Τα αχλάδια και η υγεία – Της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου



Η αχλαδιά είναι ένα οπωροφόρο δέντρο από την οικογένεια Rosaceae. Αυτό το φυτό εμφανίστηκε στους προϊστορικούς χρόνους· και προφανώς η καλλιέργεια της αχλαδιάς ξεκίνησε στην Αρχαία Ελλάδα.

Όλες οι ποικιλίες είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους σε εμφάνιση, μέγεθος και γεύση. Ο κάτοχος του ρεκόρ μεταξύ αυτών των φρούτων είναι ένα αχλάδι σχεδόν τριών κιλών που καλλιεργείται στην Ιαπωνία.

Το ξύλο της αχλαδιάς θεωρείται πολύτιμο είδος.

ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Μόνο ένα αχλάδι περιέχει έως και 20% της ημερήσιας ανάγκης σας σε φυτικές ίνες. Αυτές οι διαιτητικές ίνες είναι απαραίτητες για το πεπτικό μας σύστημα – παρέχουν τροφή για ωφέλιμα βακτήρια. Οι χονδροειδείς ίνες διεγείρουν την εντερική κινητικότητα, διευκολύνοντας τις κινήσεις του εντέρου. Οι φυτικές ίνες είναι σε θέση να δεσμεύουν τα λιπαρά οξέα, μειώνοντας έτσι το επίπεδο της χοληστερόλης που σχηματίζεται από αυτά. Τα ελαφρώς άγουρα αχλάδια περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες.

Ένα αχλάδι δεν είναι λιγότερο γλυκό από ένα μήλο, περιέχει επίσης πολλά σάκχαρα.
Ωστόσο, κάνει λιγότερο κακό επειδή τα αχλάδια περιέχουν πολλή σορβιτόλη. Αυτή η γλυκιά ουσία είναι ένα γλυκαντικό που είναι ασφαλές για τους διαβητικούς.
Η φλούδα του αχλαδιού περιέχει φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή είναι ευεργετικά για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία – μειώνουν την ευθραυστότητα των τριχοειδών και κάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια πιο ελαστικά.
Οι αντισηπτικές ιδιότητες αυτών των φυτικών χρωστικών είναι επίσης γνωστές.
Τα αχλάδια περιέχουν πολλή αρβουτίνη, μια ουσία με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Μαζί με τη διουρητική δράση του αχλαδιού λόγω της αφθονίας του καλίου, η αρμπουτίνη βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα αχλάδια έχουν την ικανότητα να χαλαρώνουν και να ενισχύουν ταυτόχρονα τα κόπρανα.
Ο πολτός, χάρη στις φυτικές του ίνες, διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει διάρροια εάν καταναλωθεί υπερβολικά.
Όμως η φλούδα και το αφέψημα των αχλαδιών περιέχουν πολλές τανίνες, οι οποίες έχουν σταθεροποιητικό αποτέλεσμα.
–Οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης
«Το αχλάδι περιέχει πολλά σάκχαρα· δεν πρέπει να καταναλώνεται εάν έχετε διαβήτη ή πεπτικό έλκος. Αυτό το φρούτο είναι αλλεργιογόνο και πρέπει να δίνεται στα παιδιά με προσοχή. Τα αχλάδια περιέχουν πολλές χονδροειδείς ίνες και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, διαφορετικά μπορεί να πάθεις διάρροια.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΧΛΑΔΙΩΝ
ΑΜΠΑΤΕ ΦΕΤΕΛ (ABATE FETEL))
Γαλλική ποικιλία, του 1866,η οποία ονομάστηκε έτσι, από τον μοναχό Abbé Fétel, οποίος πρώτος, έφερε αχλάδια στη Γαλλία, από την Ιταλία. Έχει μεγάλο καρπό, με λεπτή φλούδα, κίτρινο-πράσινου χρώματος, με ελαφρό κοκκίνισμα, και μακρύ λαιμό. Είναι εύγευστο, με μια υπόξινη αίσθηση και λευκή, μέτρια συνεκτική και χυμώδη,αρωματική σάρκα. Ωριμάζει στα τέλη Αυγούστου, με αρχές Σεπτεμβρίου και συντηρείται πολύ καλά.Ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, απαιτεί βαθιά, γόνιμα εδάφη, με καλή αποστράγγιση.
ΓΟΥΙΛΛΙΑΜΣ (WILLIAMS)
Γνωστή και ως Barlett. Κωδωνοειδούς σχήματος αχλάδια, με κιτρινοπράσινο χρώμα και ορειχάλκινους μεταχρωματισμούς, μέσου ως μεγάλου μεγέθους, αχλαδόμορφα, κυδωνόμορφα, με λεπτό φλοιό.. Σάρκα ωχρά λευκή, χυμώδης και βουτυράτη. Ωριμάζει τον Αύγουστο και συντηρείται καλά. Θεωρείται ως η πιο διαδεδομένη ποικιλία στον κόσμο.
ΚΟΝΤΟΥΛΑ
Ελληνική ποικιλία, που πρωτοδημιουργήθηκε στην Κορινθία. Δένδρο μετρίου μεγέθους, πολύ παραγωγικό. Στη νεαρή του βλάστηση, μπορεί να εμφανίσει αγκάθια, που το καθιστούν δύσκολο στο αραίωμα και στη συγκομιδή.Μέτριος καρπός, με κοντό κοτσάνι, λευκή σάρκα, σαρκώδη φλοιό και χρώμα, που ποικίλλει από κοκκινωπό ως γκριζοπράσινο, που είναι και το χρώμα της παραδοσιακής κοντούλας. Ο καρπός είναι εύγευστος και αρωματικός. Ιδανικό για ορεινές περιοχές και χαμηλές θερμοκρασίες. Ωριμάζει στα μέσα Ιουλίου.
ΚΟΣΣΙΑ(COSCIA)
Δένδρο με μεγάλη παραγωγικότητα και μέτρια ζωηρότητα. Ένας από τους καλύτερους επικονιαστές, για όλες τις ποικιλίες αχλαδιάς.Καρπός με μεσαίο μέγεθος, κωνικός, επιμήκης, με έντονο άρωμα, βουτυράτος και έντονο κίτρινο χρώμα, κατά την ωρίμανση. Στη μεριά, που βλέπει ο ήλιος, μπορεί να πάρει μια ελαφρά κόκκινη απόχρωση. Η σάρκα είναι λευκή, μαλακή, χυμώδης, γλυκιά και ελαφρά αρωματική. Προτείνεται για ορεινές περιοχές και χαμηλές θερμοκρασίες. Ωριμάζει γύρω στις 6 Ιουλίου και σαν ποικιλία δεν συντηρείται πολύ καλά.
ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ ή ΤΣΑΚΩΝΙΚΟ(SPADA)
Ελληνική ποικιλία, από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην Ελλάδα και η πρώτη σε πωλήσεις. Δένδρο μεγάλης ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Έχει πολύ νόστιμο αχλάδι, μεσαίου κωδωνοειδούς μεγέθους, με πρασινοκίτρινο χρώμα,αρωματικό και βουτυράτο. Η σάρκα του είναι λευκή, πολύ χυμώδης και λίγο υπόξινη. Μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προτείνεται για ορεινές περιοχές και χαμηλές θερμοκρασίες. Ωριμάζει γύρω στις 25 Αυγούστου.
ΝΑΣΙ(Ασιάτικη αχλαδιά,3000 ετών, στην κατηγορία των αχλαδόμηλων, με γλυκιά σάρκα,τραγανή και καρπό, καφεκίτρινου χρώματος, με μικρά σημαδάκια, σαν φακίδες που συντηρείται εύκολα. Σχετικά μικρής ανάπτυξης, ιδανικό για περιοχές, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αναπτύσσεται, καλύτερα, σε ηλιόλουστο έδαφος, πλούσιο σε μικροστοιχεία, αργιλώδες, με καλή αποστράγγιση και pH 6-7.Ωριμάζει σε 8 με 9 μήνες, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
ΧΟΣΟΥΙ (HOSUI)
Δένδρο μεσαίου μεγέθους, πολύ παραγωγικό, στην κατηγορία των αχλαδόμηλων .Ο καρπός του είναι κιτρινοκαφέ χρώματος, πρώιμος, γλυκός, ιδιαίτερα αρωματικός και χυμώδης.Είναι νοστιμότατος, με στρόγγυλο σχήμα μεγάλου μεγέθους, που διατηρείται για πολύ χρόνο στο ψυγείο. Απαιτεί ηλιόλουστα, αργιλώδη, με καλή αποστράγγιση εδάφη και pH 6-7. Ωριμάζει τον Σεπτέμβριο.
ΠΑΣΣΑ ΚΡΑΣΣΑΝΑ
(PASSA CRASSANE) Δένδρο παραγωγικό, μέτριας ζωηρότητας και ιαπωνικής προέλευσης .Πολύ μεγάλο φρούτο,μηλόμορφο, χρυσοκάστανου χρώματος, με κηλίδες σκουριάς.Η σάρκα είναι λευκή, μαλακή, πολύ χυμώδης, με υπόξινη γεύση.Είναι αρωματικό και πολύ νόστιμο. Ανθεκτικό στο κρύο, αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία. Ιδιαίτερα ευαίσθητο στο βακτηριακό κάψιμο.Ωριμάζει στις αρχές Οκτωβρίου και συντηρείται πολύ καλά.
ΧΑΙΛΑΝΤ(HIGHLAND)Αχλάδι υψηλής ποιότητας και παραγωγικότητας, που μπορεί να αποθηκευτεί ως τον Ιανουάριο.Καρπός μεγάλος, λείος, κίτρινου χρώματος, με ανοιχτό κοκκινίασμα.Η σάρκα του είναι λευκή, πολύ χυμώδης, λειώνει εύκολα και έχει γλυκιά γεύση και ελαφριά οξύτητα.Έχει μέτρια παραγωγικότητα και είναι κατάλληλο για βιομηχανική χρήση.Ωριμάζει στα τέλη Αυγούστου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.