Απειλεί η υγειονομική κρίση την Θεσσαλία – Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι από την κακοκαιρία Daniel



 

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές στη Θεσσαλία, αφού, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, η κατάσταση παραμένει δραματική. Η ευρύτερη περιοχή προσπαθεί να επανέλθει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ωστόσο η καθημερινότητα παραμένει δύσκολη και τα προβλήματα για τους κατοίκους είναι αμέτρητα. Τεράστια είναι η κινητοποίηση των αρχών, του στρατού, και των εθελοντών είναι τεράστια, ώστε να εξασφαλίσουν στους πλημμυροπαθείς είδη βασικής ανάγκης, και εμφιαλωμένο νερό. Στη Θεσσαλία, χωριά – όπως ο Βλοχός- έχουν μετατραπεί σε φαντάσματα, καθώς 13 μέρες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας εξακολουθούν να είναι θαμμένα στις λάσπες και οι κάτοικοι περιμένουν ακόμα τα νερά να υποχωρήσουν. Οι ζημιές σε σπίτια και υποδομές είναι μεγάλες, με τις συνθήκες της «επόμενης μέρας», να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών στην περιοχή.

Στα απόνερα του Daniel αποσυντίθενται χιλιάδες πνιγμένα ζώα, η λάσπη, τα λιμνάζοντα μολυσμένα νερά, αλλά και το ακατάλληλο για οικιακή χρήση νερό, αποτελούν μεγάλη απειλή για την υγεία των κατοίκων και μπορεί οι επιπτώσεις να είναι πολύ σοβαρές. Στη Μαγνησία τα συσσωρευμένα από την θεομηνία προβλήματα εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους παρά το ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωση της κατάστασης στην υπερχειλισμένη λίμνη Κάρλα. Η στάθμη των υδάτων στην Κάρλα σταδιακά υποχωρεί και απομακρύνεται ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα γύρω χωριά στη Μαγνησία και τη Λάρισα, αφού η ροή των νερών του Πηνειού προς την περιοχή βαίνει μειούμενη αλλά και έχει ανοίξει η σήραγγα μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων που αποστραγγίζει τη λίμνη μεταφέροντας νερά προς τον Παγασητικό Κόλπο.

 

περισσότερα εδώ 

Alphafreepress.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.