Σε κλίμα κατάνυξης η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης



  Σε κλίμα κατάνυξης εορτάστηκε από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο εκκλησάκι που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο στο “Πάρκο Ηπειρωτών Κοζάνης – Κ. Τσιάντας”,  .

  Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν δεν εμπόδισαν τους πιστούς να προσέλθουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, τιμώντας τον Άγιο που σφράγισε με την ζωή του την αναγέννηση της σκλαβωμένης μας Πατρίδας διδάσκοντας τον Χριστό και διατηρώντας ζωντανό σε δύσκολες συνθήκες το χριστιανικό φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων. 

   Με τις ευλογίες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου  τον οποίο ευχαριστούμε θερμά και την πολύτιμη συνδρομή των πατέρων Μιχαήλ Κρανιώτη  Πρωτοπρεσβύτερου του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου και Μιχαήλ Γκουσίν, Πρεσβύτερου του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης, τελέστηκαν  την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022 ο Εσπερινός με την Αρτοκλασία και την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022, η Θεία Λειτουργία.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Σε κλίμα κατάνυξης η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης

  1. Ο πατροΚοσμάς με το κήρυγμά του προκάλεσε την οργή των Εβραίων της Ηπείρου,
    οι οποίοι τον διέβαλαν ως όργανο των Ρώσων και υποκινητή επανάστασης των χριστιανών εναντίον του οθωμανικού κράτους στον πασά της περιοχής. Έτσι, καθώς κήρυττε το λόγο του Θεού στο χωριό Κολικόντασι του Βερατίου (σημερινό Μπεράτι Αλβανίας) συνελήφθη στις 23 Αυγούστου 1779 με εντολή του τοπικού ηγεμόνα Κουρτ Πασά και την επομένη κρεμάστηκε από δέντρο στις όχθες του ποταμού Άψου. Το σώμα του ρίχτηκε στο ποτάμι, απ’ όπου το ανέσυρε ο εφημέριος του χωριού και το έθαψε.
    Αναφέρουμε τις πιο γνωστές προφητείες του:
    • «Το ποθούμενον θα γίνη στην τρίτη γενεά. Θα το ιδούν τα εγγόνια σας». Πράγματι, η γενιά του 1821 υπήρξε η τρίτη από την εποχή του Κοσμά.
    • «Πότε θα ‘ρθή το ποθούμενον;» ρώτησαν τον Κοσμά στα Τσαραπλανά της Ηπείρου. «Όταν θα σμίξουν αυτά» απάντησε εκείνος, δείχνοντας δύο μικρά δέντρα. Αυτά, τελικά, μεγάλωσαν κι ενώθηκαν το 1912, χρονιά των Βαλκανικών Πολέμων.
    • «Θα ‘ρθή καιρός που οι άνθρωποι θα μιλούν από ένα μακρυνό μέρος σε άλλο, σαν νά ‘ναι σε πλαγινά δωμάτια»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.