Η απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τις ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες σε Τύρναβο και Βελβεντό Κοζάνης



 

Η απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 766/ 19-09-2023 ο Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης, Φωτόπουλος Στυλιανός, σχετικά με το θέμα: «Ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες σε Τύρναβο και Βελβεντό Κοζάνης».

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια.

Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια.

Ως εκ τούτου, ζημιές όπως η μειωμένη παραγωγή, η καρπόπτωση και οι ασθένειες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά.

Ωστόσο παρακολουθείται η εξέλιξη των ανωτέρω καλλιεργειών, καταγράφονται οι όποιες ζημιές και συγκεντρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία ώστε, με τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου, να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και την κατάσταση.

Τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε αν και σε ποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσουμε, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες, εξαντλώντας κάθε δυνατό μέσο και εργαλείο που μας δίνει η εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδεδειγμένα υπάρξει αρωγός των παραγωγών όποτε κρίθηκε απαραίτητο.

Εδικά για τα πυρηνόκαρπα, κατά το διάστημα 2019-2023 έχουν χορηγηθεί κρατικές ενισχύσεις ύψους 58.248.637 €, εκ των οποίων 537.910,32 € στην Π.Ε. Κοζάνης και 1.900.734,19 € στην ΠΕ Λάρισας.

Πέραν αυτών, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, στις ΠΕ Κοζάνης και Λάρισας προκλήθηκαν κατά το έτος 2023 ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες, σανοδοτικά, κηπευτικά, φασόλια κ.λ.π. από ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια (όπως χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις κ.λ.π.), διενεργήθηκαν οι προβλεπόμενες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν 1.047 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 13.946 δηλώσεις ζημιάς.

Το έργο των εκτιμήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του φθινοπώρου 2023. Προς το σκοπό αυτό μάλιστα, το αρμόδια Υποκατάστημα ΕΛΓΑ έχει ενισχυθεί με γεωτεχνικό προσωπικό επιπλέον του μόνιμου και οι εκτιμήσεις διενεργούνται από 40 γεωτεχνικούς, μόνιμους και εποχικούς.

Θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς, μετά τη διασταύρωση με το αρχείο ΟΣΔΕ, που λαμβάνει χώρα τον Οκτώβριο εκάστου έτους.

Τονίζεται ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Αποκατέστησε μάλιστα και μια μεγάλη αδικία, επαναφέροντας το καθεστώς σε μια εφάπαξ πληρωμή και όχι σε δόσεις όπως είχε καθιερώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (70% – 20% -10%).

Επίσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που για πρώτη φορά, το 2020, ενεργοποίησε το άρθρο 7 του Ν.3877/2010 και επιχορήγησε τον ΕΛΓΑ με τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας, ύψους 366 εκ. ευρώ ως τώρα, γεγονός που κατέστησε εφικτές τις έγκαιρες και έγκυρες διαδικασίες εκτιμήσεων και πληρωμών.

Ενημερωτικά αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι σε στάδιο οριστικοποίησης απόφασης χρήσης των ποσών που τους έχουν διατεθεί για έκτακτα μέτρα από το γεωργικό αποθεματικό (τρίτο πακέτο στήριξης για όλα τα Κράτη-Μέλη – Κανονισμός Οδηγία 1465/2023 Χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς με ειδικά προβλήματα που έχουν αντίκτυπο στην οικονομική βιωσιμότητα των γεωργών).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ

 

Η ερώτηση του Βουλευτή Α’ Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης, Φωτόπουλου Στυλιανού στα αρμόδια Υπουργεία.

 

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Η απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τις ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες σε Τύρναβο και Βελβεντό Κοζάνης

  1. ΣΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
    ΘΕΛΗΣΑ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΩ.
    υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης
    στην Ελλάδα,σαν να λέμε, ο ήλιος
    βγαίνει από τη Δυση!
    όχι μπανανια ,αλλά Λωτοφαγια έπρεπε
    να ονομάζεται η Ελλάδα μας ,από το 1828
    και μετα, και ειδικά σημερα!
    κάθε μέρα, περιμένουμε ανακοίνωση,
    σε ποιο σούπερ μάρκετ θα πάει αύριο
    ο πρωθυπουργός για να πάμε, το 80% των ελληνων,
    για ν αγοράσουμε κουνουπίδι από 1,50 λεπτά,σε 1,45 λεπτα!
    δε φταιει αυτός,ο κόσμος τον έκανε απόλυτο Ηγεμόνα και
    κάνει ο,τι θελει!
    την άλλη βδομάδα θα επισκεφθεί τα κρεοπωλεία, την παράλλη τα
    ιχθυοπωλεια Δενδροπωλεία,Φατνοπωλεία,μελομακαρονοπωλεία!
    Αντε πάλι,Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα,σας έφεξε ,τσιμπήσατε
    κι οι δύο ✌ μαζί, ενα 1,5% ,μέχρι την επόμενη ⛣ δημοσκόπηση!
    Η ακρίβεια καλπάζει,ο ηγεμόνας τρέχει από σούπερ σε λαϊκή αγορά,
    Ο ΣΥΡΙΖΑ πνέει τα λοίσθια και σεις οι δύο ,σαν τον Σκρουτζ ,τρίβετε τα χεράκια σας από ευχαρίστηση,μετρώντας έτοιμες ψήφους που θα πάρετε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφους από την ακρίβεια ή τον πληθωρισμό made lotofagia,το κράτος που κυβερνάει ο απολυτος ηγεμόνας.
    πρώιμα καλικαντζαρια κι οι δυο σας …που πριονιζετε το δένδρο
    του ΣΥΡΙΖΑ με τους αργοσχολους και τεμπελχαναδες τσακαλωτους
    και σκουρλετηδες!
    εχθρός του τσιπρα ,δεν ήταν ο μητσοτακης,εχθροί του τσιπρα εσείς όλοι,οι Ανδρουλάκη- δες, κουτσουμπα -κηδες,τσακαλωτοι και σκουρλετη- δες!
    όλοι σας,χαιρεκακοι ,υπονομευατε τον Τσιπρα και θέλατε, να πέσει από
    την πρώτη ημέρα που έγινε πρωθυπουργος!
    και οι 4ρεις,φτιάξατε μια ομπρέλα των δημοκρατικων δυνάμεων ( χα,χα) και της ιδεολογικης καθαρότητας,τάχα μου,τάχα μου ,κι αφησατε έναν μητσοτακη ,ν ανοίξει ένα ορφανοτροφειο σαν εκείνο
    στην Αγρια Βολου κι έβαλε μέσα,όλα τα ορφανά του ΚΚΕ,βλέπε Θεοδωρικακο που όταν βγάζει τη γραβάτα,φαίνεται το σφυροδρεπανο,
    τα ορφανά του σημιτη ,τα ορφανά του καρατζαφερη κι ο,τι ορφανό
    στο πολιτικό ελληνικό στερεωμα!
    ζούμε στην εποχή που χορεύει ο λύκος με το πρόβατο και σεις;
    φάτε ιδεολογικές καθαροτητες ,όπως τρώει στα μούτρα του, το 80% τις ακριβειες του μητσοτακη!
    ” στης ακρίβειας τον καιρό
    τον μητσοτακη προσκυνώ”
    κλείστε τα γραφεία σας ,κι εσείς του πασοκ και του κκε,γιατί με τη
    φόρά που πήρε ο μητσοτακης και γυριζει παντού, από σούπερ σε μανάβικα,μην τυχον και μπει και στα δικά σας γραφεία και βγάλει για
    πούλημα την προσωπογραφια του ΑΝΔΡΕΑ και του ΜΑΡΞ και του Γιόζεφ!
    Να δω τον μητσοτακη στο τικ τοκ ,δίπλα σε μια γιαγιά που μέσα στο
    ξεροβορι και στην παγωνιά πουλάει λίγη ρίγανη και λίγα μήλα
    φιρίκια από το Πήλιο ,μετα τις πλημμυρες και να της λεει” σήμερα θα πουλάς,-5 % !
    όλοι σας είστε,νεροκουβαλητες στον μύλο του μητσοτακη!
    Ο μύλος ο κακός, όλους σας αλέθει,σας κάνει,ο,τι θελει!
    υπουργείο ανάπτυξης στο Lotofagistan.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.