‘ΜΙΣΕΜΟΣ’ – Της Βιολέττας Μπούσιου



 

ΜΙΣΕΜΟΣ, είναι ο τίτλος του βιβλίου, του εκ Κλεισώρειας Βοϊου ορμώμενου Αναστάσιου Σεμίζογλου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις GRAFO AE και, προς το παρόν, διατίθεται αποκλειστικά από τον συγγραφέα.

Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί σχέδιο του Χρήστου Βογιατζή, με τίτλο «Χρονική στιγμή», ενώ την επιμέλεια του κειμένου επιμελήθηκε ο Χρήστος Δ. Σιμελίδης, Επίκουρος Καθηγητής του ΑΠΘ.

Ο Τάσος Σεμίζογλου, γνωστός στην πόλη της Κοζάνης ως γιατρός- καρδιολόγος, αλλά και ως αρθρογράφος στο διαδίκτυο και στον τοπικό τύπο, εκτίθεται για πρώτη φορά στο αναγνωστικό του κοινό, ως συγγραφέας, μέσα από τις 542 σελίδες του βιβλίου του.

Και τολμώ να πω ότι, η έκθεσή του αυτή, δεν αποτυπώνει μόνο ευδιάκριτα τα συναισθήματα της καρδιάς του αλλά, ταυτόχρονα, περιγράφει γλαφυρά την «ιεροτελεστία» του μισεμού στα χωριά του Βοϊου, γνωστοποιεί τις προϋποθέσεις απόκτησης της δυνατότητας προς μετανάστευση τη δεκαετία του ’60, επισημαίνει τις δυσκολίες ενσωμάτωσης των Ελλήνων μεταναστών στη Δυτική Γερμανία, αναδεικνύει το σκληρό τους αγώνα για επιβίωση, τα ηθικά τους διλήμματα όσον αφορά την αρμονική τους συνύπαρξη με τους πρώην κατακτητές, καταγράφει την αλλαγή νοοτροπίας που επήλθε με το χρόνο στο χαρακτήρα των ανθρώπων που επέλεξαν να ζήσουν σε διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον, αναφέρεται στη μόνιμη νοσταλγία των μεταναστών για τη μητέρα πατρίδα, αλλά και στην ευγνωμοσύνη τους για τη δεύτερη πατρίδα, και τέλος κλείνει με τις δυσκολίες του επαναπατρισμού και της νέας επαγγελματικής αποκατάστασης των μεταναστών στα πάτρια εδάφη.

Ο ΜΙΣΕΜΟΣ, ένα μυθιστόρημα που οι αληθινές του ιστορίες εμπλουτίζονται, κάπου- κάπου, με πλασματικά στοιχεία μόνο και μόνο για να δοθεί η δυνατότητα στο συγγραφέα, να ανατρέξει στις παλιές πατρίδες των προσφύγων, στην Κωνσταντινούπολη του 1955, στο Κυπριακό, στα χρόνια της Δικτατορίας στην Ελλάδα, στα βιώματα που διαμόρφωσαν τις πολιτικές πεποιθήσεις των πρωταγωνιστών του, στη φυσική ομορφιά του Βοϊου, στις ηθικές αξίες των κατοίκων του, καθώς επίσης και στο δικαίωμα του μετανάστη να αφήσει τη δική του παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Εν κατακλείδι Ο ΜΙΣΕΜΟΣ, θα έλεγα πως είναι το προσωπικό ημερολόγιο του Έλληνα μετανάστη. Ένα ημερολόγιο, που ο γυιος αφιερώνει στην μνήμη του ανθρακωρύχου πατέρα του Αβραάμ.

Έτσι, ο Τάσος Σεμίζογλου, δεν αναγνωρίζει μόνο, έμπρακτα, την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό προς τον πατέρα του, αλλά με το πόνημά του τιμά όλους τους Έλληνες μετανάστες, που θυσίασαν τα νιάτα τους στα ξένα, για να έχουν τα παιδιά τους, και η πατρίδα μας, ένα καλύτερο μέλλον.

Κλείνοντας, εκφράζω από καρδιάς τα θερμά μου συγχαρητήρια στον συμπατριώτη μου Τάσο Σεμίζογλου για το εξαιρετικό του πόνημα, και εύχομαι ολόψυχα το βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο!

Ένα σχόλιο στο άρθρο “‘ΜΙΣΕΜΟΣ’ – Της Βιολέττας Μπούσιου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.