Το λάθος των παπάδων να μην τελούν καθημερινά τις ακολουθίες του Όρθρου και του Εσπερινού – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



 

Πριν χρόνια ένας Ιεροψάλτης είχε πάει για διακοπές στην Ρόδο και το Σάββατο πήγε στην Εκκλησία να λειτουργηθεί. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι το Σάββατο δεν τελούσαν την Θεία Λειτουργία στην Ρόδο και μάλιστα του είπε ο παπάς «μήπως είσαι από την Μακεδονία ;». Αλλά και εγώ που επισκέπτομαι συχνά την Χίο έχω διαπιστώσει ότι αν δεν είναι Κυριακή ή μεγάλη γιορτή οι Ιεροί Ναοί παραμένουν κλειστοί. Και στα περισσότερα χωριά δυστυχώς μόνο τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές ανοίγουν οι Ναοί. Στην πόλη της Μακεδονίας που ζω κάθε πρωί τελείται σε όλους τους Ναούς η ακολουθία του Όρθρου και κάθε απόγευμα η ακολουθία του Εσπερινού.

Για να γίνει το πρωί μια ώρα η ακολουθία του Όρθρου και το απόγευμα μισή ώρα η ακολουθία του Εσπερινού δεν χρειάζεται τίποτα. Ούτε πρόσφορα, ούτε λάδι, ούτε κρασί. Δεν χρειάζεται να παρευρίσκεται ούτε ένας άνθρωπος, μπορεί να τις τελέσει και μόνος του ο παπάς. Ενώ την Θεία Λειτουργία δεν μπορεί να την τελέσει ο παπάς αν δεν παρευρίσκεται τουλάχιστον ένας πιστός. Τι ευλογία όμως είναι να ξέρεις ότι κάθε πρωί και κάθε απόγευμα τελείται ακολουθία στους Ιερούς Ναούς !

Την εποχή του Ιωάννου του Χρυσοστόμου κάθε πρωί οι Χριστιανοί μαζευόντουσαν και άκουγαν το κήρυγμα του αγίου και ύστερα πήγαιναν στις εργασίες τους. Έτσι κι εμείς, αν μας το επιτρέπει η εργασία μας, μπορούμε το πρωί να παρακολουθούμε την ακολουθία του Όρθρου στον Ναό και μετά να συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας. Και μόνο που θα ανάψεις το κεράκι σου, θα προσκυνήσεις τις εικόνες, θα σταθείς λίγο μέσα στον άγιο χώρο με τους αγίους να σε αγκαλιάζουν παίρνει άρωμα και δύναμη η ψυχή σου. Με ποιο δικαίωμα οι παπάδες το στερούν αυτό από τον λαό του Θεού ; Θυμάμαι στο χωριό μου χτυπούσε μόνο την καμπάνα ο παπάς πρωί – απόγευμα κι έφευγε, χωρίς να κάνει τις ακολουθίες. Μήπως δεν είχαμε ανάγκη ακόμα και τα μικρά παιδιά να πάρουμε λίγη χάρη από την αγκαλιά του Χριστού ;

Να σας πω τι πονηριά υπήρχε στα αγόρια του χωριού μου την δεκαετία του 60 ; Κοιμόταν μια γυναίκα έξω και λέγαμε μεταξύ μας μια παρέα αγόρια να κοιμηθούμε μαζί της, απλώς διστάζαμε ποιος να το κάνει πρώτος. Συχνά όταν μαζευόμασταν τα αγόρια εφαρμόζαμε πρακτικές ομοφυλοφιλίας ακόμα και κτηνοβασίας και φανταστείτε αυτά ξεκινούσαν από ηλικίες που δεν είχαμε ούτε στύση ! Αλλά τι να πολυλογώ, αφού στις παρέες των μεγαλύτερων αγοριών αλλά και των μικρότερων το πιο συνηθισμένο θέμα στις κουβέντες μας είτε σαν αστεία, είτε σαν ανέκδοτα ήταν μόνιμα η πονηρή ενασχόληση με τα σεξουαλικά. Ο μόνος τρόπος για να κρατήσει την ψυχή του καθαρή ένα αγόρι ήταν να μην συμμετέχει στις παρέες των αγοριών όσο κι αν τον κορόιδευαν. Ίσως γι αυτό οι θρησκευτικές οργανώσεις έφτιαξαν τα «θερμοκήπια» των «Χελιδονιών», «των Χαρούμενων Αγωνιστών» κλπ. Αυτό όμως είναι το άλλο άκρο, επειδή μέσα στα «θερμοκήπια» δεν ωριμάζει ο άνθρωπος.

Φυσικά δεν είναι παράξενα αυτά αφού όπως λέει στην Παλαιά Διαθήκη «Η διάνοια του ανθρώπου έγκειται επιμελώς επί τα πονηρά εκ νεότητος αυτού». Βλέπετε τι λέει ο λόγος του Θεού ; Όχι απλώς «έγκειται επί τα πονηρά» αλλά «έγκειται ΕΠΙΜΕΛΩΣ επί τα πονηρά». Εννοείται ότι οι γονείς μας είχαν μεσάνυχτα για την πνευματική μας κατάσταση όπως έχουμε και σήμερα εμείς για τα δικά μας παιδιά. Διάβασα πριν χρόνια σε μια έρευνα, αν θυμάμαι καλά το 40% των κοριτσιών θα κρύψουν από την μητέρα τους  την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που έχουν. Αν αυτά γινόντουσαν στην δική μας εποχή που τουλάχιστον μέσα μας καταλαβαίναμε ότι κάμνουμε κάτι κακό, φανταστείτε ποια είναι η κατάσταση σήμερα που τα παιδιά θεωρούν σωστή κάθε σεξουαλική συμπεριφορά !

Σεβαστοί Πατέρες, ειδικά σήμερα που οι άνθρωποι είναι τόσο ταλαιπωρημένοι, κουρασμένοι, απογοητευμένοι, φοβισμένοι, πρέπει να ανοίγετε κάθε μέρα τους Ιερούς Ναούς και να τελείτε τις ακολουθίες του Όρθρου και του Εσπερινού. Δεν βλέπετε ότι τα ψυχοφάρμακα είναι πρώτα στις πωλήσεις ; Κάντε εσείς το καθήκον σας ανοίγοντας τους Ιερούς Ναούς και ο Θεός ξέρει μετά που θα οδηγήσει μια απογοητευμένη ψυχή για να βοηθηθεί. Διαφορετικά φοβάμαι, μήπως βρεθείτε αντιμέτωποι με τον λόγο του Θεού «επικατάρατος πας ο ποιών τα έργα Κυρίου αμελώς».

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.