87η ΔΕΘ: Στόχος η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας – Με 1.500 εκθέτες και πλούσιο πρόγραμμα ξεκινά η έκθεση



 

Στην 87η ΔΕΘ συμμετέχουν 18 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Νότια Κορέα, Μολδαβία και η Ταϊλάνδη θα βρίσκονται για πρώτη φορά ενώ οι υπόλοιπες χώρες είναι οι Κύπρος, Ιταλία, Πολωνία, Ουκρανία, Αρμενία, Ιράν, Γαλλία, Σερβία και Ινδία. Σαράντα εννιά Επιμελητήρια επίσης από όλη τη χώρα με 382 επιχειρήσεις δίνουν το «παρών» υπό την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ενώ ξεχωριστές παρουσίες έχουν ακόμη το ΕΕΘ, το ΕΒΕΘ και το ΕΒΕΑ.

Η συμμετοχή της τιμώμενης χώρας

Η αντιπροσωπεία της Τιμώμενης Χώρας αποτελείται από 60 επιχειρήσεις από τους κλάδους ενέργειας, κυκλικής οικονομίας, βιομηχανίας, τροφίμων, τουρισμού, καλλυντικών, μεταφορών κα. Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, οι βουλγαρικές επιχειρήσεις θα έχουν B2B συναντήσεις με ελληνικές εταιρείες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 1.000 με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο. Παράλληλα, τη βουλγαρική συμμετοχή θα πλαισιώσουν πλήθος εκδηλώσεων. Μεταξύ αυτών είναι η Ημερίδα Ελλάδας-Βουλγαρίας τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο με κεντρικό ομιλητή τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας, Bogdan Bogdanof και την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη Λέσχη Αξιωματικών.

Η εκπροσώπηση της Βουλγαρίας θα γίνει σε υψηλότατο επίπεδο, καθώς η πόλη θα υποδεχθεί τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Nikolay Denkov, τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Rumen Radev αλλά και υπουργούς της βουλγαρικής κυβέρνησης. Η εκθεσιακή κάλυψη της Τιμώμενης Χώρας αγγίζει τα 2.600 τ.μ. στο περίπτερο 13. Το περίπτερο της Βουλγαρίας συγκεκριμένα θα εγκαινιάσουν μαζί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Nikolay Denkov.
Οι επισκέπτες του περιπτέρου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Supercomputer, ενός παγκόσμιας κλάσης petascale υπολογιστή, ενώ παράλληλα, προγραμματίζονται παρουσιάσεις και επιδείξεις τεχνολογιών αιχμής.

Τι θα περιλαμβάνει η 87η ΔΕΘ

Η έκθεση καλύπτει όλους τους διαθέσιμους χώρους του εκθεσιακού κέντρου και μαζί με τους χώρους εκδηλώσεων τα τετραγωνικά που έχουν καλυφθεί φτάνουν τα 33.000.

Στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ αναπτύσσονται εννέα θεματικές ενότητες, από την επιχειρηματικότητα, την ηλεκτροκίνηση-αυτοκίνηση και τις νέες τεχνολογίες μέχρι τη γαστρονομία, την εκπαίδευση και την κυκλική οικονομία. Μάλιστα, θα παρουσιάσουν ότι πιο πρωτοποριακό και μοντέρνο έχει να επιδείξει η αγορά και η οικονομία.

Παράλληλα, μεταξύ των highlights της 87ης ΔΕΘ θα είναι το Συνέδριο για τη Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών με τίτλο “Προστατεύοντας τη ζωη- Χτίζοντας ανεκτικότητα”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ και ο αθλητισμός δίνει το παρών, καθώς από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί με μήνυμα “Όχι στη βία” το Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5×5 με αγώνες ποδοσφαίρου καθημερινά σε γήπεδο που θα στηθεί εντός της ΔΕΘ.

«Η φετινή Τιμώμενη χώρα θα δώσει έναν άλλο αέρα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO, Τάσος Τζήκας και πρόσθεσε ότι «επενδύουμε στη γειτονιά μας, διαπιστώνοντας τις σημαντικές προοπτικές σύσφιξης των εμπορικών και επενδυτικών μας σχέσεων με τη Βουλγαρία». Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερμανία να είναι τιμώμενη χώρα για το 2024.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, τόνισε πως η 87η ΔΕΘ ανοίγει τις πύλες της με νέα δεδομένα, αλλά και πως θα αναδειχθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. “Θα δούμε μεταξύ άλλων τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Η Τιμώμενη χώρα είναι μια χώρα με σταθερή και αξιόλογη πορεία ανάπτυξης”, είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσμα στον κόσμο της Θεσσαλονίκης να επισκεφθεί το περίπτερο 13 της Βουλγαρίας, απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Βιομηχανίας της Βουλγαρίας, κ. Nikolay Pavlov Teneigy, τονίζοντας πως κα κάνουν το καλύτερο δυνατό για την παρουσίαση της χώρας τους της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο.

Ο δε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, χαρακτήρισε τη ΔΕΘ φιλόδοξη προσπάθεια και μια εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση. Αναφερόμενος στη φετινή Τιμώμενη Χώρα μίλησε για τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Βουλγαρία έρχεται στη ΔΕΘ με όλα τα πολιτικά και επιχειρηματικά της αστέρια» ανέφερε στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, σημειώνοντας πως θα αυξηθούν οι διμερείς σχέσεις.

Μια πραγματική γιορτή για την πόλη χαρακτήρισε τη φετινή διοργάνωση και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι ιστορικοί και στενοί δεσμοί μας συνδέουν με την Βουλγαρία, την τιμώμενη χώρα.

Ξεχωριστή συμμετοχή τέλος στην 87η ΔΕΘ έχει το κομμάτι της αναψυχής με ένα πλούσιο πρόγραμμα καθημερινών συναυλιών από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες.

Η 87η ΔΕΘ θα λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 22:00 και τις καθημερινές από τις 16:00 έως τις 22:00.

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα της ΔΕΘ.

thesstoday.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.