Απολογισμός δράσης του κέντρου πρόληψης Π.Ε. Κοζάνης “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”



 

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας  με αφορμή την ολοκλήρωση της  σχολικής χρονιάς και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26η Ιουνίου), θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους συμπολίτες μας  που  συμμετείχαν για ακόμα μια χρονιά στις δράσεις του.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Κέντρο Πρόληψης και με την ολόπλευρη συμμετοχή μελών  της σχολικής και της ευρύτερης κοινότητας, ανέπτυξε μια σειρά από πρωτοβουλίες, μερικές από τις σημαντικότερες ήταν:

– Σε σχολεία της περιοχής, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημιουργήθηκαν 40 ομάδες πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας με τη συμμετοχή 1000 μαθητών. Υπεύθυνοι για την λειτουργία των ομάδων αυτών ήταν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές που εκπαιδεύτηκαν και υποστηρίζονταν από στελέχη του Κέντρου Πρόληψης  καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι συναντήσεις των ομάδων γινόταν κάθε εβδομάδα με τους ίδιους κάθε φορά μαθητές ώστε να υπάρχει συνοχή και είχαν ως στόχο τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και αλληλοσεβασμού στην τάξη. Είναι σημαντικό κάθε μαθητής να βιώνει θετικά το σχολείο καθώς  οι έρευνες  αποδεικνύουν ότι η σχολική διαρροή αποτελεί παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για την εξάρτηση αλλά και για άλλες παραβατικές συμπεριφορές. Άλλα θέματα που διαπραγματεύτηκαν οι ομάδες ήταν η ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών και εφήβων, η ώριμη λήψη αποφάσεων κ.α. Εν τέλει ο απώτερος στόχος αυτών των προγραμμάτων  ήταν να μάθουν τα παιδιά και οι έφηβοι να σέβονται την υγεία και τη ζωή τους.

– Στελέχη του Κέντρου επισκέφτηκαν σχολεία της περιοχής και οργάνωσαν βιωματικά εργαστήρια και συζητήσεις με παιδιά και εφήβους. Στις συζητήσεις αυτές που αφορούσαν  θέματα επικοινωνίας, διαπροσωπικών σχέσεων και τρόπου ζωής συμμετείχαν 1000 περίπου παιδιά και έφηβοι απο 49 σχολικά τμήματα.

– Τα αιτήματα απο την εκπαιδευτική κοινότητα που δεχτήκαμε ήταν περισσότερα απο κάθε άλλη φορά. Το Κέντρο Πρόληψης προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες υποστήριξης των εκπαιδευτικών οργάνωσε σεμινάρια με την συμμετοχή 480 μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Θέματα που συζητήθηκαν στα πλαίσια των σεμιναρίων ήταν “ Η διαχείριση της τάξης”, “ Η στάση του εκπαιδευτικού σε δύσκολους μαθητές ή σε μαθητές με δυσκολίες”, “Η διαχείριση της απώλειας στη σχολική κοινότητα” κλπ . Γενικότερα στόχος αυτών των δράσεων ήταν η ενίσχυση των εκπαιδευτικών στον επαγγελματικό τους ρόλο που στις παρούσες συνθήκες είναι πιο σύνθετος  και απαιτητικός απο ποτέ.

– Για πρώτη φορά σε συνεργασία με το ΚΕΔΑΣΥ Κοζάνης  οργανώθηκε σεμινάριο για Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ειδικούς παιδαγωγούς των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ) Στα πλαίσια του σεμιναρίου δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν εμπειρίες, καλές πρακτικές και μέσα απο τη συνεργασία να βγουν περισσότερο ενδυναμωμένοι στον επαγγελματικό τους ρόλο.

– Συγκροτήθηκαν συνολικά  9 ομάδες γονέων που  στόχος είχαν  την υποστήριξη των γονέων στο ρόλο τους μέσα απο την ανταλλαγή εμπειριών με άλλους γονείς πάνω σε κοινά προβλήματα, ανησυχίες και φόβους. Κάθε μια απο αυτές τις ομάδες πραγματοποίησε 8 συναντήσεις και συνολικά πήραν μέρος 180 γονείς.

– Σε συνεργασία με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν 28 ομιλίες με την συμμετοχή 1200 περίπου γονέων. Τα θέματα επιλεχτήκαν απο τους γονείς και αφορούσαν το ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη, την επικοινωνία με τα παιδιά και τους εφήβους, τις σχέσεις της οικογένειας με το σχολείο, την μετάβαση απο το νηπιαγωγείο στο δημοτικό το bulling κλπ”.

– Πραγματοποιήθηκαν ακόμη 19 βιωματικά εργαστήρια με την συμμετοχή 350 γονέων με θεματολογία προσαρμοσμένη στις ανάγκες των γονέων.

– Σε συνεργασία με τη Δομή Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου οργανώθηκαν και λειτούργησαν 3 ομάδες υποστήριξης ανήλικων προσφύγων κοριτσιών. Αντίστοιχη δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε και με το κοινωνικό ΕΚΑΒ Νεφέλη 3 στη Νεράιδα με ανήλικα αγόρια.

– Για μια ακόμη χρονιά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας λειτούργησαν δύο ομάδες υποστήριξης φοιτητών όπου διαπραγματεύτηκαν θέματα όπως η προσαρμογή τους στην πόλη, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι μελλοντικοί στόχοι ζωής.

Τέλος το Κέντρο Πρόληψης παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εξαρτημένα άτομα, καθώς και σε μέλη των οικογενειών τους με στόχο την υποστήριξη, την αύξηση κινήτρου για θεραπεία και την παραπομπή σε κατάλληλες θεραπευτικές δομές.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο και αυτή τη χρονιά στις δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης. Άλλωστε η πρόληψη αφορά κάθε φορέα ή πολίτη ξεχωριστά, είναι κοινή υπόθεση όλων.

 

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ

ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΠΟΥΤΑΧΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.