Με τη συμμετοχή πολλών πιστών – πανηγυριστών (από το Βελβεντό, τη Βέροια, την Κοζάνη, το Προσήλιο) πραγματοποιήθηκε το ι. πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου (για την ανακομιδή των λειψάνων του) της Ενορίας Αγίας Κυριακής (Σκούλιαρης) της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Αφετηρία της ι. πανηγύρεως είναι το πετρόχτιστο – ιστορικό Εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου (σε μια από τις καταπράσινες κι όμορφες κορυφές των Πιερίων ορέων, έξω και πιο ψηλά από το χωριό) και η Θεία Λειτουργία που τελείται σ’ αυτό. Η ανάβαση στο Εξωκλήσι γίνεται είτε με αυτοκίνητο από χωμάτινο δρόμο (για την βατή κατάστασή του φροντίζει ο Πρόεδρος της Κοινότητας) είτε με τα πόδια από μονοπάτι ελικοειδές κατάφυτο από πεύκα. Η θέα από το Εξωκλήσι ασυναγώνιστη.
Τον Αγιασμό, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β., ο οποίος μετέφερε στο πολυπληθές εκκλησίασμα (μεταξύ του οποίου πολλοί νέοι γονείς από το Βελβεντό και από τη Βέροια με τα παιδιά τους – ιδού η ελπίδα) τον αναστάσιμο χαιρετισμό και την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. Μνημόνευσε και μίλησε (στο συγκινημένο εκκλησίασμα) για την αισθητή απουσία του πρόσφατα και αιφνίδια εκλιπόντος Επίτροπου Δημητρίου Τσέγκου – αιωνία του η μνήμη και καλή ανάσταση, ευχήθηκε. Έψαλε ο αναγνώστης-ψάλτης Βασίλειος Καρανώτας βοηθός ψάλτης στην Παναγία Φανερωμένη Κοζάνης και στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού.
Στην ι. πανήγυρη από την τοπική Αυτοδιοίκηση παρέστησαν: ο αντιπεριφερειάρχης τεχνικών έργων Δ. Μακεδονίας Χαρίσιος Γκοβεδάρος, ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίας Κυριακής Δημήτριος Ζουζός, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αχίλλας, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Αθανάσιος Νατσιούλας και Γιάννης Πουλιάνας, οι κοινοτικοί Σύμβουλοι Βελβεντού Γιάννης Σουπούρας και Νίκος Τσέγκος. Από τον Λαογραφικό Σύλλογο της Αγίας Κυριακής ‘’Η Τσιούκα’’ η Πρόεδρος Αγλαΐα Μύρου και μέλη του Δ.Σ.
Βασικά στοιχεία της ι. πανηγύρεως: Ο χορός, μετά τη Θεία Λειτουργία, γύρω από το Εξωκλήσι. Η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Αθανασίου από το Εξωκλήσι μέχρι την πλατεία του χωριού, περνώντας-κατεβαίνοντας με τα πόδια το ελικοειδές μονοπάτι.
Η χρίση των πιστών από τον παπά με διαβασμένο λάδι από την κανδήλα του Αγίου. Η προσφορά εορταστικού φαγητού (κουρμπάνι) σε όλο τον κόσμο. Ο παραδοσιακός χορός (με ζωντανή ορχήστρα) στο ανοιχτό προαύλιο – πλατεία με τη συμμετοχή και χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου. Η περιφορά της εικόνας του Αγίου Αθανασίου από Επίτροπο σε όλα τα τραπέζια στην κατάμεστη πλατεία. Για το κουρμπάνι (παρασκευή-σερβίρισμα) συνεργάζονται αξιοθαύμαστα πολλοί, άνδρες – γυναίκες. Η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων (από Περιφέρεια, Δήμο, Κοινότητα) στο Μνημείο πεσόντων, η σιγή ενός λεπτού και η ψαλμώδηση του Εθνικού Ύμνου.
Συγχαίρουμε – ευλογούμε – ενισχύουμε: Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας, το Σύλλογο ‘’Η Τσιούκα’’, τους συνεργάτες τους. Το ‘’λαμπρυνθώμεν λαοί’’ δεν εξαιρεί κανένα, ισχύει για όλους. Και παντού, πάντα και σε όλους: Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη! Χαίρετε! Ειρήνη σε σας!
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
13-5-2024
Ανώνυμος
- Edit
Όψη σκληρή, ανέκφραστη,βλέμμα παγωμένο,
γεμάτος κατήφεια,σαν μέλος του ιουδαικού
ιερατειου,ευτυχώς δεν ήταν στην εποχή
του Χριστού μας,θα τον Σραυρωνε σε δύο σταυρούς
συγχρόνωνως!
Στον μεσαίωνα θα ήταν ένας Τορκεμάδα της
Ανατολικής Εκκλησίας!
Κι αυτή η υποκρισία του ,η χωρίς ραχοκοκαλιά;
Όλα τα παραπάνω μαζί.
Κάθε αυλή ,έχει τον κολακά της!
Κι όμως ,υπάρχουν -τόσοι -ταπεινοί λειτουργοί
στη Μητρόπολη που υπηρετεί ο χωρίς σπονδυλο στην οσφύ!