Τα δύο περιστατικά διακομιδής παιδιών σε κρίσιμη κατάσταση από Κοζάνη και Γρεβενά προς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε Αθήνα και Πάτρα αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο την καθημερινότητα πολλών παιδιατρικών ασθενών στη Δυτική Μακεδονία που αναγκάζονται να διακομισθούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού των Παιδιατρικών Κλινικών να προσφέρουν όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες, είναι δεκάδες τα προβλήματα και τα εμπόδια που δυσχεραίνουν το έργο τους ώστε με ασφάλεια να διακομιστούν σοβαρά περιστατικά παιδιών από Δυτική Μακεδονία κυρίως σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ και Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στη Δυτική Μακεδονία.
Δεν μπορούμε να παίζουμε τη ζωή των παιδιών μας στα «ζάρια». Ήταν θέμα «τύχης» το ότι υπήρχε Αναισθησιολόγος στο ΓΝ Γρεβενών την ημέρα του συμβάντος, καθώς το Νοσοκομείο δεν καλύπτεται σταθερά από αυτή την ειδικότητα, ζήτημα που μήνες τώρα έχει αναδείξει η Ε.Ι.Ν.ΔΥ.Μ. και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Γρεβενών .
Aναδείχτηκε το μεγάλο ζήτημα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς διασώστες γιατροί στα πληρώματα ΕΚΑΒ ώστε άμεσα να παρέχουν εξειδικευμένη περίθαλψη στα περιστατικά που παραλαμβάνουν, ζήτημα κρίσιμο αν ο ασθενής που πάει στο Νοσοκομείο θέλει άμεση παρέμβαση ή το Νοσοκομείο είναι μακριά από το χώρο του συμβάντος όπως συμβαίνει στην επαρχία.
Τρίτον, το προσωπικό κατά τη διάρκεια της διακομιδής ήρθε αντιμέτωπο με την υποβάθμιση της συντήρησης των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα στη μέση της τόσο επείγουσας διακομιδής να χαλάσει άλλη μια φορά το ασθενοφόρο και να χρειαστεί μισή ώρα να περιμένουν άλλο για να αλλάξουν.
Τέταρτο και πιο σημαντικό, αναδεικνύεται η συνειδητή παντελής υποστελέχωση των Νοσοκομείων. Ειδικά μετά τα συνεχόμενα κύματα covid, τη δραματική αύξηση της προσέλευσης στις παιδιατρικές κλινικές εκατοντάδων παιδιών λόγω της τριπλής ταυτόχρονης έξαρσης covid-19, γρίπης και RSV , η κυβέρνηση- 3η ΥΠΕ αντί να στελεχώνει με επαρκή προσωπικό και υποδομές τις Παιδιατρικές Κλινικές προχωρά σε συρρίκνωση και υποβάθμιση της ασφαλούς παροχής δημόσιας φροντίδας υγείας των μικρών ασθενών.
Από τα παραπάνω περίτρανα διαψεύδονται οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το «Νέο ΕΣΥ», ότι δήθεν θα αποτελέσει αναβάθμιση η μετατροπή των υπαρχόντων Νοσοκομείων σε Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας.
Το πρόβλημα που τραγικά φανερώθηκε με τα παραπάνω περιστατικά αναδεικνύει ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσιμα περιστατικά όταν απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την κατάλληλη εξειδικευμένη δομή. Δεν μπορεί να αποτελεί «λύση» η δημιουργία Τριτοβάθμιας Δομής μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) στην Υγεία που σημαίνει ότι οι «αναβαθμισμένες» παροχές φροντίδας θα εξαρτώνται με τα «ιδία έσοδα» των Νοσοκομείων, που προέρχονται από τις τσέπες του λαού.
Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση, τη στιγμή που διαβάζουμε καθημερινά για την ανάπτυξη της επιστήμης της ιατρικής και των τεχνολογικών εφαρμογών. Τώρα χρειάζεται πλήρης στελέχωση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Περίθαλψης στη Δυτική Μακεδονία. Η κατασκευή ενός Τριτοβάθμιου Νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία με δωρεάν πρόσβαση για όλο το λαό, όλες τις εξειδικεύσεις γιατρών και στελέχωση κλινικών, με ΜΕΘ ενηλίκων, παίδων, νεογνών.
Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα διεκδικήσουμε με σύγκρουση με τη λογική που δε θεωρεί την υγεία λαϊκό δικαίωμα αλλά κόστος και συνάμα
«ευκαιρία» για κερδοφορία των ιδιωτικών πολυκλινικών, φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακαποθηκών.
Ανώνυμος
- Edit
Όταν στο υπουργείο υγείας κουμάντο κάνει
ενας Μεγκελε ,έρχονται τα χειρότερα.