Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της δημοσίας κεντρικής ιστορικής βιβλιοθήκης Σιάτιστας



 

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας για το 2023-2024 πραγματοποιεί Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα στοχεύουν στη μάθηση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως είναι η δημιουργικότητα και η ενσυναίσθηση. Υλοποιούνται στο χώρο της Βιβλιοθήκης κατά τις ώρες λειτουργίας της και κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

ΚΥΚΛΟΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ:

1. «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ Η΄ ΔΡΥΣ: ΤΟ ΙΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»
(Για μαθητές Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού)
Υπεύθυνη : Δούριου Ευμορφία, Φιλόλογος

2. «ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»
(Για μαθητές Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού)
Υπεύθυνη : Δούριου Ευμορφία, Φιλόλογος
Η επιλογή των δύο παραπάνω αρχαιογνωστικών προγραμμάτων εξυπηρετεί ένα διπλό σκοπό: να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των παιδιών για την αρχαία Ελλάδα ώστε να αντλήσουν πολύτιμες γνώσεις και εμπνευσμένες ιδέες από την αξεπέραστη σοφία των αρχαίων Ελλήνων και ταυτόχρονα να τα ευαισθητοποιήσει σε ζητήματα οικολογικού ενδιαφέροντος όπως ο σεβασμός και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

3. «ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
(Για μαθητές Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού) Υπεύθυνη : Δούριου Ευμορφία, Φιλόλογος
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξοικείωση των μαθητών με την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας, φωτίζοντας πτυχές του βίου των Μακεδόνων και αποκαλύπτοντας στοιχεία της τοπικής ιστορίας ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις και να αισθανθούν υπερηφάνεια για τον τόπο καταγωγής τους.

4. « ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ»
(Για μαθητές Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου )
Υπεύθυνη : Δούριου Ευμορφία, Φιλόλογος

Με αφορμή τη διδασκαλία της Ιλιάδας στο Γυμνάσιο και με αναφορά στον Δούρειο Ίππο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πτώση της Τροίας, το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει χαρακτήρα συμπληρωματικό, ώστε να εμπλουτίσει τις υπάρχουσες γνώσεις των μαθητών και ταυτόχρονα να ανοίξει νέους συναρπαστικούς ορίζοντες πληροφοριών για τα ομηρικά έπη και τα είδη των πολεμικών μηχανών που χρησιμοποιούνταν στον αρχαίο κόσμο κατά τις πολιορκίες των πόλεων.

5. «ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ»
(Για μαθητές Δ΄ Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού
και όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου )
Υπεύθυνος Λιάμας Δημήτριος, Βιβλιοθηκονόμος
Το πρόγραμμα στοχεύει στο να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία της Βιβλιοθήκης από την αρχή της συγκρότησής της μέχρι και σήμερα, τις αξιόλογες συλλογές των παλαιών βιβλίων και χειρογράφων που διαθέτει καθώς και την οργάνωση και σύγχρονη λειτουργία της.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.