα «γυναικεία μυστικά» της απόλαυσης της οικειότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
–Εγκυμοσύνη – γαλουχία
Βοηθά στην εγκυμοσύνη, διευκολύνει τον τοκετό.
Το οσφυϊκό μασάζ με λάδι γιασεμιού κατά τη διάρκεια του τοκετού καταπραΰνει τον πόνο και βοηθά τη μητέρα που γεννά να χαλαρώσει
-Εναρμονίζει τις λειτουργίες των ενδοκρινών αδένων, εξαλείφει τον πόνο και τη διαταραχή της εμμήνου ρύσεως, τις φλεγμονώδεις και δυσλειτουργικές διεργασίες στα γεννητικά όργανα και τη ψυχρότητα.
Χρησιμοποιείται για να μειώσει την ποσότητα του μητρικού γάλακτος,
ΛΑΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Στην Ινδία, τα φύλλα του Jasminum Grandiflorum χρησιμοποιούνται συνήθως στη θεραπεία με βότανα της Αγιουρβέδα.
Έχουν γραφτεί συνταγές για τα συστατικά του Jasminum Grandiflorum, συμπεριλαμβανομένων των φύτρων και των αποξηραμένων λουλουδιών του.
Αυτή η μορφή ολιστικής ιατρικής χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δερμάτωσης, του κόρυζας και της ρινικής αιμορραγίας.
–Φύλλα
Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται , για θεραπεία πληγών, για μολυσμένα τραύματα και ως καθαριστικό και αποστειρωτικό για έλκη.
Επιπλέον, τα φύλλα μπορούν να μετατραπούν σε έλαιο κατά των μολύνσεων. και να καταναλωθούν για την ανακούφιση του πονόδοντου και της στοματίτιδας.
–Ρίζα
Η ρίζα μπορεί να βραστεί με κατσικίσιο γάλα και ζάχαρη για να ανακουφίσει την ενόχληση που σχετίζεται με την κατακράτηση ούρων και την αποβολή πέτρας στα νεφρά.
Επιπλέον, η ρίζα μετατρέπεται σε πάστα για τη βελτίωση του δέρματος και την εξάλειψη των πανάδων ή των μαύρων κηλίδων.
Για πονοκεφάλους, η πάστα ρίζας μπορεί να χορηγηθεί και στο μέτωπο.
— Η χρήση του αιθέριου ελαίου του γιασεμιού
Είναι συστατικό ενός ελαίου μαλλιών που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φαλάκρας και της αλωπεκίας.
Είναι επίσης ένα συστατικό μιας οφθαλμικής αλοιφής που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της απώλειας όρασης.
Χρησιμοποιήθηκε για σοβαρές δερματικές διαταραχές και λέπρα στην Ινδία.
Στη Δύση, τα άνθη του έχουν επίσης μετατραπεί σε σιρόπι που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων του λαιμού, όπως ο βήχας και η βραχνάδα.
ΠΡΟΦΥΛΞΕΙΣ
— Πονοκέφαλος
Ορισμένοι χρήστες ανάφεραν ότι αντιμετώπισαν πονοκεφάλους όταν χρησιμοποίησαν το απόλυτο (έλαιο μη αραιωμένο ) γιασεμί, πιθανώς λόγω της περιεκτικότητας του σε οξικό βενζύλιο.
Δεν υπάρχει λόγος με βάση τα δεδομένα ασφαλείας για τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται αραιώσεις μικρότερες από 3%, ωστόσο, λόγω της απίστευτης ισχύος του απόλυτου, μια αραίωση 1% είναι υπεραρκετή.
— Αλλεργία
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Μην το χρησιμοποιείτε σε πολύ ευαίσθητο δέρμα. .
— Εγκυμοσύνη- -γαλουχία.
Μην το χρησιμοποιείτε εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Δεν συνιστάται για χρήση τους πρώτους 4 μήνες της εγκυμοσύνης
— Οι έχοντες αρτηριακή πίεση.
Χρησιμοποιήστε με προσοχή εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε συμπυκνωμένο αιθέρα χωρίς προηγουμένως να τον αραιώσετε πέντε φορές.
—Προληπτικά μέτρα:
Εφαρμόστε αιθέρια έλαια στο δέρμα μόνο σε αραιωμένη μορφή.
Μην το χρησιμοποιείτε σε πολύ ευαίσθητο δέρμα.
Μην πάρετε από το στόμα!
Ακολουθήστε τις δοσολογίες των αιθέριων ελαίων που αναφέρονται στις οδηγίες
Συνιστάται η διεξαγωγή δοκιμής για την ατομική ανοχή του αιθέριου ελαίου.
.–Αποθήκευση:
-Φυλάσσετε το αιθέριο έλαιο σε ερμητικά κλεισμένη συσκευασία, σε σκοτεινό μέρος, μακριά από παιδιά, σε θερμοκρασία +5÷20 C.
Κατά τη μακροχρόνια αποθήκευση, το λάδι μπορεί να αποκτήσει πιο παχύρρευστη σύσταση και πιο σκούρο χρώμα.
Μη χρησιμοποιείτε αιθερία έλαιο ληγμένο .
ΧΡΗΣΕΙΣ
Οι καθαρές αρωματικές νότες του Jasmine grandiflora το καθιστούν ένα εξαιρετικό συστατικό για εκλεκτά μείγματα αρωμάτων, τζελ και λοσιόν για μπάνιο και σώμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η παρούσα δημοσίευση έχει πληροφοριακό χαρακτήρα .
Η χρήση των βοτάνων για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς πρέπει να γίνετε με τις οδηγίες των επιστημόνων υγείας .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.