Διαβάζουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι αιρετοί της περιοχής μας στη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι για όλους !!!
Α. Το ποσό των 7.056.542,55€ για την διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος υπέγραψε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας (10-11-22).
Β. Δήμος Κοζάνης : Συνάντηση αιρετών του Δήμου Κοζάνης με στελέχη της ΔΕΗ ΑΕ στα γραφεία της επιχείρησης στην Αθήνα, για τα ανταποδοτικά έργα στην Δημοτική Ενότητα Αιανής, με κεντρικό θέμα συζήτησης της Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Μελετών Νουλάς Τομπουλίδου και του Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Φτάκα (26-10-2022).
Γ. Υποβολή πρότασης για ένταξη του έργου “Αρδευτικό Δίκτυο Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου προϋπολογισμού 100.000.000€ στο αναπτυξιακό πρόγραμμα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, υπέβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη Γενική γραμματεία συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης (26-10-2022).
Δ. Έγκριση Έργου Κατασκευής Ορεινού Πεζοπορικού Μονοπατιού στη θέση “Παλιάμπελα”, του Δήμου Σερβίων, μήκους 9,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 222.000 ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Διαχειριστική Αρχή.
Αναρωτιόμαστε.. στην περιοχή μας, στον Ελλήσποντο.. υπάρχει έστω και μία σκέψη για να γίνει κάτι ;!
Έχουμε επανειλημμένως συναντηθεί από το 2005 με όλους τους εκπροσώπους και αιρετούς της περιοχής και της εκάστοτε κυβέρνησης και έχουμε προτείνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που μας απασχολούν διαχρονικά !!!
1. Κεντρικός Μακροχρόνιος Σχεδιασμός της Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (και) από τον εγχώριο λιγνίτη, με αυστηρή τήρηση των περιβαντολογικών όρων, με σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικισμοί που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες της ΔΕΗ (π.χ. Ακρινή), με στόχο να μην εξαρτάται η χώρα μας από εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας που κερδοσκοπούν, αλλά με σκοπό να έχουμε φθηνό ρεύμα και στήριξη της τοπικής κοινωνίας.
2. Αμεση Κατασκευή Αρδευτικού στον Ελλήσποντο (υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και από τις πηγές των βουνών να γίνουν μικρά φράγματα για άρδευση).
3. Αναδιξει και Αξιοποίηση του Ορεινού Όγκου του Βερμίου με υποδομές, ανάπτυξη αγροτουρισμού και δημιουργία περιπατητικών μονοπατιών.
– Δεν έχουμε όλοι το δικαίωμα της τηλεθέρμανσης στα χωριά μας με αποτέλεσμα πέρα από αυτό το προνόμιο, επιπρόσθετα να πρέπει πρώτα να πληρώσουμε πανάκριβα την καύσιμη ύλη και μετά να ζεσταθούμε, σε αντίθεση με την τηλεθέρμανση όπου δεν χρειάζεται να πληρώσεις για να προμηθευτείς και να ζεσταθείς, αλλά πληρώσεις “δεν πληρώσεις” έχεις θέρμανση !!!
– Με το κλείσιμο των Μονάδων της ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι κυρίως σε οκτάμηνα και εργολαβίες, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις περιοχές για την ανάγκη εύρεσης εργασίας με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγαλύτερη φτωχοποίηση για την περιοχή μας !!!
Πως είναι δυνατόν η πόλη της Κοζάνης να είναι ο μεγαλύτερος Ενεργειακός Δήμος της χώρας, ενώ δεν έχει απαλλοτριωθεί από την Κοζάνη (κάμπος) ούτε ένα στρέμμα γης ;
– Μεγάλα και αναπάντητα ερωτήματα που έχουμε θέσει εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχουμε πάρει καμία απολύτως απάντηση !!!
Όπως επίσης δεν έχουν απαντηθεί και τα ερωτήματα για τα τεράστια ποσά από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης που έχουν κατευθυνθεί όλα αυτά τα χρόνια και εάν υπάρχει έστω και ένα έργο σημείο αναφοράς, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της περιοχής στον Ελλήσποντο από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης ;!
– Επίκαιρο θέμα η Ηλεκτρική Ενέργεια για αυτό πρέπει να θυμίσουμε ότι πριν λίγες δεκαετίες με την Δημόσια ΔΕΗ η χώρα μας ήταν αυτάρκης και μάλιστα έκανε και εξαγωγές, στηριζόμενη στον εγχώριο λιγνίτη, με τις πολιτικές όμως που ακολουθήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να μας κάνουν εξαρτώμενους από το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο (μεθάνιο), με τα γνωστά αποτελέσματα των οικονομικών δυσκολιών στην καθημερινότητα όλων μας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε και να παράγουμε φθηνό ρεύμα για τον πολίτη !!!
– Η Απολιγνιτοποίηση θα πλήξει περισσότερο αυτές τις περιοχές (π.χ. Ελλήσποντος – Υψηλάντης) πού όλο το προηγούμενο διάστημα υπέστησαν τις μεγαλύτερες αδικίες από την Πολιτεία και τις μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ !!!
Δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί, δαπανούνται και θα δαπανηθούν στην κατεύθυνση της εκμετάλλευσης του λιγνίτη, πριν αλλά και τώρα στην απολιγνιτοποίηση !!!
– Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης .
– Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης .
– Πράσινο Ταμείο.
– Φωτοβολταϊκά για τη στήριξη της Τοπικής Κοινωνίας, όχι όμως να τοποθετούνται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στερώντας την δυνατότητα παραγωγής αγροτικών προϊόντων !!!
– Λαμβάνοντας υπόψιν ότι με το μεγάλο βάθος των Ορυχείων που υπάρχει, οι γεωτρήσεις έχουν στερέψει, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αναγκάζονται να κατεβαίνουν όλο και πιο χαμηλά για να βρουν νερό με μεγαλύτερο κόστος άντλησης και ένα Αρδευτικό έργο θα ήταν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα αλλά και μια ευκαιρία για όσους θέλουν να στραφούν σε άλλες μορφές εργασίας πέρα από την ΔΕΗ αφού θα μπορούν να έχουν την δυνατότητα και άλλοι να μπορούν να καλλιεργήσουν !!!
Ο Ελλήσποντος είναι από τις λίγες περιοχές στη χώρα όπου δεν υπάρχει Αρδευτικό για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των αγροτών μας !!!
– Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, ποιες πρωτοβουλίες έχουν πάρει και με ποια αποτελέσματα για όλα αυτά ;
Άγιος Δημήτριος 16-11-2022