Βασίλης Μαρκόπουλος: Υγεία, ο μόνιμος ασθενής



Στην πρώτη περίοδο της πανδημίας με παρότρυνση της πολιτικής εξουσίας χειροκροτήσαμε από τα μπαλκόνια τους Υγειονομικούς του Δημόσιου Τομέα για τον αγώνα που έδιναν στην πρώτη γραμμή για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας.

Η ίδια πολιτική εξουσία έθεσε σε αναστολή ένα μέρος των Υγειονομικών υπο το πρόσχημα του μη εμβολιασμού τους κι ας υποβάλλονταν οι άνθρωποι δύο φορές τη βδομάδα σε rapid test , ασφαλείς οι ίδιοι και οι ασθενείς. Απο τα χειροκροτήματα καταλήξαμε στην εκδίκηση και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στερήθηκε τις υπηρεσίες 7000 έμπειρων Υγειονομικών. Τις συνέπειες αυτής της άφρονος πολιτικής την πλήρωσαν οι πολίτες που μέχρι σήμερα τα θύματα της πανδημίας πλησιάζουν τις 34-35.000 , όσος είναι ο πληθυσμός μιας μεσης επαρχιακής πόλης.

Καθημερινά ακούγαμε για τις εκατοντάδες μονάδες εντατικής θεραπείας ( ΜΕΘ ) που δηθεν είχε εξασφαλίσει η πολιτική εξουσία , όμως ΜΕΘ χωρίς το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό είναι σαν συνεργείο αυτοκινήτων με τα τσιράκια χωρίς τον τεχνίτη. Πολλοί συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους εντός όσο και εκτός ΜΕΘ , γιατί δεν προλάβαιναν να λάβουν το εισιτήριο σε κάποια ΜΕΘ. Αποδυναμώθηκε η πρωτοβάθμια υγεία ( Τα κέντρα Υγείας ) με τη μεταφορά προσωπικού στα Νοσοκομεία , ενώ η κοινή λογική επέβαλε ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας που θα παρείχε έγκαιρα προστασία και νοσηλεία στους πάσχοντες και λιγότεροι θα κατέληγαν στα Νοσοκομεία , ενώ τα επιβαρυμένα σε όγκο ασθενών Νοσοκομεία είτε δεν προλάβαιναν να παράσχουν την αναγκαία φροντίδα είτε δεν είχαν το εξειδικευμένο προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή.

Αυτές τις μέρες η πολιτική εξουσία φέρει στη Βουλή προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που δίνει τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ , αφού καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ( συστατικό στοιχείο του ΕΣΥ ) και τους δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία με παράλληλη παροχή υπηρεσιών εντός των Νοσοκομείων των ιδιωτών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων. Ηδη λειτουργούν απογευματινά επι πληρωμή εξωτερικά ιατρεία στα Νοσοκομεία , με αποτέλεσμα στα πρωϊνά εξωτερικά ιατρεία η παροχή υπηρεσιών να είναι δωρεάν και στα απογευματινά επι πληρωμή , δηλαδή ασθενείς δύο ταχυτήτων κι όταν στα πρωϊνά θα μας ορίζουν ραντεβού σε 4 ή 6 μήνες , θα αναγκαζόμαστε να πάμε στα απογευματινά ή έξω στους ιδιώτες.

Τις παραπάνω αλλαγές κανείς φορέας των Υγειονομικών δεν τις ζήτησε (Ιατρικοί Σύλλογοι , Ομοσπονδίες , οι Συνδικαλιστικές τους παρατάξεις ) αντίθετα ζητούν ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό γιατρών και νοσηλευτών και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή , αύξηση του ποσοστού για την υγεία από τον κρατικό προυπολογισμό , ανθρώπινες συνθήκες εργασίας , ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα , έγκαιρη πληρωμή των εφημεριών και των υπερωριών κλπ

Αυτές τις μέρες οι Υγειονομικοί δίνουν τον αγώνα για την υπεράσπιση του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας , δεν πρέπει να μείνουν μόνοι , μας αφορά όλους , να μην ψηφισθεί ένα τέτοιο αντιλαϊκό και αντικοινωνικό νομοσχέδιο. Τις συνέπειες θα τις πληρώσουμε όλοι μας και προπάντων οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι , θα πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές χωρίς αντίκρισμα και θα αναγκαζόμαστε να προσφεύγουμε στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια , δαπανώντας σημαντικό μέρος του ισχνού λόγω ακρίβειας εισοδήματος.

Οι άνθρωποι που κυβερνούν ‘’ μισούν ‘’ τους απλούς , τους φτωχούς και τους ανήμπορους, δεν έχουν καμμιά σχέση μαζί τους και τους θυμούνται κάθε εκλογές για την ψήφο τους. Δεν γνωρίζουν τι εστί Εθνικό Σύστημα Υγείας , δε θέλουν να το ξέρουν , δεν νοσηλεύονται στα Κρατικά Νοσοκομεία κι ούτε περνούν κάν απ έξω , ζούν σε άλλους κόσμους και δεν γνωρίζουν από φτώχεια , ανέχεια , ανάγκη. Η εκμετάλλευση της ανάγκης του πολίτη στο προστατευόμενο συνταγματικά δημόσιο αγαθό της υγείας συνιστά αισχροκέρδεια και γίνεται προκλητικά μια ανακατανομή του πλούτου από τους πολλούς στους λίγους με την πολιτική εξουσία να κάνει τη ‘’ βρώμικη ‘’ δουλειά , φυσικά εσκεμμένα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.