Εξ αποστάσεως ή δια ζώσης μεταπτυχιακό; Tι να επιλέξεις



Αν έχετε αποφασίσει να συνεχίσετε τις σπουδές σας σε μεταπτυχιακό επίπεδο, σίγουρα βρεθήκατε αντιμέτωποι με κάποιους προβληματισμούς, όπως ποιο μεταπτυχιακό να κάνετε, σε ποιο πανεπιστήμιο και αν θα είναι εξ αποστάσεως ή δια ζώσης. Αφού, λοιπόν, επιλέξετε το θέμα των σπουδών σας, που είναι και το σημαντικότερο, πρέπει να αποφασίσετε τον τρόπο που θέλετε να το παρακολουθείτε. 

Και επειδή, το πως θα διεξάγονται τα μαθήματα του μεταπτυχιακού είναι μία σημαντική απόφαση, παρακάτω θα δούμε όσα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας για να διαλέξετε.

Ποια είναι διαφορά εξ αποστάσεως και δια ζώσης μεταπτυχιακού;

To δια ζώσης μεταπτυχιακό πραγματοποιείται σε έναν προκαθορισμένο χώρο και χρόνο και η επικοινωνία μεταξύ φοιτητών και καθηγητών είναι πιο άμεση. Οι φοιτητές μπορούν να γνωριστούν μεταξύ τους, να δημιουργήσουν φιλίες, αλλά και να προσφέρουν ο ένας στον άλλον βοήθεια στην εκπόνηση μεταπτυχιακών εργασιών, οι οποίες τους δυσκολεύουν.

Αντίθετα, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αξιοποιεί τα ψηφιακά εργαλεία και το μάθημα μπορεί να γίνει μέσω κάποιας πλατφόρμας meeting. Το μάθημα μπορεί να γίνεται συγκεκριμένες ώρες, αλλά πολλά μεταπτυχιακά δίνουν και την επιλογή της ασύγχρονης εκπαίδευσης. Καταγράφουν, δηλαδή, το μάθημα και οι φοιτητές μπορούν να το παρακολουθήσουν όποια στιγμή θέλουν.

Τώρα που είδαμε τη βασική τους διαφορά, διαβάστε παρακάτω τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφασή σας.

Χρόνος

Αν έχετε χρόνο και θέλετε να αφοσιωθείτε στο μεταπτυχιακό σας απόλυτα, τότε το δια ζώσης μεταπτυχιακό είναι η κατάλληλη επιλογή. Το να πηγαίνετε συστηματικά στο πανεπιστήμιο προσφέρει αναμφίβολα μία πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, αλλά και να χρησιμοποιείτε τις βιβλιοθήκες και τον εξοπλισμό της σχολής.

Ωστόσο, αν ο χρόνος που έχετε να διαθέσετε είναι περιορισμένος, γιατί εργάζεστε ή έχετε οικογένεια τότε, ίσως, καλύτερα να στραφείτε στο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό. Έτσι, θα έχετε περισσότερη ευελιξία με το πρόγραμμά σας και θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ώρες που γλιτώνετε από τη μετακίνηση για να ασχοληθείτε με τη μελέτη. Πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι τα μεταπτυχιακά έχουν συνήθως πολλές και απαιτητικές εργασίες. Αν, μάλιστα, δεν έχετε εμπειρία θα είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία η συγγραφή τους. Βέβαια, το θετικό είναι ότι υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να σας και να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

Προσβασιμότητα

Πριν αποφασίσετε, σκεφτείτε πρώτα αν έχετε πρόσβαση στα ψηφιακά εργαλεία που χρειάζονται για να σπουδάσετε από το σπίτι. Δηλαδή, αν έχετε στην κατοχή σας ηλεκτρονικό υπολογιστή με καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Αν, ας πούμε, μοιράζεστε τον υπολογιστή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τότε είναι πιθανό να μην είναι διαθέσιμος όποτε εσείς τον χρειάζεστε. Αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα και να σας βγάλει εκτός προγράμματος.

Από την άλλη, λάβετε υπόψιν σας που βρίσκεται το πανεπιστήμιο που επιλέξατε και αν έχετε τον χρόνο να πηγαίνετε εκεί για τα μαθήματα. Ή αν το πανεπιστήμιο είναι σε άλλη πόλη ή χώρα, σκεφτείτε αν είστε διατεθειμένοι να μετακομίσετε εκεί ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε συστηματικά. 

Οικονομικά

Ο οικονομικός παράγοντας είναι, δυστυχώς, κάτι το οποίο δε μπορούμε να παραβλέψουμε στην επιλογή μεταπτυχιακού.

Αναλυτικότερα, το δια ζώσης μεταπτυχιακό απαιτεί στην καλύτερη περίπτωση μετακίνηση μέσα στην πόλη και αυτό με τη σειρά του έχει το κόστος του, ακόμη και αν επιλέξετε τη μαζική συγκοινωνία  που είναι σχετικά οικονομική. Αν, μάλιστα, πρέπει να μετακομίσετε σε άλλη πόλη καταλαβαίνετε ότι τα έξοδα είναι πολλά.

Αν, λοιπόν, δεν έχετε την οικονομική άνεση, ίσως καλό είναι να σκεφτείτε την online εκπαίδευση.  Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε από το σπίτι σας χωρίς παραπάνω έξοδα μετακίνησης ή μετακόμισης.

Προσωπικά χαρακτηριστικά 

Ενώ όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά, πρέπει πάντα να σκέφτεστε σύμφωνα με τη δική σας προσωπικότητα. Λάβετε, δηλαδή, υπόψιν σας πως μπορείτε να λειτουργήσετε καλύτερα. Κάποιοι φοιτητές είναι πιο αποδοτικοί όταν βρίσκονται στον προσωπικό τους χώρο, ενώ άλλοι θέλουν τη διάδραση και την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, δεν υπάρχει η τέλεια επιλογή. Και οι δύο περιπτώσεις έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Συνεπώς, το τι θα διαλέξετε είναι μία καθαρά προσωπική υπόθεση που θα πρέπει να βασιστεί στα δικά σας μοναδικά χαρακτηριστικά. Οπότε, χρησιμοποιείστε αυτές τις συμβουλές ως οδηγό για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

Κι αν χρειάζεστε βοήθεια κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε στην iziPen, το #1 site στην εκπόνηση φοιτητικών εργασιών, για να λάβετε άμεσα την ακαδημαϊκή υποστήριξη που χρειάζεστε με τη διπλωματική σας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.