Πλησιάζει η εποχή του ψηφιακού ευρώ



Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τεράστια αύξηση στις ψηφιακές πληρωμές. Η πληρωμή με μετρητά γίνεται ολοένα και λιγότερο συχνή καθώς ο κόσμος δείχνει, πλέον, εξοικειωμένος με τις διαδικτυακές συναλλαγές. Αυτή την άποψη έρχεται να ενισχύσει πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώνεται πως οι ηλεκτρονικές εφαρμογές έχουν διεισδύσει στην καθημερινότητά μας.

Ο ψηφιακός τρόπος πληρωμής είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Ελλάδα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι μέσω πιστωτικής κάρτας. Πρόκειται για τον πιο δημοφιλή τρόπο πληρωμής, καθώς αρκεί μια «ανέγγιχτη επαφή» με το POS για να γίνει η πληρωμή. Μεγάλο είναι και το ποσοστό των ανθρώπων, που επιλέγουν να έχουν κάρτες σε εικονική μορφή μέσω της εφαρμογής της τράπεζάς τους ή μέσω άλλων πλατφόρμων, όπως η Apple και η Samsung. Αυτές οι δυο πλατφόρμες παρέχουν την επιλογή του «ψηφιακού πορτοφολιού», μπορούν να συνδεθούν με ρολόγια ή με άλλες έξυπνες συσκευές και, με αυτό τον τρόπο, να πραγματοποιηθεί η πληρωμή.

Στις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου έχει συμβάλλει καθοριστικά η τεχνολογία NFC. Πρόκειται για μία γρήγορη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ συσκευών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Ενώ κερδίζει συνεχώς έδαφος η πληρωμή μέσω QR code. Το μόνο που καλείται να κάνει ο καταναλωτής είναι να σαρώσει τον κωδικό QR της επιχείρησης μέσω της εφαρμογής της τράπεζάς του. Στη συνέχεια, επιλέγει ένα ψηφιακό τρόπο πληρωμής και κάνει την αγορά του.

Είναι δεδομένο πως ζούμε σε μια εποχή που ο κόσμος είναι εξοικειωμένος με το ψηφιακό τρόπο πληρωμής, συνηθίζει να πληρώνει μέσω πιστωτικής κάρτας ή μέσω PayPal κι έχει μάθει να μεταφέρει χρήματα μέσω τράπεζας. Οι επιλογές, εξάλλου, είναι τόσες πολλές ( Μaestro, Τrustly, Visa, MuchBetter,  NeoSurf), που οι συναλλαγές στο διαδίκτυο είναι απολύτως ασφαλείς και γρήγορες.  Μάλιστα, αυτή η πληθώρα επιλογών βοήθησε πάρα πολύ και την ανάπτυξη των διαδικτυακών παιχνιδιών, καθώς οι χρήστες μπορούν να ψυχαγωγηθούν εύκολα, να παίξουν, να απολαύσουν ένα παιχνίδι και να κάνουν τις πληρωμές τους, δίχως άγχος και καχυποψία.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν διαδικτυακές πλατφόρμες, που ήδη παρέχουν τη δυνατότητα του ψηφιακού χρήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλατφόρμα της PokerStars, η οποία έχει δημιουργήσει ψηφιακά λεφτά για αποκλειστικά ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αναλυτικότερα, αυτή η επιλογή δίνεται, κυρίως, για τους αρχάριους παίκτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πως λειτουργεί η πλατφόρμα, πώς παίζεται το διαδικτυακό πόκερ, να αυξήσουν τις γνώσεις τους και, γενικότερα να ρισκάρουν. Να ρισκάρουν, χωρίς να έχουν το φόβο ότι θα χάσουν χρήματα. Μέσω αυτής της επιλογής, ένας αρχάριος παίκτης μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμα και με επαγγελματίες. Πρόκειται για μια καινοτόμο επιλογή, κατάλληλη για κάθε αρχάριο παίκτη.

Σε μια εποχή, που όλα αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς, σε μια εποχή που η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, το ψηφιακό ευρώ είναι προ των πυλών. Αναλυτικότερα, το ψηφιακό ευρώ δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα μετρητά, αντίθετα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά. Θα αποτελεί, δηλαδή, μια πιο εύκολη επιλογή πληρωμής και, ασφαλώς, οι πολίτες θα μπορούν να το χρησιμοποιούν χωρίς επιπλέον χρέωση στις ευρωπαϊκές χώρες.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται σε στάδιο διαπραγματεύσεων, προκειμένου να δουν τι μορφή θα έχει το ψηφιακό ευρώ, ποια θα είναι η ακριβής χρήση του και πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τα μετρητά. Προς το παρόν, στόχος είναι να είναι έτοιμο το 2026, καθώς Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν πως το ψηφιακό ευρώ θα δώσει μια ευκολότερη επιλογή πληρωμής στους πολίτες. Επίσης, θα είναι ένα ασφαλές και γρήγορο μέσο για τις καθημερινές πληρωμές. Ας μη λησμονούμε πως στόχος της Κομισιόν και, συνολικότερα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να δημιουργήσει ένα ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και, μετέπειτα, να ενισχύσει την καινοτομία στις πληρωμές λιανικής. Με άλλα λόγια, στόχος είναι ένα αποδοτικό, γρήγορο, εύκολο ψηφιακό μέσο πληρωμής.

Ειδικοί λένε πως τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια θα αποτελέσουν, σύντομα, τον κυρίαρχο τρόπο πληρωμής. Λαμβάνοντας υπόψη και την έλευση του ψηφιακού ευρώ, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα πως ο παραδοσιακός τρόπος πληρωμής με μετρητά τείνει να εκλείψει. Αντίθετα, η εποχή που ζούμε απαιτεί ευελιξία, απλότητα και εύκολες λύσεις για τις καθημερινές μας συναλλαγές.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.