Άγνωστη η πορεία της ιστορικής ΛΑΡΚΟ – Του Πάρι Κουκουλόπουλου



Το αβέβαιο μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων της, φέρνει στο προσκήνιο Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε.) που κατέθεσε στη Βουλή την Παρασκευή ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Υπενθυμίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση και τις ευθύνες της Κυβέρνησης για το πως φθάσαμε μέχρι εδώ, ο Π. Κουκουλόπουλος, μαζί με πέντε συνυπογράφοντες Βουλευτές, ζητά τις αναγκαίες απαντήσεις και όλα τα επίσημα έγγραφα για την επόμενη ημέρα της ιστορικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι «με τον ν.4664/2020 της Κυβέρνησης της Ν.Δ., η εταιρεία ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Οι αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ πως η διαδικασία θα οδηγήσει σε απαξίωση και κλείσιμο της εταιρείας πριν την ολοκλήρωση της ειδικής εκκαθάρισης, δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Από 1/8/2022 ήρθε η παύση της παραγωγικής διαδικασίας. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την επιλογή της Κυβέρνησης να τη θέσει σε ειδική διαχείριση, η αβεβαιότητα για την έκβαση της πώλησης της ΛΑΡΚΟ φαίνεται να παρατείνεται, καθώς η συζήτηση της προσφυγής εταιρείας κατά της απόφασης με την οποία ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής, ανεβλήθη και παραπέμφθηκε να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 12/12/2023. Ως γνωστόν, στις 7/2/2024 λήγει η ειδική διαχείριση, μετά την τελευταία από τις πολλοστές παρατάσεις, ενώ είχε παραταθεί και η παραμονή των εργαζομένων έως τα τέλη του 2023».
Επιπλέον, τονίζει πως «αποτελεί μνημείο ανορθολογισμού να παραμένει κλειστή η ΛΑΡΚΟ, ενώ το νικέλιο είναι στην αιχμή της τεχνολογικής εξέλιξης σε διεθνές επίπεδο και η παγκόσμια τιμή του στα ύψη. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αφού πρώτα λοιδορήθηκαν και καθυβρίστηκαν από Υπουργούς του κ. Μητσοτάκη, έπειτα οδηγήθηκαν στο ταμείο ανεργίας και σήμερα, για τέταρτο συνεχή χρόνο, βρίσκονται μπροστά σε -πρωτοφανή στα χρονικά- αβεβαιότητα, καθώς στο τέλος του έτους λήγουν οι συμβάσεις τους, αλλά εξακολουθούν να εξαπατώνται από μα Κυβέρνηση που τους υποσχέθηκε πολλά και κατάφερε λίγα».

Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, ο Π. Κουκουλόπουλος, από κοινού με τους συνυπογράφοντες Βουλευτές, ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς να ξεκαθαρίσουν:

– εάν υπήρξε μελέτη σκοπιμότητας με σαφή ανάλυση ωφελειών – κόστους, με βάση την οποία έχει ληφθεί η απόφαση αναστολής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ,

– ποιος είναι ο εφεξής οδικός χάρτης ολοκλήρωσης της ειδικής διαχείρισης και πώλησης της ΛΑΡΚΟ, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικαστικές εκκρεμότητες,

– εάν θα δοθεί νέα παράταση στην ειδική διαχείριση και ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα,

– τι μέλλει γενέσθαι για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του 2023,

– εάν η Κυβέρνηση έχει αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης πολιτικής απόφασής της,

– τι έχει έως σήμερα επιτευχθεί από τον μακροπρόθεσμο στόχο της εν λόγω νομοθετικής διάταξης της Ν.Δ.,
– κατά πόσο έχει ξεπεραστεί η αρχική εκτίμηση της Κυβέρνησης όσον αφορά τις δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ειδική διαχείριση.

Τέλος, με την Ερώτηση & Α.Κ.Ε. καλείται η Κυβέρνηση να καταθέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο:

– Τον οδικό χάρτη ενεργειών της ειδικής διαχείρισης,

– Τη μελέτη σκοπιμότητας, με σαφή ανάλυση ωφελειών – κόστους, δυνάμει της οποίας ελήφθη η απόφαση αναστολής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όπως και όλα τα έγγραφα με τα οποία αιτιολογείται η αναστολή λειτουργίας,

– Την έκθεση αξιολόγησης, εφόσον υπάρχει, της ειδικής διαχείρισης και της πολιτικής απόφασης της Κυβέρνησης να τεθεί σε ειδική διαχείριση η ΛΑΡΚΟ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.