Να κάνουν άφοβα τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορονοϊό της Pfizer-BioNTech συστήνει στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Βαγγέλης Μανωλόπουλος, παρά το ντόρο που δημιουργήθηκε από την ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ότι μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο καθηγητής, εκτός από το CDC υπάρχουν άλλες 7-8 πηγές δεδομένων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι οποίες δεν έχουν εντοπίσει κάτι παρόμοιο.
«Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη άλλες πηγές δεδομένων, οι οποίες είναι αρκετές, δεν έχουν εντοπίσει κάποια τέτοια συσχέτιση και δεν έχουν προχωρήσει σε καμία παρόμοια ανακοίνωση ότι δηλαδή το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer μπορεί να σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά και το CDC εντόπισε αυτό το ενδεχόμενο σε ένα συγκεκριμένο σετ δεδομένων, στο οποίο φαίνεται να υπάρχει ένα σήμα. Έτσι, λοιπόν, το CDC ανέφερε με ανακοίνωσή του αυτό το σήμα, ώστε να διερευνηθεί περαιτέρω. Ούτε ο CDC είναι σίγουρος γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Μιλάμε πάντοτε μόνο για το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer, δηλαδή αυτά που κάναμε ως ενισχυτική δόση και όχι για τα αρχικά και για τα άτομα άνω των 65 ετών», τονίζει στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Μία έως τρεις εβδομάδες μετά το εμβόλιο ο ενδεχόμενος κίνδυνος
Ο κ. Μανωλόπουλος αναφέρει ακόμα ότι ο ενδεχόμενος αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων από το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer-BioNTech σε άτομα άνω των 65 ετών, που ανακοίνωσε το CDC, αφορά το χρονικό διάστημα από μία έως τρεις εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου.
«Στην Ελλάδα για τη συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων άνω των 65 ετών που έκαναν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, έχει περάσει πολύ περισσότερος καιρός από τρεις εβδομάδες, οπότε είναι ακόμα μικρότερος ο λόγος ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση τα άτομα άνω των 65 ετών μπορούν άφοβα να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer. Έχουμε πολλά δεδομένα στην Ευρώπη, στα οποία δε φαίνεται να υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ των επικαιροποιημένων εμβολίων και ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων», σημειώνει ο κ. Μανωλόπουλος.
Πιθανότατα θα κάνουμε κι άλλα εμβόλια
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, είναι πολύ πιθανό να κάνουμε κι άλλα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, από τη στιγμή που ο ιός συνεχίζει να υπάρχει και να διασπείρεται στην κοινωνία και με βάση τον επιστημονικό κόσμο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν.
«Δεν αποκλείεται να κάνουμε κι άλλα εμβόλια το επόμενο διάστημα, αφού εξακολουθεί να υπάρχει ο κορονοϊός. Υπάρχει ένα δεδομένο αυτήν τη στιγμή ότι έχουμε ένα υψηλό επίπεδο ανοσίας και όσο διαρκεί αυτή η ανοσία, θα είμαστε περισσότερο ασφαλείς. Αυτήν την ανοσία δημιούργησαν τα εμβόλια που κάναμε. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή, δεν είναι ξεκάθαρο και γι΄ αυτό δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά, πότε θα πρέπει να κάνουμε την επόμενη, την πέμπτη δόση, του εμβολίου αλλά και πόσο καιρό μετά από αυτήν θα πρέπει να κάνουμε τη μεθεπόμενη δόση. Πιθανότατα θα εξακολουθεί να υπάρχει ο κορονοϊός και εμείς θα πρέπει να διατηρούμε αυτό το τείχος ανοσίας», τονίζει ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
ethnos.gr
Ανώνυμος
- Edit
Στις 4 Ιανουαρίου 2023 δμοσιεύθηκε στο εγκυρότατο Circulation (Επιστημονικό περιοδικό, όργανο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας), μελέτη που αποδεικνύει την κυκλοφορία ελεύθερης ακίδος στο αίμα νέων με μυοκαρδίτιδα μετά εμβολιασμό σε επίπεδα 33,9 pg/ml κατά μέσο όρο.
Εντυπωσιακή είναι η καθυστέρηση δημοσίευσης της φοβερής αυτής μελέτης που προέρχεται από κορυφαία Αμερικανικά Νοσοκομεία!
Ανώνυμος
- Edit
Αν αποδειχτεί επικίνδυνο,τότε, τι γινεται;
Ποιοί θα είναι υπευθυνοι;
Οι άνθρωποι μας θα γυρίσουν πισω;