Πρόσκληση για διάθεση Θέσεων αποφοίτων ΕΠΑ. Λ στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας περιόδου 2024 -2025



Από τη Δευτέρα 15-04-2023, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ξεκίνησε στον ηλεκτρονικό ιστότοπο του Πληροφοριακού συστήματος Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας https://e-mathiteia.minedu.gov.gr, η ηλεκτρονική καταχώριση για τη διάθεση θέσεων Μαθητείας στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας απόφοιτων ΕΠΑ.Λ., η οποία για τους φορείς του Δημόσιου Τομέα θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 31/05/2023 και ώρα 23:59.

Για τους φορείς του Ιδιωτικού Τομέα, η προσφορά θέσεων μαθητείας των υποψηφίων μαθητευομένων για συμμετοχή στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας απόφοιτων ΕΠΑ.Λ., ξεκινά από τη Δευτέρα 20/5/2024 έως την Κυριακή 1/9/2024.

Ο θεσμός της Μαθητείας απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες, ηλικίας από δεκαοκτώ (18) ετών και άνω, με στόχο την ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων και τη διευκόλυνσή τους στο να ενταχθούν και να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας επιδοτείται από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, έτσι ώστε να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του μισθολογικού κόστους των μαθητευομένων. Η ημερήσια αποζημίωση ορίζεται σε ποσοστό 95% επί του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο». Η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης περιλαμβάνει μόνο το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.

Η εκπαιδευτική κοινότητα και η τοπική κοινωνία αγκάλιασαν και στήριξαν το νέο θεσμό που ήδη διανύει την έβδομη φάση λειτουργίας από τον Μάρτιο του 2018. Η επιτυχία οφείλεται σε όλους που συνέβαλαν, πίστεψαν σε αυτόν και τον στήριξαν.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου συνεχώς καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και παράλληλα οξύτατο παραμένει και το θέμα της εσωτερικής μετανάστευσης των κατοίκων, οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε να δώσουμε δυνατότητες στους νέους να μείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους. Το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας, έχοντας ως κύριο σκοπό την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, έρχεται και δίνει μια χείρα βοηθείας στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Ευχαριστούμε το πολιτικό προσωπικό και το στελεχιακό δυναμικό των φορέων με τους οποίους συνεργαστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και ζητάμε ξανά τη στήριξή τους.

Για τη νέα φάση του προγράμματος που θα ξεκινήσει από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς ευελπιστούμε σε καλύτερα αποτελέσματα, με περισσότερες προσφερόμενες θέσεις εργασίας, με περισσότερους υποψηφίους μαθητευομένους και περισσότερα τμήματα.

Ο θεσμός της Μαθητείας για τους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. πρέπει να στηριχτεί από όλους τους συμβαλλόμενους και να υλοποιηθεί ομαλά και σε αγαστή συνεργασία, ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι από τη θέσπισή του.

Συντονίστρια Μαθητείας Π.Δ.Ε Δυτικής Μακεδονίας

Κρεούζα Ανδρέου

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.