Μια υπέροχη εκδρομή της ομάδας Περιπάτων στο Βελβεντό



Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδρομή του Προγράμματος «ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ», που συνδιοργάνωσαν το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ο Τομέας Δράσης και Κοινωνικής Προσφοράς της Χ.Α.Ν.Θ., στο όμορφο, γραφικό και καταπράσινο Βελβεντό Κοζάνης, την Κυριακή 26 Μαΐου 2024.

 

Η Ομάδα Περιπάτων έφτασε νωρίς το πρωί στο καταπράσινο Βελβεντό και αφού περιηγήθηκε στα σοκάκια της γραφικής κωμόπολης έκανε μια πρώτη στάση για καφέ κάτω από τα πλατάνια της κεντρικής πλατείας. Στη συνέχεια, οι εκδρομείς κατευθύνθηκαν στον μεταβυζαντινό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τους καλωσόρισε εγκάρδια ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου, δίνοντας ένα πρώτο δείγμα της παρουσίας του Βελβεντού στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και τις προσπάθειες για την ισόρροπη ανάπτυξή του.

 

Τη γνωριμία με την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τη διακόσμηση του ναού ανέλαβε ο κ. Γιώργος Σιώμος, συντ. εκπαιδευτικός και Επίτροπος του ναού, ο οποίος με τις πολύτιμες γνώσεις του κατάφερε να σκιαγραφήσει όλη την ιστορία και κληρονομιά που φέρει ο μοναδικός και εντυπωσιακά διακοσμημένος αυτός ναός, χτισμένος το 1804 στη θέση παλαιότερου μικρότερου ναού, αποτελώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μνημείο της εποχής της τουρκοκρατίας.

 

Επόμενη στάση το υπέροχο Λαογραφικό Μουσείο Βελβεντού. Το Μουσείο είναι ένα από αυτά που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής και διηγούνται την πλούσια ιστορία της. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και στεγάζεται στο υποδειγματικά αναστηλωμένο αρχοντικό Μάρκου Κώστα, δείγμα μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Την Ομάδα συνόδευσε και ξενάγησε ο κ. Γιάννης Γκίκας, συντ. δάσκαλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Δράσεων του Δήμου Βελβεντού, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην οργάνωση των χώρων και τον τρόπο παρουσίασης της έκθεσης.

 

Η βόλτα στον οικισμό ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Βελβεντού-Σιάτιστας, όπου ο προϊστάμενος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου κ. Νίκος Τσιουκαρδάνης ενημέρωσε για τη λειτουργία, τη δράση και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του φορέα, αλλά και τη σημασία που έχει για την εκπαίδευση των μαθητών της περιοχής. Μέσα από το ολιγόλεπτο βιντεάκι που προβλήθηκε η Ομάδα Περιπάτων «ταξίδεψε» στην ιστορία και στις φυσικές ομορφιές του Βελβεντού, ενώ στη συνέχεια περιηγήθηκε στη νέα ψηφιακή έκθεση που αναπτύσσεται στον όροφο.

 

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής, καθώς και επίσκεψη-ξενάγηση σε ένα από τα οινοποιεία της περιοχής και συγκεκριμένα στο Κτήμα της οικογένειας Βογιατζή, με φόντο τα νερά της λίμνης Πολυφύτου, όπου καλλιεργούνται βιολογικά τοπικές ποικιλίες αμπέλου, με την παραγωγή υψηλής ποιότητας οίνων.

 

Άλλη μια υπέροχη περίοδος του προγράμματος «Περίπατοι στην πόλη» -η 33η κατά σειρά- ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, με ένα υπέροχο ταξίδι στην πλούσια γη και στις ανεξάντλητες ομορφιές της Μακεδονίας μας!

 

Η Ομάδα Περιπάτων της ΕΛΛΕΤ-ΠΘ και της ΧΑΝΘ ευχαριστούν θερμά τους ανθρώπους του Βελβεντού για την πολύτιμη βοήθειά τους ώστε να γνωρίσουμε τον όμορφο τόπο τους!

 

Η Ομάδα Περιπάτων της ΕΛΛΕΤ-ΠΘ και της ΧΑΝΘ σας εύχονται ένα καλό καλοκαίρι, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τον Οκτώβρη με νέους ενδιαφέροντες Περιπάτους στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή της!

 

Οι υπεύθυνοι της Ομάδας Περιπάτων ΕΛΛΕΤ-ΠΘ

Άννα Σαραϊδάρη

Άγγελος Μήτσας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.