Ρεπορτάζ Μερόπη Βαχτσεβάνου
Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας, το 16ο παμποντιακό φεστιβάλ ποντιακών χορών, έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου15 Οκτωβρίου, στο κλειστό γήπεδο της Λευκόβρυσης Κοζάνης, προκαλώντας για ακόμη μία φορά έντονα ρίγη και συγκίνηση μεταξύ των ανθρώπων που πλαισιώνουν και κρατούν ζωντανή την παράδοση των προγόνων τους, θυμούμενοι τις ρίζες τους.
Μετά από δύο χρόνια απουσίας, η πανέμορφη εικόνα των 1.700 χορευτών επί σκηνής, επέστρεψε δίνοντας το μήνυμα της δυναμικότητας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου. Η εκδήλωση άρχισε με τους δύο παρουσιαστές Ελένη Μπουκουβάλα και Παναγιώτη Θεοδωρίδη, να δίνουν το έναυσμα για το τι θα ακολουθήσει. Ήταν εκείνοι που παρουσίασαν την ιστορική διαδρομή του πονιακού ελληνισμού, ενώ τον τόνο και ρυθμό κράτησαν ζωντανά καθ’ όλη τη διάρκεια διάφορα μουσικά σχήματα των ποντιακών συνδέσμων της Ελλάδας ,κρατώντας καθηλωμένους για τρεις ώρες περίπου τους παρευρισκόμενους.
Ανάμεσα στους χορευτικούς συνδέσμους που παρουσίασαν με υπερηφάνεια και αγάπη τους χορούς τους, υπήρχαν συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν οι ίδιοι και οι γονείς τους τον ξεριζωμό. Το πιο θερμό χειροκρότημα του κόσμου, δόθηκε στους εκατοντάδες χορευτές στο τέλος της εκδήλωσης , προκαλώντας σεισμό από τον φαντασμαγορικό χορό Πυρρίχιο -Σέρα.
Πλήθος πολιτών παρευρέθηκε και αγκάλιασε αυτή την πολυσήμαντη εκδήλωση, η οποία προστέθηκε στην πολιτιστική παρακαταθήκη του Πόντου της Κοζάνης, με την ελπίδα να καθιερωθεί κάθε χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή συνάντηση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, στέλνοντας έτσι ένα αποφασιστικό μήνυμα για τη διατήρηση της μνήμης και δικαίωσης του Αγώνα της Διεθνούς Αναγνώρισης, ενώ σε ένδειξη τιμής κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του κορυφαίου Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρου Νικολαΐδη.
Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στην επιστήμη και στον ποντιακό πολιτισμό, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, δόθηκε το αργυρό μετάλλιο της πόλης στον Επίτιμο Πρόεδρο της ΠΟΕ Γιώργο Παρχαρίδη.
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους για την συμμετοχή και παρουσία τους από όλα τα μέρη της Ελλάδας «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τις πατρίδες των προγόνων μας. Όλοι οι πόντιοι και όλοι οι Έλληνες σε δύσκολους καιρούς, είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και απαντούμε σε όποιες απειλές και διεκδικήσεις λιτότητας ότι ξέρουμε και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε. Να αγωνιστούμε με τα όπλα του πολιτισμού και της ιστορίας. Αν κάποιοι διεκδικούν και τα νησιά μας τους λέμε ότι η γη που ζουν να πατούν είναι προαιώνια ελληνική, είναι η γη των ποντίων, Μικρασιατών, θρακιωτών όλων των ορθοδόξων λαών που βίαια ξερίζωσαν ».
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στάθηκε στον στόχο της σημερινής εκδήλωσης «οφείλουμε να κρατάμε την μνήμη ζωντανή με σεβασμό στην ιστορία και τα ιδανικά των προσφύγων που ξεριζώθηκαν βασανίστηκαν αλλά άντεξαν και με πείσμα ρίζωσαν ξανά διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία στην νέα τους πατρίδα».