Έθιμο ‘Καβαλάρηδων’ στη Σιάτιστα Κοζάνης: Γλέντι της παρέας “ΜΠΟΥΝΟΣ” – Δείτε το βίντεο



 

Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANILIFE.GR

Το έθιμο των ‘Καβαλάρηδων’ λαμβάνει χώρα στη Σιάτιστα του Δήμου Βοΐου. Ένα έθιμο που “κρατάει” από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και κάθε χρόνο προσελκύει πλήθος επισκεπτών στην περιοχή.

Φέτος οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στη Σιάτιστα ξεκίνησαν από τις 11 Αυγούστου. Οι παρέες των “Καβαλάρηδων” γλεντούν κάθε βράδυ σε παραδοσιακούς και χάλκινους ρυθμούς με τη συμμετοχή τοπικών συγκροτημάτων.

Το βράδυ της Κυριακής 13 Αυγούστου, την τιμητική τους είχαν οι παρέες “ΜΠΟΥΝΟΣ” και “ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ” με την παρέλαση των αλόγων στους κεντρικούς δρόμους της Σιάτιστας, υπό τους ήχους χάλκινων πνευστών. Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακό γλέντι και χορό μέχρι το ξημέρωμα. 

Το βράδυ της Δευτέρας 14 Αυγούστου, σειρά έχουν οι παρέες “ΆΓΡΙΑ”, “ΛΕΒΕΝΤΟΠΑΙΔΑ”, και” ΑΛΑΝΙΑ”.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται ανήμερα της Παναγίας, με το προσκύνημα των “Καβαλάρηδων” και πλήθος πιστών στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου. Ακολουθεί γεύμα στο Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Μικροκάστρου και περιφορά της εικόνας” Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου”.

Έπειτα ξεκινά η μεγάλη παρέλαση όλων των συμμετεχόντων και στην πλατεία της Γεράνειας στήνεται το μεγάλο γλέντι. Ντόπιοι και επισκέπτες γίνονται όλοι μια παρέα και υπό την καθοδήγηση των μουσικών χορεύουν στα μονοπάτια της παραδοσιακής μουσικής.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.