Κοινοβουλευτική Παρέμβαση του ΚΚΕ για αποζημίωση στους δενδροκαλλιεργητές κερασιών, μηλιών και αμυγδαλιών σε Εορδαία και Αμύνταιο



Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές κερασιών, μηλιών και αμυγδαλιών στην περιοχή της Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης και Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας για τις ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών.

Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί στις κερασιές, τις μηλιές και τις αμυγδαλιές στην περιοχή της Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης και στην περιοχή του Αμυνταίου Π.Ε. Φλώρινας.

Συγκεκριμένα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, των έντονων βροχοπτώσεων του προηγούμενου διαστήματος και των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην συνέχεια, καθώς και της έντονης σκόνης δεν έγινε σωστή γονιμοποίηση κατά την ανθοφορία με αποτέλεσμα να προκύψει καρπόπτωση. Σε μερικές περιπτώσεις η ζημιά αγγίζει το 100%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια σημαντικά μειωμένες αποδόσεις στην παραγωγή.

Σε συνάντηση που είχαν αγρότες της περιοχής με τον ΕΛΓΑ Κοζάνης, ενημερώθηκαν ότι ο Οργανισμός είναι ενήμερος για τις ζημιές και ότι έχει πάει ενδεικτικά για αυτοψίες αλλά δεν μπορεί να βγάλει αναγγελίες ζημιών διότι δεν καλύπτονται τα αίτια από τον Κανονισμό του.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι αγρότες των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση γιατί πρόκειται για συνεχόμενες ζημιές των τελευταίων χρόνων στην αναμενόμενη παραγωγή και στο εισόδημά τους. Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε μια περίοδο που οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος παραγωγής και ήδη έχουν κάνει το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων τους για την φετινή παραγωγή.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
– Να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.
– Να γίνει αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκής χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
– Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κ.λ.π.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.