Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης αποφάσισε τη μη διατήρηση των νομικών του προσώπων 



Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANILIFE.GR 

Τη μη διατήρηση των νομικών του προσώπων σε ΟΑΠΝ, Κοινωφελή Επιχείρηση και Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, το απόγευμα της Τρίτης 14 Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή ο Ν5056/2023 που  προβλέπει την κατάργηση όλων των ΝΠΔΔ των Δήμων και την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων και του προσωπικού τους στους Δήμους.

Ο Δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε πως “είναι μεγάλη πρόκληση η  λειτουργία τους και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες τους” τονίζοντας “ότι δεν χάνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων” .

Ο επικεφαλής της παράταξης “Κοζάνη Τόπος να Ζεις”, Χάρης Κουζιάκης τόνισε πως “η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδεύει με τα ΝΠΔΔ και να γίνονται όλα μέσα σε έναν Δήμο. Κρίνω ότι ενδεχομένως είναι εκ των πραγμάτων χαμένος χρόνος να κινητοποιηθούμε και να παλέψουμε σαν ΚΕΔΕ και αυτοδιοίκηση μαζί. Η  Κοβεντάρειος βιβλιοθήκη κατά τη γνώμη μας, πρέπει να παραμείνει αυτόνομη, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας στο διοικητικό συμβούλιο και να αναδειχθεί ο πλούτος της”.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ Ζήσης Μάρας, ανέφερε” δεν προλαβαίνει κανείς να το αναλύσει λόγο χρόνου. Είμαστε διχασμένοι γιατί γεννιούνται πολλά ερωτήματα κυρίως ως προς τον τρόπο λειτουργίας”.

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς, Ερρίκος Δαβιδοπουλος, όσο αφορά τη λειτουργία της, αν μεταφερθεί στον Δήμο” σε τι μορφή θα πάει και πως θα λειτουργήσει, ενώ ο κ. Τζουμερκιώτης τόνισε “να διατηρηθεί ως έχει για δύο λόγους. Ο ένας είναι η αμεσότητα στην λήψη των αποφάσεων και ο δεύτερος να διατηρήσει το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου”.

Τον λόγο πήρε και ο νεοεκλεγέντας Δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης ο οποίος  τόνισε “δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης να παραμείνουν τα  νομικά πρόσωπα του Δήμου Κοζάνης εκτός από τις σχολικές επιτροπές”.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.