Πρωτοβουλία πολιτών Πτολεμαΐδας: Επενδύσεις – γραφειοκρατία και στο βάθος … η ανεργία



Διαβάζουμε «Δυτική Μακεδονία: 840 αιτήσεις για επενδύσεις στις πρώην λιγνιτικές περιοχές», και λίγο παρά κάτω «Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των δύο δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω του καθεστώτος De Minimis.» Επίσης; Σε σύνολο, κατατέθηκαν 840 αιτήσεις ενδιαφερόμενων συνολικής δημόσιας δαπάνης 50,588 εκ. ευρώ και προϋπολογισμού συνολικών επενδύσεων περίπου 73 εκ ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι τον αρχικό στόχο. Στην παρούσα φάση, ο ενδιάμεσος φορέας ΕΦΕΠΑΕ ξεκινά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.»

Οι πρώτες μας απορίες αλλά και τα ερωτήματα:
ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ πως οι 840 αιτήσεις δεν αφορούν μόνο την Δ. Μακεδονία αλλά όλες τις λιγνιτικές περιοχές και όχι μόνο….
Πάμε στο επόμενο τι λέει επίσης «μέσω του καθεστώτος De Minimis» δηλαδή;;; Τι σημαίνει αυτό;;; «Η απάντηση έχει ως αφετηρία το 1992, όπου και η E.E. θεσμοθετεί ανώτατο όριο στις κρατικές ενισχύσεις που μια επιχείρηση μπορεί να λάβει συνήθως ως επιδότηση. Στόχος του De Minimis είναι στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο να μην υπάρχουν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, λόγω ανισοβαρούς κατανομής κρατικών επιχορηγήσεων. Το De Minimis δεν περιορίζεται σε κοινοτικούς μόνο πόρους, αλλά διέπει και τους κρατικούς.» Άρα υπάρχει το ενδεχόμενο να επιχορηγηθούν και επιχειρήσεις φυσικά χωρίς να υπερβαίνουν το χρηματικό όριο, και πιθανόν εκτός των λιγνιτικών περιοχών.Τι λέει παρά κάτω;;;; «… ο ενδιάμεσος φορέας ΕΦΕΠΑΕ ξεκινά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.»
Τι μας λένε δηλαδή;; Ότι αφού υπήρξαν αυτές οι αιτήσεις, θα πρέπει να αξιολογήσει ο ενδιάμεσος φορέας ΕΦΕΠΑΕ μαζί με την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Δηλαδή από την μία επιτροπή στην άλλη και από τον ένα φορέα στον άλλο τόσο καλά εργάζεται όλο το σύστημα της «ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ». ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΜΕ ΑΣΚΟΠΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ… για να μην το πούμε κάπως αλλιώς που όλοι αντιλαμβάνονται τι εννοούμε…..
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με την ανακήρυξη της βίαιης απολιγνιτοποίησης δημιουργείται το ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) στο οποίο συμμετέχουν οι: ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Ορυκτών Πρώτων Υλών, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, και επικεφαλής σε όλους αυτούς ο Συντονιστής Πρόεδρος. (Δείτε πώς με μια επιτροπή βρέθηκαν και νησιά να επιχορηγούνται από την απολιγνιτοποίηση, κακές γλώσσες λένε ότι αυτό οφείλετε επειδή ο πρόεδρος και συντονιστής του ΣΔΑΜ είναι ο Κος Μουσουρούλης ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Χίο).

Ξεκινάνε λοιπόν οι διαβουλεύσεις, δηλαδή προτάσεις των Δήμων, των επιχειρήσεων, κτλ. με το ΣΔΑΜ. Η επιτροπή συνεδριάζει και καταθέτει προς την κυβέρνηση πρόταση νόμου. Με άλλα λόγια μια επιτροπή της κυβέρνησης, καταθέτει πρόταση νόμου όπως αυτή νομίζει, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑ;;;; Τέλος πάντων. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο ΣΔΑΜ, που αλήθεια πήγαν;;; Ποιος τις αξιολόγησε;; Δημιουργείτε άλλη μια επιτροπή η ΕΥΔΑΜ (Ειδική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης), η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Διαβάζουμε επίσης: Η Δνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συντονισμού Χρηματοδότησης αναλαμβάνει τον κεντρικό σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των πολιτικών ΔΑΜ, στο πλαίσιο της κατάρτισης και υλοποίησης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), καθώς και τον σχεδιασμό και αναθεώρηση των ΕΣΔΙΜ που συνοδεύουν το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ-ΔΑΜ, σε συνεργασία με τη ΔΑ ΕΣΠΑ – ΔΑΜ.

Και για να μην σας κουράζουμε χονδρικά και απλά λέμε …. αυτό που θα έλεγε ο απλός λαός…. Τι γίνεται με αυτούς τους φορείς και τις επιτροπές βρε πατριώτες;;;;
Δημιουργήθηκαν στα 5 αυτά χρόνια από την ανακήρυξη της βίαιης απολιγνιτοποίησης (27-09-2019) επιτροπές φορείς και εταιρείες που στην ουσία μόνο θέσεις εργασίες για αυτές δημιούργησαν. Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά, όλες αυτές οι αιτήσεις επενδύσεων θα αξιολογηθούν ξανά όπως ανακοινώθηκε : «Στην παρούσα φάση, ο ενδιάμεσος φορέας ΕΦΕΠΑΕ ξεκινά την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.»

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κος Ρασμούσεν που ήρθε στην Πτολεμαΐδα στις 5 Δεκεμβρίου 2023 αυτό ακριβώς που λέμε και εμείς επεσήμανε. «Δεν φτάσαμε σε υλικά αποτελέσματα, δεν μπορούμε να μην δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να λέμε ότι πάμε καλά».

Δυστυχώς 5 μήνες μετά την έλευση του Κου Ρασμούσεν είμαστε και πάλι στην αρχή της αξιολόγησης των όποιων επενδύσεων έχουν καταθέσει αίτηση!!!!
Όσο για το συνολικό ποσό των επενδύσεων αυτών είναι για να γελάμε, μιλούσαν ότι συνολικά θα έλθουν στην περιοχή περί τα 350εκ.€ και μαζί με τις Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις θα αγγίξουν το 1,6δις€.

Τώρα μιλάνε για τις χρηματοδοτήσεις των 50εκ.€ !!!! Μήπως τελικά οι επιτροπές και οι διάφοροι φορείς που δημιούργησε «η κυβέρνηση των αρίστων» απορρόφησαν μεγάλο μέρος των κονδυλίων;;;
Λέμε μήπως….

Εμείς ως «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» θα επιμένουμε και θα φωνάζουμε, (όπως χρόνια κάνουμε), όσο δεν υπάρχουν υποδομές και κυρίως σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που να μας συνδέει με την Θεσσαλονίκη, μην περιμένετε κύριοι της αυτοδιοίκησης επενδύσεις… Όποιος έρχεται αυτό σας λέει αλλά κάνετε τον «κουφό», «σας κοροϊδεύουν» και οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ότι δεν έχουν χρήματα, αλήθεια; Καθημερινά διαβάζουμε για νέες δημοπρατήσεις. Μόνο την τελευταία εβδομάδα διαβάζουμε: 1). Σε 3 κατευθύνσεις η αναβάθμιση του σιδηροδρόμου στο Νότιο Πήλιο. 2). Μετρό Αθήνας – Νέα Γραμμή 4: πώς θα αλλάξουν ριζικά το κυκλοφοριακό στην πόλη οι 15 νέοι σταθμοί. 3). Σε πορεία δημοπράτησης η νέα σιδηροδρομική γραμμή Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης. 4). Προχωρούν τα σιδηροδρομικά έργα σε Λουτράκι και Ρίο.

Για να μην χιλιογράψουμε για τα 2δις€ που ήδη υπάρχουν στο Υπουργείο για την Δυτική Μακεδονία και τα έχουν χαρακτηρίσει ως αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, ποιού αλήθεια αυτού που δεν υπάρχει;;; ΄Η διεκδικείτε Κύριε Περιφερειάρχα και Κύριε Δήμαρχε ή ενημερώστε τους πολίτες ότι δεν μπορείτε και ότι υποκύψατε στις κυβερνητικές επιλογές.

Γιατί επιτέλους η ιστορία δεν γράφετε μόνο από τους παρόντες αλλά από τους διεκδικητές παρόντες Κύριε Πλακεντά…
Η ευκαιρία σας είναι σήμερα που επισκέπτεται την περιοχή ο Κος Μητσοτάκης.

Υ.γ. «Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για την ανεργία, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2023 καταγράφεται υποχώρηση κατά μόλις 0,3 μονάδες, όμως συγκριτικά με το δ’ τρίμηνο του 2022 (11,9%) προκύπτει μείωση κατά 1,4 μονάδες.
Ανά περιφέρεια, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία (19,5%), ενώ ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (14%) και η Θεσσαλία (12,3%).
Στο 11% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Τον Ιανουάριο το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 10.4%.

ΤΟ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ / ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.