Από το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) έχει ξεκινήσει στο γήπεδο της Σάντος στην περίφημη «Vila Belmiro» το 24ωρο λαϊκό προσκύνημα στον «Βασιλιά» του ποδοσφαίρου.
Η είσοδος στο στάδιο επιτρέπεται χωρίς διακοπή μέχρι την Τρίτη στις 15:00 ώρα Ελλάδας από τις θύρες 2 και 3 και η έξοδος θα γίνεται από τις θύρες 7 και 8.
Οι επίσημοι θα εισέλθουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πελέ από τη θύρα 10.
Στη συνέχεια μια πομπή θα ταξιδέψει στους δρόμους της Σάντος, πόλης που βρίσκεται 75 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σάο Πάολο, πριν από την ταφή, στην οποία θα παραβρεθούν μόνο μέλη της οικογένειας.
Η ταφή θα γίνει στο “Memorial Necropole Ecumenica”, ένα «κάθετο νεκροταφείο», ένα κτίριο 14 ορόφων που περιλαμβάνει επίσης, έναν καταρράκτη και ένα μουσείο αυτοκινήτων. Η πομπή θα περάσει συγκεκριμένα μπροστά από το σπίτι της μητέρας του πρώην ποδοσφαιριστή, Ντόνα Σελέστε, η οποία «δεν γνωρίζει» ότι ο γιος της είναι νεκρός, σύμφωνα με τη Μαρία Λουτσία ντο Νασιμέντο, μια από τις αδερφές του εκλιπόντος. «Είναι στον δικό της κόσμο», σύμφωνα με το ESPN την Παρασκευή.
Το σχέδιο ασφάλειας «Επιχείρηση Βασιλιάς Πελέ»
Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στο αεροδρόμιο Congonhas στο Σάο Πάολο, εν αναμονή της άφιξης αθλητών, πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων που σχεδιάζουν να παραστούν στην κηδεία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Folha» του Σαο Πάολο.
Από την πλευρά τηςμ η στρατιωτική αστυνομία της πολιτείας του Σάο Πάολο ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ετοίμασε μια ειδική επιχείρηση που ονομάζεται «Επιχείρηση Βασιλιάς Πελέ» για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης
«Ένα γήπεδο με το όνομα του Πελέ σε κάθε χώρα του κόσμου»
Από τους πρώτους που τον αποχαιρέτησαν, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος ήρθε ειδικά στη Βραζιλία για να αποτίσει φόρο στον Πελέ.
«Η στιγμή είναι πολύ θλιβερή», είπε ο Ινφαντίνο. «Αισθανόμαστε μεγάλη συγκίνηση γιατί ο Πελέ είναι ένα σύμβολο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Δεν τον είδα να παίζει αλλά όλος ο κόσμος ξέρει ποιος το έκανε. Η FIFA και όλες οι ηπειρωτικές ομοσπονδίες θα του αποτίσουν φόρο τιμής με ενός λεπτού σιγή στους αγώνες. Πιο σημαντική πράξη θα είναι να ζητήσουμε από τα 211 μέλη της FIFA να ονομάσουν ένα γήπεδο με το όνομα του Πελέ, ώστε σε 30, 40, 50 χρόνια όλοι να γνωρίζουν ακόμα τη σημασία του. Ο Πελέ είναι αιώνιος. Η FIFA σίγουρα θα τιμήσει τον “βασιλιά” όπως του αξίζει».
Στη Βραζιλία, ο Πελέ έλαβε ήδη αυτό το είδος φόρου τιμής όσο ζούσε. Το στάδιο «Βασιλιάς Πελέ» (Rei Pelé) εγκαινιάστηκε το 1970, στη Μασέιο, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αλαγκόας, στα βορειοανατολικά της χώρας.
Παρών ήταν και ο πρόεδρος της νοτιοαμερικανικής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου (Conmebol), Αλεχάντρο Ντομίνγκες, που βρισκόταν στο πλευρό της συζύγου του Πελέ, Μάρσια Αόκι. Μαζί τους ήταν και ο Εντάλντο Ροντρίγκεζ, πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας (CBF). Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Βραζιλία «O’ Globo»-παραθέτοντας και σχετική φωτογραφία-, ο Ροντρίγκες έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων του Πελέ:
«Είναι μία στιγμή που τα λόγια δεν φτάνουν, μας λείπουν. Αυτό που μπορώ να πω μέσα από την καρδιά μου είναι ότι αυτή η στιγμή πονάει πολύ.
Αιώνια λαχτάρα για το είδωλο και ο βασιλιάς Πελέ τον μοναδικό αθάνατο.
Θα λατρεύω για όλη μου τη ζωή τις χαρούμενες στιγμές που έδωσες εσύ ο Βασιλιάς σε όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που σε είδα να παίζεις στις 05/07/67, Μπαία-Σάντος. Ήμουν εκεί, ήμουν 13 και ήμουν ήδη ενθουσιασμένος για σένα.
Αναπαύσου εν ειρήνη. Έντναλντο Ροντρίγκες».
Τρία γιγάντια πανό τοποθετήθηκαν στις εξέδρες του σταδίου. Το ένα δείχνει τον Πελέ πλάτη φορώντας τη φανέλα «10», ενώ τα άλλα δύο έγραφαν «Ζήτω ο βασιλιάς» και «Πελέ 82 ετών».
newsbomb.gr