Το Σάββατο 2 Μαρτίου ήταν μαζί μας το «Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο», μια ιστορία που ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη του 1951.
Μέσα στο εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα που επιμελούνται εδώ και 10 χρόνια ο Νίκος Λειβαδιώτης και η Ράνια Καμπουράκη, το «Είμαστε για δέσιμο!», πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας συνάντηση -και περιπέτεια αναμφισβήτητα- με την παραδοσιακή τέχνη της βιβλιοδεσίας.
Μέσα σε ένα τρίωρο εργαστήρι για παιδιά και νέους με και χωρίς αναπηρία, ο καθένας είχε τη δυνατότητα να δέσει με τα χέρια του το δικό του βιβλίο, να ανακαλύψει μια τέχνη που τείνει να εκλείψει και προπάντων να αναγνωρίσει δεξιότητες που δεν είχε τη δυνατότητα ως τώρα να γνωρίζει ότι τις κατέχει.
Το ίδιο απόγευμα η συνάντησή μας με το «Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο» ολοκληρώθηκε με το τρίωρο εργαστήρι για ενήλικες με και χωρίς αναπηρία. Εκτός από τη γνωριμία με το ίδιο το βιβλίο ως αντικείμενο, την ιστορία και τις τέχνες που το αφορούν, οδηγηθήκαμε στη ραφτή πανόδετη βιβλιοδεσία με την τεχνική του καλύμματος. Ο καθένας έδεσε και πάλι το δικό του βιβλίο. Μαζί με την πρώτη συνάντηση της Παρασκευής, είχαμε τα δυνατότητα να αντλήσουμε πολύτιμες γνώσεις και σκέψεις πάνω στη χειροποίητη βιβλιοδεσία και τον κόσμο του βιβλίου. Επιπλέον, είχαμε τη δυνατότητα να αγγίξουμε και πάλι τις χειροποίητες περγαμηνές και τα γραμμένα Ευαγγέλια του π.Νικηφόρου Μανάδη, που προσκόμισε για την ολοκληρωμένη συνάντησή μας στον σπάνιο κόσμο των χειρογράφων και της δερματόδετης βιβλιοδεσίας.
Ευχαριστούμε όλους όσοι στήριξαν παντοιοτρόπως το Εργαστήρι, τους εθελοντές του Συλλόγου, τους εθελοντές του Τμήματος Εργοθεραπείας, καθώς και τα ζαχαροπλαστεία ΡΩΞΑΝΗ και ΜΟΝ ΑΜΟΥΡ.
Ευχαριστούμε τον Δήμο Εορδαίας για την παραχώρηση του φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Πτολεμαϊδας, όπου και πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια, καθώς και το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού με την πρόεδρό του κα. Κούλα Πουλασιχίδου για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Η χαρά μας συνεχίζει να είναι η αντάμωση τόσων ανθρώπων μέσα σε κάτι τόσο πολύτιμο, όπως είναι η ίδια η Τέχνη, αλλά προπάντων η «συνομιλία» μεταξύ των δύο κόσμων, του «με» αναπηρία και του «χωρίς», όπου όλοι γίνονται εντέλει ένας κόσμος προς την ίδια κατεύθυνση.
Σκοπός των εργαστηρίων είναι η γνωριμία με το βιβλίο ως αντικείμενο, την ιστορία και τις τέχνες του. Η χειροποίητη παραδοσιακή βιβλιοδεσία προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις, εμπειρίες, νέες δεξιότητες. Το εργαστήριο που
θα αφορά τη ραφτή πανόδετη βιβλιοδεσία με την τεχνική του καλύμματος. Το δέσιμο του βιβλίου που περιλαμβάνει το ράψιμο των φύλλων ονομάζεται ραφτή βιβλιοδεσία και δημιουργεί ένα βιβλίο με μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Το ράψιμο αποτελεί τη βάση της βιβλιοδεσίας. Το εργαστήριο είναι βιωματικό και κάθε ένας που συμμετέχει θα δέσει το δικό του βιβλίο.
Το Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο είναι ένα εργαστήριο βιβλιοδεσίας τρίτης γενιάς που βρίσκεται στα Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη από το 1951. Εκπρόσωποι του βιβλιοδετείου είναι ο Νίκος Λειβαδιώτης και η Ράνια Καμπουράκη. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές, προσαρμοσμένες στην σύγχρονη πραγματικότητα της ζωής, επιδιώκουν την υψηλή ποιότητα στις εργασίες, με συνέπεια και αξιοπιστία. Έχουν συνεχόμενες συνεργασίες με βιβλιοθήκες, δήμους, εκδοτικούς οίκους και χώρους που αφορούν το βιβλίο, για παροχές υπηρεσιών αλλά και για εργαστήρια βιβλιοδεσίας σε παιδιά και σε ενήλικες. Έχουν δημιουργήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τη σειρά diy βιβλιοδεσίας «Είμαστε για δέσιμο» που αφορά στην εκπαίδευση και ενημέρωση παιδιών και ενηλίκων σε θέματα που έχουν σχέση με την τέχνη της βιβλιοδεσίας και με εμπειρίες γύρω από τον κόσμο του βιβλίου.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου