Πόσο μας λείπει η σύνεση! Tου Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Tου Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στην ομιλία του για την πτώση στον παράδεισο λέει για την Εύα : «Η γαρ γυνή λοιπόν, ως ευνοϊκώς περί αυτήν διακειμένου, θαρρήσασα πάσαν εκκαλύπτει την εντολήν, και λέγει πάντα μετά ακριβείας, και δι ών απεκρίνατο πάσης εαυτήν αποστερεί απολογίας».

Ο Σατανάς δεν ήξερε ποια εντολή είχε δώσει ο Θεός στον Αδάμ και την Εύα. Οπότε πλησιάζει την Εύα σε ώρα που ήταν μακριά από τον Αδάμ και της φέρεται με καλοσύνη, με γλυκύτητα και ενδιαφέρον γι αυτήν. Και της λέει «γιατί είπε ο Θεός να μη τρώτε από κανένα δέντρο του παραδείσου ;». Άρα παρουσιάζει τον Θεό ως κακό και μοχθηρό ο οποίος χαίρεται να βασανίζει τα πλάσματά του αφού τους έβαλε μέσα σε δέντρα με τόσο όμορφους καρπούς και τους απαγόρευσε να τρώνε.

Η Εύα ξεγελάστηκε από το ενδιαφέρον του γι αυτήν και την καλοσύνη του. Είναι σαν να πλησιάζει ένας κάποιο παιδί και του λέει με γλυκύτητα «ξέρεις πόσο κακοί είναι οι γονείς σου ;». Ή σαν ένας άντρας που καίγεται από την σαρκική επιθυμία πλησιάζει μια παντρεμένη γυναίκα και της λέει με καλοσύνη «μήπως δεν σε ικανοποιεί σεξουαλικά ο άντρας σου και υποφέρεις ;».

Πόσο ανόητοι γινόμαστε οι άνθρωποι ! Υπήρχε περίπτωση ένας πονηρός που θέλει να σε εκμεταλλευτεί να σου έλεγε «σου δείχνω καλοσύνη και γλυκύτητα επειδή θέλω να σε εκμεταλλευτώ ;». Και όμως η Εύα ξεγελάστηκε από το «ως ευνοϊκώς περί αυτήν διακειμένου» όπως πολύ συχνά ξεγελιόμαστε κι εμείς. Ποια αρετή μας λείπει ; Η σύνεση. Πολλά χρόνια μετά την Εύα έγραψε ο Δαβίδ στους Ψαλμούς «έκαναν τα λόγια τους πιο απαλά και από το λάδι, ενώ στην πραγματικότητα αυτά τα λόγια ήταν σφαίρες που σκοτώνουν».

Τι έπρεπε να απαντήσει το παιδί ή η παντρεμένη γυναίκα στα παραδείγματα που ανέφερα ; «Εξαφανίσου από μπροστά μου και μη σε ξαναδώ παλιάνθρωπε». Και μάλιστα να το πει στους γονείς του ή στον άντρα της για να τον τακτοποιήσουν όπως του πρέπει. Το ίδιο έπρεπε να κάνει και η Εύα «εξαφανίσου από μπροστά μου παμπόνηρε που μου παριστάνεις και τον φίλο, εσύ που τώρα σε είδα για πρώτη φορά και θα μου κατηγορήσεις τον Θεό μου, του οποίου έχω εμπειρία της αγάπης του». Και να το πει και στον Αδάμ για να προσέχουν από τον Πονηρό.

Δυστυχώς η Εύα ξεγελάστηκε από την καλοσύνη και την γλυκύτητα αυτού που τον είδε για πρώτη φορά και κατηγορούσε αυτόν που ήξερε, και του απεκάλυψε με λεπτομέρεια την εντολή που τους είχε δώσει ο Θεός, δηλαδή δεν τήρησε αυτό που λέει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο «μη δίνετε τα άγια στα γουρούνια». Φυσικά στην συνέχεια ήταν το μόνο εύκολο για τον Πονηρό να την οδηγήσει στην παράβαση της εντολής του Θεού. Το ίδιο εύκολο θα ήταν και στον παλιάνθρωπο του παραδείγματος να εκμεταλλευτεί το παιδί αν συμφωνούσε ότι ήταν κακοί οι γονείς του ή την παντρεμένη γυναίκα αν δεχόταν να κουβεντιάσει πως πάνε οι σεξουαλικές σχέσεις με τον άντρα της.

Μήπως νομίζετε ότι όλα αυτά είναι μακριά από εμάς ; Δυστυχώς τα παιδιά μας δεν εμπιστεύονται και δεν ακούνε τους γονείς τους και τους δασκάλους τους που τους γνωρίζουν, αλλά εμπιστεύονται και ακούνε διάσημους youtubers για τους οποίους δεν γνωρίζουν ούτε από πού κρατάει η σκούφια τους, ούτε τι σκοπούς έχουν. Γι αυτό σήμερα είναι μεγάλη η ανάγκη για συνεργασία των γονέων με τους δασκάλους.

Η Μαντώ Μαυρογένους, αυτή η σπουδαία Ελληνίδα και γυναίκα του 1821, είχε ερωτικό ειδύλλιο με τον πρίγκιπα Δημήτριο Υψηλάντη και επρόκειτο να παντρευτούν. Κάποιοι όμως την κατηγόρησαν στον Υψηλάντη κι αυτός επειδή τους πίστεψε την χώρισε ένα διάστημα, αλλά μετά καταλαβαίνοντας το λάθος του, της ζήτησε να προχωρήσουν στον γάμο. Αυτή όμως του απάντησε, αφού έδειξε εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που δεν τους ήξερε και όχι σε αυτήν που όχι μόνο την ήξερε αλλά είχε ζήσει και μαζί της, δεν μπορεί να έχει καμία σχέση μαζί του.

6 σχόλια στο άρθρο “Πόσο μας λείπει η σύνεση! Tου Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. Γιατί ο σατανάς ανοιξε διάλογο
    με την Εύα και όχι με τον Αδάμ;
    Γιατί το Βιβλίο της Π.Δ είναι ένα βιβλιο
    που υποτιμά και υποβαθμίζει τη γυναίκα
    και την ευτελιζει.
    Θεωρεί τη γυναίκα ευάλωτη και αφελεστατη.
    Όλα τα παραμύθια που γράφτηκαν και γράφονται έχουν
    τεράστια αξία,εκτός από τα παραμύθια της Π.Δ.
    Αυτοί οι ψευτοπαραμυθαδες που την έγραψαν,μισουσαν
    τις γυναίκες,πρέπει να ήταν κάποιοι ,σαν τους ταλιμπανιστες
    που σκοτώνουν, σήμερα,στο Αφγανιστάν μάνες και παιδιά,
    γιατί πηγαίνουν να ψυχαγωγηθουν σε παιδική χαρά!
    Ναταν τρόπος αυτοί οι μισογυνηδες που γράψαν την Π.Δ,
    να την καψουν ,την Ευα,ακόμα και μέσα στον Παράδεισο.

    1. Πανδαισία ανοησίας.
      Από Παλαιά Διαθήκη έχεις άγρια μεσάνυχτα. Δεν τη διάβασες ποτέ ! και κάνεις το δάσκαλο !!
      Αποκριθεὶς δὲ ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· πλανᾶσθε μὴ εἰδότες τὰς γραφὰς
      Ματθ. 22,29
      Υ.Γ. Ούτε στην Καινή Διαθήκη πιστεύεις !

  2. Ο μεγάλος Γάλλος φυσικός Αμπέρ (Ampere 1775-1836) : Ο Μωυσής , όταν έγραφε τη ΓΕΝΕΣΗ , τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια από σήμερα, ή είχε τις γεωλογικές γνώσεις της εποχής μας ή ήταν θεόπνευστος.

    από πότε τα προιόντα ζωολογίας έχουν άποψη γιά την κοσμογονία ;

  3. προς αντιλέγοντες

    «Μια γάτα μπήκε στο εργαστήριο ενός σιδηρουργού και άρχισε να γλείφει μια λίμα. Η γλώσσα της όμως τρίφτηκε κι άρχισε να τρέχει πολύ αίμα. Αυτή ευχαριστιόταν, νομίζοντας ότι κάτι βγαίνει από το σίδερο, ώσπου έχασε την γλώσσα της». (Αισώπου μύθοι, εκδ. «ΕΞΑΝΤΑΣ», σελ.96).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.