Γ. Παπαδόπουλος υποψήφιος με την ‘Ενότητα’- Η σημασία της Ψήφου: Προϋπόθεση στη Δημοκρατία και ορόσημο για την Κοινωνία



 

«Η Ψήφος μας, δικαίωμα και υποχρέωση»

«Η σημασία της Ψήφου: Προϋπόθεση στη Δημοκρατία και ορόσημο για την Κοινωνία»

Η ψήφος αποτελεί τον πυρήνα της Δημοκρατίας, κάθε κοινωνικής δομής που θεμελιώ-νεται με τη συμμετοχή και τη συνειδητή απόφαση των πολιτών. Το βαθύτερο νόημα πέρα από την απλή πράξη του να ψηφίζει κανείς, είναι ότι οι πολίτες εκφράζουν τις αξίες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους για το μέλλον της κοινωνίας.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να εξετάσω τη σημασία της ψήφου στη σύγχρονη κοινωνία και πώς η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες επιδρά στη Δημοκρατία και το κοινωνικό σύνολο.

«Δικαίωμα και Υποχρέωση»

Η ψήφος, είναι πρώτα απ όλα βασικό δικαίωμα κάθε πολίτη στις δημοκρατικές κοινωνί-ες. Είναι η δυνατότητα να εκφράσει κανείς τη γνώμη του για την ρότα που θα πάρει η χώρα, η πόλη, η κοινότητα που διαμένει. Είναι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχει στο δημο-κρατικό διάλογο, που επηρεάζει το μέλλον της κοινωνίας στην οποία ζεί. Αυτή η δραστηριότητα δεν είναι μόνο καθήκον, είναι και πολύτιμο δικαίωμα του ελεύθερου πολίτη και πρέπει να το ασκεί με συναίσθηση και συνείδηση. Μέσω της συμμετοχής στις εκλογές, οι πολίτες συνεισφέ-ρουν στην ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας και στη διατήρηση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων τους.
Επιπλέον, ενισχύει το αίσθημα της ενεργής συμμετοχής στα κοινά και δυναμώνει τη συνοχή της κοινωνίας και του δεσμού μεταξύ των πολιτών και της πολιτείας. Αν και είναι δι-καίωμα, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υποχρέωση.
.
«Επίδραση στις πολιτικές αποφάσεις»

Με την ψήφο τους, οι πολίτες επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται τόσο σε κρατικό, όσο και σε κάθε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Δημοκρατική εκλογική διαδικασία είναι αυτή που καθορίζει τους αντιπροσώπους του Λαού στα διάφορα θεσμικά όρ-γανα.
Κατ’ επέκταση, αυτοί οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, είναι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομία και όλα τα θέματα που αφορούν τη ζωή των πολίτες ως μέλη της κοινωνίας. Με την ενεργή συμμετοχή τους στις εκλο-γές, οι πολίτες διασφαλίζουν ότι οι αποφάσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τη βούληση τους. Είναι η δύναμη της έκφρασης των ανησυχιών τους, των αξιών και των προτιμήσεων τους. Βασικότατος παράγοντας για τη δημιουργία μίας κοινωνίας που αντικατοπτρίζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών της.

«Ο Δήμος Κοζάνης, σε κρίσιμο σταυροδρόμι»

Επί του παρόντος, τα συγκυριακά δεδομένα φέρνουν το Δήμο Κοζάνης στο κατώφλι ενός νέου κεφαλαίου για το μέλλον του. Το θέμα της απολιγνιτοποίησης και όσων κοινωνικοπο-λιτικών και οικονομικών επακόλουθων απορρέουν από αυτό, το φλέγον ζήτημα της μετεγκατά-στασης των νέων σε μεγάλα αστικά κέντρα για εξεύρεση εργασίας, το γεγονός ότι η Κοζάνη είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμους στην Ελλάδα που ανέλαβε το στοίχημα της αναβάθμι-σης σε μία από τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες Ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το 2030, εί-ναι μερικά από τα σοβαρότατα ζητήματα τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική αρχή, σε συνδυασμό με τα θέματα της καθημερινότητας, τα οποία όμως επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών.

Την 8 Οκτωβρίου, ο Λαός του Δήμου Κοζάνης καλείται με την ψήφο του, να επιλέξει τα άτομα που θα εκπροσωπήσουν καλύτερα τα συμφέροντα του, θα προασπίσουν τις ανάγκες και τα προβλήματα του, με ιδέες και όραμα. Με αντικειμενική κρίση, με συναίσθηση των ευθυνών τους και επίγνωση της βαρύτητας της ψήφου τους, οι πολίτες θα ψηφίσουν και η κάλπη θα ανα-δείξει τον πλέον κατάλληλο να σταθεί στον Δημαρχιακό θώκο και να ηγηθεί του Δημοτικού Συμ-βουλίου που με τις πράξεις και τις αποφάσεις του θα εισάγει τον Δήμο στο νέο κεφάλαιο που του αξίζει.

 

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Γ. Παπαδόπουλος υποψήφιος με την ‘Ενότητα’- Η σημασία της Ψήφου: Προϋπόθεση στη Δημοκρατία και ορόσημο για την Κοινωνία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.