Σε όλους αρέσει το καθαρό σπίτι, σε κανέναν η φασίνα. Όμως την ώρα που βγάζετε την απλώστρα για την μπουγάδα, έχετε το μυαλό σας εκεί ή σκέφτεστε άλλα πράγματα; Το τι σκεφτόμαστε την ώρα που μαζεύουμε και καθαρίζουμε το σπίτι μας έχει μεγάλη σημασία. Λέγεται συνειδητότητα κι έχει γίνει τάση.
Όχι μόνο στην καθαριότητα, σε όλα. Δείτε για παράδειγμα το περιβόητο Ιαπωνικό Umami, εκτός από το μπαχαρικό που δίνει ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά, αφορά στις αισθήσεις. Για την ακρίβεια πρόκειται για την επιστράτευση όλων των αισθήσεών μας προκειμένου να απολαύσουμε ένα γεύμα.
Αν νομίζετε, ότι θα επιχειρήσουμε να σας πείσουμε, ότι η καθαριότητα είναι απολαυστική, σας διαβεβαιώνουμε, πως όχι. Δεν υπάρχει μυστική συνταγή για να γίνει πιο ευχάριστη. Όμως εφόσον είναι αναγκαία, ας βρούμε μερικά επιχειρήματα για να μας κινητοποιήσουν να σηκώσουμε το ξεσκονόπανο.
Βασική αρχή 1: Όταν καθαρίζουμε, απλώς καθαρίζουμε!
Όταν ξεκινάμε να καθαρίζουμε, αυτό πρέπει να είναι το μόνο πράγμα, που θα κάνουμε. Δε βλέπουμε τηλεόραση, δεν ακούμε κάποιο podcast, δε σχεδιάζουμε το επόμενο βήμα της φασίνας. Αυτό μοιάζει κάπως προφανές. Αν έχουμε το μυαλό μας αλλού ή θα κάνουμε μισή τη δουλειά ή δε θα καθαρίσουμε καλά. Οπότε απλώς σφουγγαρίζουμε, πλένουμε, σκουπίζουμε, κ.ο.κ.
Βασική αρχή 2: Ώρα για ευγνωμοσύνη και… σφουγγαρίστρα
Προς θεού σε καμία περίπτωση δε συνιστούμε να είστε ευγνώμονες, που κρατάτε τη σφουγγαρίστρα. Όχι ακριβώς, δηλαδή. Οι ασχολούμενοι με το να βάζουμε τη συνείδησή μας σε ό,τι κάνουμε, προτείνουν. Πριν ξεκινήσετε την καθαριότητα, ας είστε ευγνώμονες για όσα έχετε, για τη δυνατότητα να συμμαζεύετε. Για να καθαρίζετε, σημαίνει, ότι σας ανήκουν κάποια πράγματα. Γι’ αυτά ας δείχνετε ευγνωμοσύνη.
Δείξτε ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους, που υπάρχουν στη ζωή σας. Ανακαλέστε όλα τα καλά στοιχεία, που έχουν και για τα οποία είστε χαρούμενοι, που αυτοί οι άνθρωποι είναι μέρος της ζωής σας.
Έπειτα θυμηθείτε, ότι καθαρίζετε από συμπόνια και ενσυναίσθηση. Ίσως τους φτιάξετε τη μέρα, όταν έχουν ένα καθαρό σπίτι. Το ίδιο κι εσείς. Δεν είναι πιο ωραίο να διαβάζετε το βιβλίο σας σε ένα καθαρό σπίτι; Αν αυτή είναι η πρόθεσή σας, να απολαμβάνετε στιγμές χαλάρωσης σε έναν καθαρό χώρο, έχετέ τη κατά νου. Θα σας δίνει κίνητρο να τελειώσετε.
Βασική αρχή 3: Δώστε την αμέριστη προσοχή σας στη σιδερώστρα!
Εστιάστε την προσοχή σας: στο ξεσκονόπανο, στο χαλάκι, στο σίδερο. Εν ολίγοις εστιάστε στη δουλειά με την οποία καταπιαστήκατε. Τι σκέψεις κάνετε εκείνη τη στιγμή; Το ερώτημα είναι ρητορικό, αφού όλοι τα ίδια σκεφτόμαστε. Μήπως κι εσείς κρίνετε άλλους εκείνη τη στιγμή; Σκέφτεστε άλλα πράγματα; Είστε θυμωμένοι ή εύχεστε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά; Μην απαγορεύετε στον εαυτό σας αυτές τις σκέψεις, απλώς παρατηρήστε τις.
Έπειτα επιστρέψτε στη σιδερώστρα, τη σκούπα ή ό,τι άλλη δουλειά κάνετε. Κάντε το ίδιο και όταν πλένεστε ή όταν αναπνέετε. Σταθείτε. Δώστε σημασία στη στιγμή. Βυθιστείτε σε αυτή. Παρεμπιπτόντως, οι ζεν άνθρωποι λένε, ότι το να κάνουμε μια παύση από τα μελλοντικά σχέδια και να στεκόμαστε στο παρόν είναι η πεμπτουσία της συνειδητότητας. Οπότε αξίζει μια δοκιμή.
Βασική αρχή 4: Μην αφήνετε ίχνη!
Το να μην αφήνουμε ίχνη, αφορά και στη βιωσιμότητα και το αποτύπωμα άνθρακα, που αφήνουμε στον πλανήτη. Πως σχετίζονται με την καθαριότητα αυτό; Και πάλι, δε θα σας πούμε για χρήση φυσικών καθαριστικών και αποφυγή μικροπλαστικών. Η κεντρική ιδέα είναι, τα σπίτια ή τα γραφεία μας δεν είναι το ίδιο «φυσικά» μέρη, όπως μια λίμνη ή ένα βουνό.
Ωστόσο ζούμε σε αυτά μαζί με τους αγαπημένους μας, οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θα πρέπει να προσέξουμε τον αντίκτυπο, που έχουμε στο οίκημα αυτό. Το δεν αφήνουμε ίχνη εδώ μεταφράζεται, ως ότι δεν αφήνουμε ακαταστασία σε ένα μέρος. Αυτό άλλωστε το υποστηρίζει και το φενγκ σούι, με το οποίο χρόνια τώρα όλοι έχουμε εξοικειωθεί. Ομοίως πρέπει να φροντίζουμε να πετάμε τα απορρίμματά μας, να σεβόμαστε άλλους ανθρώπους στον χώρο μας.
Κίνητρο, ευγνωμοσύνη, συνειδητότητα
Βλέποντας τις τρεις παραπάνω παραμέτρους θα πίστευε κανείς, ότι μιλάμε για αυτογνωσία και αυτοβελτίωση. Κι όμως μιλάμε για τα κίνητρα, ώστε να καθαρίζουμε. Ο ατμοκαθαριστής, η σκούπα, το ξεσκονόπανο είναι απλά τα εργαλεία μας. Και ποιος ξέρει; Ίσως η εξάσκηση πρακτικών, όπως η συνειδητότητα και η ευγνωμοσύνη κατά την καθαριότητα, την κάνουν κάπως πιο υποφερτή!