Ροδόδεντρο – Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου



Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό το ροδόδενδρο ανήκει στην τάξη ερεικώδη και στην οικογένεια των Ερεικοειδών με πολλά είδη φυλλοβόλων και αείφυλλων θάμνων, ποωδών φυτών και λίγων δέντρων. Τα ροδόδενδρα έχουν ωραία φύλλα και όμορφα πολύχρωμα άνθη είναι δε συγγενικά φυτά με τις αζαλέες.
Πέρα άπω την καλλωπιστική χρήση
Το μέλι από ροδόδεντρο, γνωστό και ως τρελό, άγριο ή τοξικό μέλι, είναι γνωστό από την αρχαιότητα .

Τα φυτά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μαζί με αντιμικροβιακές δραστηριότητες και έχουν πλήρη ισχύ για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Αυτό το φυτό μπορεί να διερευνηθεί περαιτέρω από τους ερευνητές, καθώς εξακολουθεί να είναι ανεπαρκώς αξιοποιημένο και δεν συντηρείται σωστά για να είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η καταγωγή του φυτού είναι από τα Ιμαλάια όπου και σήμερα βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 5,500 μέτρα, δημιουργώντας μία εικόνα που ενέπνευσε διάφορους ζωγράφους
Τα ροδόδενδρα εξαιτίας της διακοσμητικής τους αξίας έχουν γίνει αιτία να δημιουργηθούν πολλές υβριδικές ποικιλίες και πάμπολλες διασταυρώσεις από τις οποίες έχουν δημιουργηθεί πολλά καλλωπιστικά οικιακά φυτά.
Είναι το εθνικό λουλούδι του Νεπάλ, το κρατικό λουλούδι της Ουάσιγκτον και της Δυτικής Βιρτζίνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κρατικό λουλούδι του Nagaland και του Himachal Pradesh στην Ινδία, το επαρχιακό λουλούδι του Jiangxi στην Κίνα και το κρατικό δέντρο του Sikkim και του Uttarakhand στην Ινδία.
Στην Ελλάδα βρίσκουμε το είδος Φλάβιος στη Χίο και τη Μυτιλήνη.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Ροδόδενδρο
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Ερεικώδη (Ericales)
Οικογένεια: Ερεικοειδή (Ericaceae)
Γένος: Ροδόδενδρο (Rhododendron)
Είδος τύπου :Rhododendron ferrugineum
. Υπογένη : Azaleastrum Choniastrum Υμενάνθης Ροδοδάφνη Θεορόδιον

ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ
–Φυτό
Τα ροδόδενδρα ποικίλουν σε ύψος και το πιο ψηλό είδος είναι το ροδόδενδρο αρμπόρεουμ , δέντρο που φτάνει τα 30 μέτρα σε ύψος , αλλά και το πιο κοντό το μικρό φυτό ροδόδενδρο το δασώδες που δύσκολα ξεπερνά τα 3 εκατοστά.
–Φύλλα
Τα φύλλα του ποικίλουν σε μέγεθος, από 2 έως 25 εκατοστά μήκος, αλλά και σε σχήμα και είναι δερματώδη , σκληρά και ελαστικά.
-Άνθη
Το ροδόδεντρο ανθίζει τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού: Ιούνιο και Ιούλιο.
Τα άνθη του είναι πολύχρωμα , αλλού μικροσκοπικά και αλλού πολύ μεγάλα και αρωματικά που φτάνουν σε διάμετρο τα 15 εκατοστά.
Οι χρωματισμοί των ανθών ποικίλουν , έτσι έχουμε αποχρώσεις του μοβ, του κίτρινου, λευκά , πορτοκαλί , πορφυρά και μπλε.
–Καρποί & Σπόροι
Και οι καρποί του που έχουν ένα ιδιόμορφο σχήμα με μικρούς σπόρους – είναι πλήρως ωριμασμένοι και έτοιμοι για συγκομιδή τον Αύγουστο.

ΑΝΑΓΚΕΣ
Τα περισσότερα είδη βρίσκονται στις βόρειες και εύκρατες περιοχές της γης και αγαπούν τα υγρά εδάφη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.
–Έδαφος
Θέλουν έδαφος με όξινο Ph
– Κλίμα
Πολλές ποικιλίες του φυτό θελουν μια μέτρια θερμοκρασία κάποια άπω τα φυτά ανέχονται καλά θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

ΣΥΝΘΕΣΗ
Μια ποικιλία Ροδόδενδρου που αποκαλείται << Αλπικό τρισντάφυλλο >> που και βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο είναι μια πραγματική αποθήκη όλων των ειδών ουσιών που είναι ευεργετικές για το ανθρώπινο σώμα.
Το μέρη του ροδόδεντρου περιέχουν μέταλλα όπως μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, νάτριο, χρώμιο, κοβάλτιο, κάδμιο, μολυβδαίνιο, νικέλιο, μόλυβδο και αρσενικό. Τα μέταλλα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση ορισμένων φυσικοχημικών διεργασιών που είναι απαραίτητες για τη ζωή. Το μαγγάνιο, ο χαλκός, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το μολυβδαίνιο είναι σημαντικοί συμπαράγοντες που βρίσκονται στη δομή ορισμένων ενζύμων και είναι απαραίτητοι σε πολυάριθμες βιοχημικές οδούς. Το νάτριο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της οσμωτικής ισορροπίας μεταξύ των κυττάρων και του ενδιάμεσου υγρού
Ολόκληρο το φυτό είναι ένα «ορυχείο φυτοχημικών», το οποίο είναι μια μη θρεπτική φυτική χημική ουσία που διαθέτει προστατευτικές ή προληπτικές ιδιότητες
.Το φυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα δευτερογενών μεταβολιτών όπως αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, γλυκοσίδες, σαπωνίνες, τανίνες, στεροειδή και φλοβατανίνες
. Οι δευτερογενείς μεταβολίτες είναι κρίσιμο συστατικό για την επιβίωση των φυτών και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία.
Περιέχει τανίνες, αιθέρια έλαια, χρήσιμα οξέα και μεγάλη ποσότητα την βιταμίνη C .
Άλλα περιέχει και μια επικίνδυνη ουσία την γλυκοσίδη ανδρομετοτοξίνη – το ισχυρότερο φυσικό δηλητήριο.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το ροδόδεντρο χρησιμοποιείται για την παρασκευή όλων των ειδών τα βάμματα και τα τσάγια χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού, από τα άνθη μέχρι τις ρίζες.
Ακόμη και οι μίσχοι χρησιμοποιούνται, για να μην αναφέρουμε τα φύλλα.
Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ασθένεια που το ροδόδεντρο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όπως :
Καρδιοπάθειες, Προβλήματα στις αρθρώσεις, Υψηλή αρτηριακή πίεση,
Νεφρική νόσο, Διαταραχές ύπνου ,ακόμη και επιληψία.
Ακόμη το φυτό αντιμετωπίζει καλά τη στοματίτιδα και την ουλίτιδα,
Θεραπεύει ακόμη και τροφικά έλκη και άλλες πυώδεις δερματικές παθήσεις.
— Αποξηραμένα φύλλα
Αποξηραμένα φύλλα ροδόδεντρου για την παρασκευή τσαγιού
Ένα έγχυμα και αφέψημα των φύλλων θα προσφέρει σημαντική βοήθεια για
πυρετό, ουρική αρθρίτιδα , ρευματισμούς, γυναικολογικές παθήσεις και
γαστρεντερίτιδα.
Καρδιακές παθήσεις.
Τα σκευάσματα από τα φύλλα και τα άνθη του ροδόδεντρου είναι πολύ αποτελεσματικά στην εξάλειψη της δύσπνοιας και του αυξημένου καρδιακού παλμού.
–Μπάνιο με εύχυμα φύλλων
Για έντονο πόνο στις αρθρώσεις, είναι κατάλληλο ένα μπάνιο με έγχυμα φύλλων ροδόδεντρου.
— Βάμμα από στελέχη και φύλλα.
Χρησιμοποιούνται για πρήξιμο, υδρωπικία, ημικρανίες, ευερεθιστότητα,
καθώς και για παθήσεις του στομάχου.
– Έγχυμα φύλλων με βάση το αλκοόλ ή τη βότκα
Ένα έγχυμα φύλλων με βάση το αλκοόλ ή τη βότκα υψηλής ποιότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όποιον τρόπο θέλετε για ρευματισμός. : τρίψτε, κάντε κομπρέσες. Ανακουφίζει καλά τον πόνο.
– Αντιμετώπιση οδοντιατρικών προβλημάτων.
Εάν υπάρχει έλλειψη ορισμένων βιταμινών και μικροστοιχείων στο σώμα, τα ούλα αρχίζουν να αιμορραγούν και να φλεγμονώνονται.
Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ξεπλένετε το στόμα σας με εκχύλισμα φύλλων ροδόδεντρου.

–Δηλητηρίαση από υδράργυρο
Η δηλητηρίαση με αυτό το επικίνδυνο μέταλλο είναι πολύ επικίνδυνη, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Αλλά αν συμβεί μια τέτοια καταστροφή, ένα αφέψημα από φρέσκα φύλλα θα βοηθήσει στον καθαρισμό του σώματος.
–Αϋπνία
Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τον ύπνο, γεγονός που επηρεάζει τη συνολική ευεξία, την αρτηριακή πίεση και την απόδοσή τους.
Αντιμετωπίζεται με ένα βάμμα από άνθη αλπικού τριαντάφυλλου.
-Ασθένειες των αρθρώσεων.
Για προβλήματα όπως η πολυαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση, τρίψτε στις αρθρώσεις σας ένα έγχυμα από φύλλα και άνθη ροδόδενδρου. –
– Παθήσεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού.
Το ροδόδενδρο αντιμετωπίζει με επιτυχία τον βήχα, τους συχνούς πονόλαιμους, την βρογχίτιδα –
-Για απώλεια βάρους.
Η ρίζα του ροδόδεντρου μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του βάρους

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για αντενδείξεις από την χρήση μερών του ροδόδενδρου για διάφορες ιατροφαρμακευτικές χρήσεις
–Εγκυμοσύνη και θηλασμός
Η έλλειψη πληροφοριών για τυχόν παρενέργειες του ροδόδεντρου και η ευαίσθητη θέση του οργανισμού όταν βρίσκεται το σώμα τους στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού επιβάλει την ύπαρξη ιδιαίτερης προσοχής για τυχόν δημιουργία προβλημάτων ,καλόν είναι να αποφεύγεται η χρήση του .
–Αλλεργίες
Υπήρχαν πληροφορίες για εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων από την χρήση του ροδόδενδρου ως βοτάνου
–Νεφρικές παθήσεις
Δεν συνιστάται σε ανθρώπους με νεφρικά προβλήματα

ΠΡΟΣΟΧΗ
Η χρήση των βοτάνων πρέπει να τίθεται πάντα υπό τις οδηγίες των επιστημόνων υγείας .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.