Το Δ΄ Συνέδριο τοπικής ιστορίας του Δήμου Κοζάνης, «Από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη στη Δυτική Μακεδονία 1922-2022», ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εργασίες του την Κυριακή στις 25 Σεπτεμβρίου 2022.
Προγραμματίστηκε από την Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης, που συστάθηκε λόγω της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή κι εντάχθηκε στις επετειακές αυτές εκδηλώσεις, με θεματολογία σχετική με τη Μ. Ασία, ακριβώς λόγω αυτής της τραγικής μεν, σημαντικής δε επετείου για όλο τον Ελληνισμό.
Διοργανώθηκε από τον Δήμο Κοζάνης, την Ε.ΔΥΜ.ΜΕ, που είχε το επιστημονικό βάρος του Συνεδρίου και τον Μικρασιατικό Σύλλογο Π.Ε. Κοζάνης. Συμμετείχαν Ερευνητές κι Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι προσπάθησαν με τις εισηγήσεις τους, να καλύψουν κάθε πτυχή της ζωής των Ελλήνων στη Μ. Ασία, όπως την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Ακόμη ανέπτυξαν θέματα σχετικά με την ιστορία της Μ. Ασίας, τον ξεριζωμό των Ελλήνων, την εγκατάσταση τους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Δυτικής Μακεδονία, τις σχέσεις γηγενών και προσφύγων αλλά και για την Ανταλλαγή των πληθυσμών.
Ένα σημαντικό Συνέδριο λόγω της πλούσιας θεματολογίας του και λόγω των σπουδαίων συμμετοχών και εισηγήσεων αλλά και λόγω των θεμάτων, που αναπτύχθηκαν, μέσω των ερωτήσεων-απαντήσεων και με τη συμμετοχή του κοινού, που παρακολουθούσε είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά.
Σημαντικό επίσης το Συνέδριο, γιατί μετά την ολοκλήρωσή του, θα ακολουθήσει η έκδοση των πρακτικών, όπου θα καταγραφούν οι εξαιρετικές εισηγήσεις των ομιλητών, οι ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απαντήσεις υπό μορφή διαλόγου καθώς και τα συμπεράσματα αυτού του Συνεδρίου. Μ’ αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατή η ενημέρωση ευρύτερου κοινού, οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου στις εργασίες του Συνεδρίου είτε συμμετείχε κατά την διεξαγωγή του είτε δεν μπόρεσε, να συμμετέχει.
Εκπροσωπώντας τον Μικρασιατικό Σύλλογο Π.Ε. Κοζάνης, εκφράζω την ικανοποίησή μου γι’ αυτή τη διοργάνωση, στην οποία βάλαμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι αλλά και για διοργάνωση πλείστων όσων εκδηλώσεων, λόγω της εκατονταετηρίδας, τόσο από τον δικό μας σύλλογο όσο κι από όλους τους συλλόγους, που λειτουργούν όλα αυτά τα 100 χρόνια, ως κιβωτοί διάσωσης της ιστορικής μας και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, παρά τις κατά καιρούς ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Ευελπιστούμε, ότι όλο αυτό το έργο των συλλόγων, θα την συνεχίσουν οι επόμενες γενιές, για να παραμείνουν οι Πατρίδες, που χάσαμε, ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ αλλά και να παραμείνει η Ιστορική Μνήμη ζωντανή, γιατί λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι λαός χωρίς ταυτότητα.
Φωτεινή Καμίτα – Κτενίδου
Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης
Ανώνυμος
- Edit
Σιγά σιγά ετοιμάζεστε για της εκλογές
Ανώνυμος
- Edit
Μακάρι !!
Ανώνυμος
- Edit
Συγχαρητήρια γιά τους αγώνες σας !
Εγώ όμως δεν ευελπιστώ !
-Υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, από τη «συνασπισμένη» Αριστερά ώς τον ακραίο Νεοφιλελευθερισμό: Υπέρ της «διόρθωσης» των σχολικών βιβλίων της Ιστορίας ώστε να μην «προκαλούνται» οι Τούρκοι.
-Κάποιοι δεν θέλουν να είναι Έλληνες, π.χ. σχολικοί σύμβουλοι, πριν λίγα χρόνια, έκαναν σεμινάρια με θέμα “γιατί πρέπει να καταργηθεί η 28η Οκτωβρίου και να μη εορτάζεται”.
– Όταν στα σχολεία διδάσκουμε την Ιστορία διαμελισμένη ….
Ο κ. Α. Λ. (από τους «Λιακοφίληδες») διακεκριμένη μορφή στον χώρο των Αρνητών της Ιστορίας και των Εθνομηδενιστών, μέντορας της διαβόητης από τον «συνωστισμό της Σμύρνης» Ρεπούση, χαρακτηρίζει τους Ελληνες Μακεδονομάχους κάτι σαν… «τζιχαντιστές» της σήμερον, παίρνοντας αφορμή από ένα ή δύο τυχαία περιστατικά, σε έναν αιματοβαμμένο ηρωικό πόλεμο. Και το ακόμη χειρότερο, κατηγορεί την Ελλάδα για… εθνοκάθαρση εις βάρος των Βουλγάρων (!!!) αλλά και των Εβραίων.
Η ” ΑΡΙΣΤΕΡΑ” πέταξε τον πατριωτισμό στην αγκαλιά της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ , μα και η αγκαλιά της Ν.Δούλας είναι ερμητικά κλειστή ! Εθνική αποστείρωση από παντού, ευκαιρία για το ναζιστικό μόρφωμα !