Η λιτάνευση της Παναγίας Ζντανιώτισας συνοδεία 7 Φιλαρμονικών – Της Φανής Φτάκα



Χθες πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιστορικής εικόνας της Παναγιας Ζντανιώτισας στους δρομους της Κοζάνης συνοδεία για πρώτη φορά 7 φιλαρμονικών! 

Μεγάλη η τιμή για την πολη της Κοζανης και την Παναγία, της οποίας η λιτανευση της εικονας κάθε χρόνο την Κυριακη του Θωμά ξυπνάει μνημες παλιες στους Κοζανίτες αναμοχλευοντας στις παλιοτερες κυριως γενιες ιστοριες και παραδοσεις του εθίμου που ξεκίνησε στην πόλη στο τελος του 19ου με αρχες του 20ου αιωνα σε περίοδο μεγαλης ανομβριας !

Γιατί αυτή η παλαιότατη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας της Παντάνασσας, κατ’ αλλους αγιογραφημένη δια χειρός Απόστολου και Ευαγγελιστή Λουκά , γνωστή στην περιοχή για τη χάρη της ακομα από την εποχή του Χαρισιου

Μεγδανη, ασημωμενη απο τον Καλαρρύτη αργυροχρυσοχοο Θεοδωρο το 1755, θεωρούνταν

ανέκαθεν προστάτης των γεωργών και της γονιμότητας και βλάστησης της φύσης! Αυτος ήταν και ο λογος που η παλιά γεωκτηνοτροφική κοινωνία της Κοζάνης την έφερνε κάθε χρόνο, μετά το Πάσχα, την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγης , από το μοναστήρι του Ζιδανιου πέρα από το ποτάμι , επικαλουμενη τη χάρη και την ευλογία της για την καρποφορία των αγρών και την επέστρεφε στον τόπο της παραμονές της γιορτης της στις 8 Σεπτεμβρίου!

Φετος η λιτάνευση της αργυροχρυσοκοσμητου εικόνας εκτος των άλλων έγινε συνοδεία επτά φιλαρμονικών , καλεσμενες και φιλοξενούμενες ολες, πλην της στρατιωτικής μπαντας, από την δικη μας ιστορική φιλαρμονική Πανδώρα και τον αρχιμουσικό αυτής Νίκο Χρυσοχοοου !

Την λιτάνευση της εικόνας της Ελεούσας Παναγιας στους δρομους της πολης εκτος από την Πανδώρα μας τίμησαν με την παρουσία τους φετος κι η φιλαρμονική Καρουσάδων του Δημου Βόρειας Κέρκυρας, η φιλαρμονική του Δήμου Τρικκαίων , οι γειτονικές φιλαρμονικες των Δήμων Εορδαιας, Βελβεντού και Γρεβενών και η Στρατιωτική μπάντα της Ταξιαρχίας της Κοζάνης !

Μάλιστα απο τοτε (2017) που καθιερώθηκε αυτή η τιμητική πομπή της εικόνας της Παναγιας προηγείται στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης κι ένα δίωρο καλλιτεχνικο πρόγραμμα φιλαρμονικών ! Μια μουσικη συνάντηση κορυφής θα λέγαμε των φιλοξενούμενων φιλαρμονικών αλλά και της Πανδωρας μας που είναι ο οικοδεσποτης της ολης εκδηλωσης, στην οποία η καθε μπάντα παρουσιάζει εξαιρετικα δείγματα της δουλειάς της!

Ευχαριστούμε ακόμη μια φορά τον αρχιμουσικό μας Νικο Χρυσοχόο για τη μουσικη αυτή φιλαρμονική πανδαισία που οργάνωσε στην

Αιθουσα Τέχνης και για την κατανυκτικη ατμοσφαιρα που δημιούργησαν οι 6 φιλοξενουμενες φιλαρμονικες , 7 μ’ αυτη της Στρατιωτικής Μπαντας της Ταξιαρχίας Στρατού της Κοζάνης, κατα τη λιτάνευση της ιστορικης εικόνας της Παναγιας Ζντανιώτισας στην πόλη ! Ατμοσφαιρα, στην οποία τα πυροτεχνήματα εμοιαζαν με παράφωνες κροτίδες !

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.