Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου Σπάρταλης εκ πατρός:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στην στα σύνορα της βορειοανατολική πλευρά της επαρχίας (νομού )της Σπάρτης και τον αντίστοιχων συνόρων της επαρχίας Ικονίου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες (δεύτερη )λίμνες της Μικράς Ασίας , η γνωστή από την αρχαιότητα λίμνη Κάραλλις γνωστή σήμερα με το Τουρκικό όνομα Baychesir για την λίμνη .
Στο βορινό τμήμα αυτής της λίμνης υπήρχε μια γνωστή αρχαία πόλη η πόλη Ανάβουρα που από ότι φαίνεται πιο παλιά είχε την ονομασία <<Κιλλάνιον >> και η γύρω πεδιάδα <<Κιλλάνιον πεδίον >> και εντός των ορίων της σημερινής επαρχίας Πισιδίας επί Ρωμαίων η πόλη θα πάρει την ονομασία Αδριανούπολη αργότερα προφανώς μετά από μια μεγάλη καταστροφή , οι κάτοικοι μετακινούνται ανατολικότερα παίρνοντας την ονομασία Νεάπολης ,η επέλαση των Οθωμανών και και η άφιξη διαφόρων φυλ,ων στο πεδινό μέρος και γύρω από ένα μεγάλο δένδρο γνωστό με την Ελληνική ονομασία << φτελιά >> με περίγυρο της μια εύφορη πεδιάδα, ιδρύουν ένα νέο οικισμό δίνοντας τον νέα ονομασία στην Τουρκική γλώσσα << Karaagac >> που μεταφράζεται σε << Μαυροδένδρι >> υποβαθμίζοντας μέχρι εξαφανίσεως την Νεάπολη
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ
Η πόλη του << Karaagac >> που αργότερα θα ονομασθεί << Şarkikaarağaç >>
Απέχει 118 χλμ. από την Σπάρτη , από την Σωζόπολη 107 XLM., από την Αντιόχεια 34 χλμ. και από την Αττάλεια 244 χλμ.
Η Καραγάτσι << Karaagac >> με την σύγχρονη ονομασία << Şarkikaarağaç >> έδωσε την ονομασία και στην γύρω περιοχή που αποτελεί και την ονομασία του αντίστοιχου θα λέγαμε με τους Ελληνικούς όρους του δημοτικού διαμερίσματος.
Η δε περιοχή Şarkikaarağaç περιβάλλεται από την λίμνη Κάραλλη (Beyşehir )στα νότια, την Αντιόχεια ( Yalvaç), το Φιλομήλιον (Akşehir) , το Doğanhisar στα βόρεια, την Κέλενδο ( Gelendost ) και την Πρόσταινα (Eğirdir ) στα δυτικά, το Hüyük στα ανατολικά και το Yenişarbademli στα βορειοδυτικά. Υπάρχουν τα βουνά Σουλτάν στα βορειοανατολικά , τα όρη Anamas στα δυτικά, ο Κεντρικός Ταύρος, το Karadağ και το Kızıldağ στα νότια γύρω από την περιοχή .
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΑΛΛΙΣ (BAYCHESIR)
Παλιότερα όλη η λίμνη της Κάραλλις βρισκόταν μέσα στα όρια της Πισιδία .,
Σήμερα Ένα τμήμα της λίμνης Beyşehir βρίσκεται εντός των ορίων της Πισιδίας και φυσικά των ορίων περιοχής του Καρααγάτς
υπάρχουν πολλά νησιά μέσα στην λίμνη από αυτά που ξεχωρίζουν (περίπου τα 10 )
τα 3 υπάγονται σήμερα στην Πισιδία και στην διοικητική περιφέρεια του Καρααγατς
Είναι το νησί Μαντά ( Mada; (Isparta, Şarkikaraağaç)
Το νησί Ιγντέλι ( İğdeli Ada; (Isparta, Şarkikaraağaç) και
το Γαιδουρονήσι ( Eşek Adası; (Isparta, Şarkikaraağaç)
Πληροφορίες για τα 3 αυτά νησιά αλλά και τα υπόλοιπα που ανήκουν σήμερα στην επαρχία Ικονίου ,θα δώσουμε στην επόμενη δημοσίευση που θα αφορά συνολικά την λίμνη έτσι ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για όσα συμβαίνουν σήμερα στην λίμνη του Baysechir και όσα συνέβαιναν παλιότερα που έφερε το Ελληνικότατο όνομα Κα(ο)ραλλίς. Εκφράζοντας την μοναδική ομορφιά της.
Και αυτό αν είναι αληθές ότι η λέξη Καραλλίς προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη κοράλλιον κοράλλι < (κληρονομημένο) μεσαιωνική ελληνική κοράλλιν < ελληνιστική κοινή κοράλλιον
ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ 1922 (Νεάπολις ή Karaagac)
Στην απογραφή 1881-1893 1) Μουσουλμάνοι 20.177 2) Έλληνες 0 3) Αρμένιοι 0
Στην απογραφή « 1914 1) « 1) Μουσουλμάνοι 25.743 2) ) Έλληνες 10 3) «
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ
Και η πόλη αυτή στην αρχαιότητα όπως και το Φιλομηλιον και η Αντιόχεια που ήδη αναφερθήκαμε βρισκόταν στα όρια της Φρυγίας Παρορέα ή Πισιδικης Φρυγίας.
Τα ονόματα που πήραν διαχρονικά αυτή οι οικισμοί (τους οποίους ΄΄για λόγους οικονομίας ΄΄θα τους θεωρήσουμε σαν ένα οικισμό μια και από ότι φαίνεται στα 3000 τουλάχιστον χρονιά που κατοικήθηκε η γύρω περιοχή η πόλη άλλαζε ονόματα και θέσεις που ήταν συνέπεια φυσικών καταστροφέων ή επιχειρήσεων αρπαγής του τόπου τους από εχθρούς
Το Καραγάτσι ( Şarkikaraağaç σήμερα ) ήταν γνωστό ως Killanion, Pedion, Anabura,Αδριανούπολη Neopolis, Asikale, Karaağaç, Ενεβρέ (Enevre ) Karaağaç-ı Şarki σε όλη την ιστορία.
– Κιλλανιον
Κιλλάνιον πρέπει να ήταν το πρώτο όνομα της πόλης εκεί τουλαχιστο παραπέμπει η προέλευση του ονόματος που είναι από την Λουβικη γλώσσα
Έξαλλου αυτό το όνομα φέρει και η πεδιάδα που είναι η πόλη (Κιλλάνιος πεδιάδα )
–.Πεδίον
Στο ενδιάμεσο διάστημα και πριν από την ονομασία Αδριανούπολη έχουν καταγράφει τα ονόματα
.Πεδίον
– Ανάβουρα (Anaboura )
Το 189 μ.Χ. εμφανίζεται σαν Ανάβουρα
– Αδριανούπολη
Το 535 μ.Χ. καταγράφεται σαν Αδριανούπολη
– – Νεάπολις
Επί Βυζαντίου ονομάζεται σε Νεάπολις ή Neopolis,
–Φτελιά
Έτσι εμφανίζεται πριν το 1890 μ.Χ.
Το όνομα που δόθηκε στην περιοχή πριν το 1890 ήταν Φτελιά οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρώτος οικισμός στην περιοχή ήταν γύρω από μια μεγάλη φτελιά.
Karaağaç Είναι η Τουρκική μετάφραση της φτελιάς .Δεδομένου ότι σε άλλα μέρη δόθηκε το ίδιο όνομα, για να αποφευχθεί η σύγχυση μετονομάσθηκε σε Sarkikaraagac
– Ενεβρέ
Το 1912 μ.Χ εμφανίζεται σαν Ενεβρέ (Enevre )
– Sarkikaraagac
To 1928 μ.Χ. καταγράφεται από τους Οθωμανούς σαν Σαρκι-καρααγάτς
Στα Τουρκικά αρχεία εμφανίζεται το Καραγάτς
Το 535 μ.Χ. ως Αδριανόπολη [ στα ελληνικά “πόλη του Αδριανού (απ.)”]
Το 1890 μ.Χ. ως Φτελιά
Το 1928 ως Şarkikaraağaç (διοικητική περιφέρεια)
Ονομάστηκε Şarkikaraağaç σε αντιπαράθεση του του οικισμοί Acıpayam .
Το Acıpayam , πρώην Garbikaraağaç ή Karaağaç , είναι οικισμός της επαρχίας Denizli , που βρίσκεται δυτικά της Πισιδιας
Συντεταγμένες: 38° 4′ 53” E, 31° 22′ 12” W
ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι τύμβοι, οι επιγραφές και γραφικές απεικονίσεις σε βράχους στην περιοχή της Νεάπολης δείχνουν ότι η ιστορία της ανάγεται στους προϊστορικούς τους αιώνες.
Από τα ερείπια γίνεται κατανοητό ότι οι Χετταίοι οι Φρύγες, οι Λυδοί, οι Μακεδόνες και οι Ρωμαίοι πέρασαν από εκεί αφήνοντας το στίγμα τους
Τόσο από τις αρχαίες λογοτεχνικές πηγές όσο και από τα επιγραφικά έγγραφα γίνεται κατανοητό ότι η περιοχή δεν είναι ομοιογενής ως προς τις δημογραφικές και θρησκευτικές και πολιτιστικές πτυχές. Καθώς τα ονόματα των υποπεριοχών στην περιοχή δείχνουν επίσης λαούς διαφορετικής εθνοτικής καταγωγής, οι επιγραφές που βρέθηκαν εδώ περιλαμβάνουν επίσης τα ονόματα των Θρακών και Περσών.
Το Killanion Pedion (Cillanion Tractus) στα βόρεια της λίμνης Beyşehir στα ανατολικά είναι πεδιάδες πλούσιες σε υδάτινους πόρους και εξαιρετικά κατάλληλες για γεωργική παραγωγή.
Από την περίοδο του Αυγούστου, στην περιοχή ιδρύθηκαν αυτοκρατορικά μέγαρα και ιδιωτικά κτήματα. Η ασφάλεια αυτών των αγροτικών περιοχών, που είχαν μεγάλη οικονομική σημασία για τη Ρώμη αλλά και πολιτική, εξασφάλιζαν στάσιταρους, παραφυλάκους,
– Κιλλάνιον -Κιλλάνιον πεδίον
Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την πρώτη φημολογούμενη ονομασία της εποχής των Χετταίων η περιοχή ήταν γνωστή ως Κιλλάανιον πεδίον και ενδεχόμενα η πόλη να ονομαζόταν ευρισκόμενη κάπου εκεί κοντά στην σημερινή πόλη ‘η στα βουνά ονομαζόμενη Κιλλάνιον. ή Κιλάνα,
Η πόλη αυτή ενδεχόμενα να υπήρχε και μέχρι την εποχή που ιδρύθηκε και ανδρώθηκε σε άλλο κοντινό σημείο η πόλη Ανάβουρα με την οποία δημιούργησαν την Τετράπολη του Κυλλανίου πεδίου ή Κιλλανίων τετράπολη , η οποία ιδρύθηκε στην περιοχή κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική Περίοδο. σε μια απότομη βορεινή πλευρά . Πιθανόν να είχε προστεθεί και η Νεάπολη .αγνωστη παραμένει η τετάρτη πόλη.
-Αναβούρα
Anaboura: Πόλη στην Κεντρική Ανατολία, βορειοανατολικά της Σπάρτης. Ο Στράβων αναφέρεται στην πόλη ως πόλη της Πισιδίας. Η Anaboura αντικαταστάθηκε από τη Νεάπολη (Şarkikaraağaç) μεταξύ του έργου του Στράβωνα και της ημερομηνίας του 75 μ.Χ., όταν γράφτηκε η Naturalis Historia του Πλίνιου (του πρεσβύτερου). Είτε στην παλιά πόλη δόθηκε αυτό το όνομα είτε μια νέα πόλη ιδρύθηκε σε καταλληλότερο σημείο.
Η Ανάμπουρα ή Αναβούρα (αρχαία ελληνικά: Ἀνάβουρα) ήταν πόλη της αρχαίας Πισιδίας, που κατοικήθηκε κατά τους ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους.
Βρισκόταν βορειοανατολικά της Σπάρτης. περίπου 12 χλμ νοτιοδυτικά της περιοχής Sarkikaragac;
Βρίσκεται κάτω από το σημερινό χωριό Enevre. Ήταν σημαντική πόλη της περιοχής τον 2ο αιώνα π.Χ. [Στράβων 12; 7; 2
Ο Στράβων αναφέρεται στην πόλη ως πόλη της Πισιδίας.
Η αρχαία Ἀνάβουρα ήταν κωμόπολη της αρχαίας Φρυγίας , που κατοικήθηκε και κατοικήθηκε μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους
Ο Λίβιος αναφέρει ότι βρισκόταν στη εποχή του προξένου της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας
Η Anaboura αντικαταστάθηκε από τη Νεάπολη που κτίσθηκε ανατολικότερα αλλά όχι σε μεγάλη απόσταση . (Şarkikaraağaç) μεταξύ του έργου του Στράβωνα και της ημερομηνίας του 75 μ.Χ., όταν γράφτηκε η Naturalis Historia του Πλίνιου (του πρεσβύτερου). Είτε στην παλιά πόλη δόθηκε αυτό το όνομα είτε μια νέα πόλη ιδρύθηκε σε καταλληλότερο σημείο.
Πρέπει να έχασε τη σημασία του καθώς βρισκόταν μακριά από τη Via Sebaste, η οποία χτίστηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. αρχαία πόλη;
Η Encyclopædia Britannica του 1911 ανέφερε ότι η πόλη μετονομάστηκε σε Αυγουστούπολη (πιθανώς προς τιμήν του αυτοκράτορα Αυγούστου ),
– Νεάπολη
Η Νεάπολη βρισκόταν στο Ρωμαϊκό δρόμο από την Αντιόχεια (Yalvaç) προς τη Λυκαονία και την Παμφυλία, στα βόρεια της λίμνης Beyşehir. Είναι γνωστό ότι η Νεάπολη αποικίστηκε από Θράκες αποίκους ταυτόχρονα με την Απολλωνία (Uluborlu). κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική περίοδο
–Οθωμανοί
Η τότε Νεάπολη δέχθηκε Τουρκικές επιδρομές ενώ ανήκε στην Αυτοκρατορία του Βυζαντίου ρI. Καταλήφθηκε από τους Σελτζούκους το 1203 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Kılıç Arslan .
Η περιοχή πέρασε αργότερα στα χέρια των Hamitoğulları. Η περιοχή παρέμεινε υπό την κυριαρχία των Πριγκηπάτων Eşrefoğulları, Germiyanoğulları και Karamanoğulları, αντίστοιχα .
Έτσι ξεκινάει στην περιοχή η οθωμανική κυριαρχία.
Κατά την Οθωμανική περίοδο, η συνοικία απέκτησε πολλά Οθωμανικα ιδρύματα ( μεντρεσέδες ) που σκοπός τους ήταν η διάδοση του Μωαμεθανισμού είχε τζαμιά και βρύσες.
Το 1182, το Καραγάτσι και τα περίχωρα του περιήλθαν στην κυριαρχία των Σελτζούκων.
Το 1305, αποτέλεσε προϊόν αγοραπωλησίας μαζί με μερικούς άλλους οικισμούς στην περιοχή, δόθηκε στους Οθωμανούς για 80 χιλιάδες χρυσά κατά την εποχή του Οθωμανού σουλτάνου Murat Hüdaverdigar.
Είναι επίσης γνωστό ότι στην περιοχή εγκαταστάθηκαν η φυλή Σαχικάρα, ορισμένοι Τούρκοι Χουαρεζμ που δραπέτευσαν από την εισβολή των Μογγόλων.
Περιήλθε στην κυριαρχία του Πριγκιπάτου Hamitoğulları, και από εκεί πέρασε οριστικά υπό Οθωμανική κυριαρχία το 1380 μ.Χ. μαζί με την Σπάρτη και τα περίχωρα της.
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Τα πρώτα χρόνια της αναγνώρισης της Χριστιανικής θρησκείας αποτέλεσε έδρα της μετέπειτα επισκοπής της Αυγουστούπολης .
Ερείπια χριστιανικής εκκλησίας στην περιοχή υπάρχουν και σήμερα
Από ότι φαίνεται από την ύπαρξή των εκκλησιών η παραμονή ορθόδοξων άντεξε μέχρι και τα χρόνια της απογραφής του 1885 από οποίου φαίνεται η διασωθεί ελάχιστοι Ελληνορθόδοξοι και καθόλου Αρμένιοι
Αυτό το επιβεβαιώνουν και η ύπαρξή κτιρίων εκκλησιών μια των οποίων (Αρμενική να είχε το όνομα του Αγίου Ματθαίου )
Προφανώς οι χριστιανοί κάτοικοι να κατέφυγαν στο Φιλομήλιον ή την Αντιόχεια όπου υπήρχαν ασφαλέστερες συνθήκες
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
–Ανάβουρα
Εξερευνήθηκε από τον Drew-Bear το 2002. Στα ερείπια υπάρχουν ανάγλυφα πολεμιστών. βρέθηκαν θραύσματα ενεπίγραφου μνημείου νίκης και αετωματικό επιτύμβιο μνημείο που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. Ένα θραύσμα που μπορεί να ανήκει στο ίδιο επιτύμβιο μνημείο καταγράφηκε στο Ördekçi (βλ. Ördekçi).
Αρχαία πόλη Ανάβουρα (Anaboura ) στο λόφο Kızılkale, νοτιοδυτικά του χωριού, εντός των ορίων του χωριού Salur στην περιοχή Şarkikaraağaç.
Βρίσκεται σε μια κοιλάδα με κατεύθυνση βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά στην κορυφή του λόφου και βρεθήκαν :
– Ερείπια των τειχών του κάστρου
Η πόλη περιβάλλεται από ένα τείχος και παραμένουν τα ερείπια των τειχών του κάστρου και τα θεμέλια των τειχών του κάστρου στα νότια.
– Ναός
Στον οικισμό, υπάρχουν τα υπολείμματα των θεμελίων του ναού σε μια κορυφογραμμή κάτω από την κοιλάδα στα βορειοδυτικά, και Ο ναός πρέπει να ήταν ένας μικρός ναός με σχέδιο πρόστυλου.
–Θέατρο
Σειρές από καθιστικές σκάλες, που ονομάζονται θέατρα, αλλά που μπορεί να είναι χώροι συνάντησης και όχι θέατρα. Υπάρχουν πολλά υπολείμματα σε επίπεδο θεμελίωσης στις πλαγιές της κοιλάδας με κατεύθυνση βορρά-νότου.
– Κατοικίες
Στα σπίτια, γενικά σκούρο μπλε χρώμα τοπική πέτρα, λευκός ασβεστόλιθος χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή που θα μπορούσε να είναι ναός και χώρος συνάντησης. Ο ναός πρέπει να ήταν ένας μικρός ναός με σχέδιο πρόστυλου.
Η κατασκευή είναι επαρχιακή και δείχνει τα χαρακτηριστικά της Ρωμαϊκής Περιόδου.
Στην έρευνα που έγινε στη γύρω περιοχή δεν βρέθηκαν επιγραφές.
Κάστρο Αναμπούρα kalesi Şarkikaraağaç
Το κάστρο στο όρος Kızılkale στο Enevre Mevkii του χωριού Salur πρέπει να ιδρύθηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Το κάστρο καταστράφηκε ολοσχερώς.
–Νεάπολη
Αν και δεν υπάρχουν ερείπια σε άμεση γειτνίαση με την πόλη, οι επιστύλιοι, οι κίονες και οι επιτύμβιες στήλες βρίσκονται στο Μουσείο της Σπάρτης .
– Άγνωστα κάστρα
Εκτός από το κάστρο της Ανάμπουρα υπάρχουν γύρω από το Καρααγάτς ίχνη από αλλά δυο κάστρα άγνωστων εποχών που φέρουν το όνομα κοντινών τούρκικων τοπωνυμιών Zenzibar & Ördekçi σε απόσταση από την σημερινή πόλη 11 &6 χιλιομέτρων αντιστοιχα
* Κάστρο Zenzibar kalesi Şarkikaraağaç
Το κάστρο βρίσκεται στο βουνό στα ανατολικά του χωριού Muratbagi (Zengibar). Σώζονται μόνο τα θεμέλια των οχυρωματικών τειχών που εκτείνονται μέχρι την κορυφή του βουνού.
* Κάστρο Ördekçi kalesi Şarkikaraağaç
Χωριό Ördekçi Υπάρχουν ερείπια ενός κατεστραμμένου κάστρου στο οροπέδιο πάνω από το όρος Σίβρη. Καστρο Ördekçi, Şarkikaraağaç, Isparta
ΤΟ ΚΑΡΑΓΑΤΣΙ ΣΗΜΕΡΑ
– Η πόλη
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2009, ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής είναι 27.873 . 10.473 από αυτόν τον πληθυσμό ζουν στο κέντρο της περιοχής , 17.400 από αυτούς ζουν σε πόλεις και χωριά. Η έκταση της συνοικίας είναι 1.232 km 2
Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η ταπητουργία είναι άλλος ένας κλάδος σπουδών και πηγή εισοδήματος για όσους ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
– Εθνικό Πάρκο Kizildag & η σπηλιά Αρακ.
Το Εθνικό Πάρκο Kızıldağ βρίσκεται εντός των ορίων της περιοχής Şarkikaraağaç της επαρχίας της Σπάρτης στην περιοχή της Μεσογείου.
Η απόσταση από το κέντρο της πόλης είναι 6 χλμ.
Λόγω της άφθονης παραγωγής οξυγόνου των δασών με μπλε κέδρους στο Kızıldağ, το οποίο ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο το 1993, ο καθαρός αέρας του εθνικού πάρκου είναι πλούσιος σε οξυγόνο και αποτελεί πηγή θεραπείας για άτομα με πνευμονικά, άσθμα και αναπνευστικά προβλήματα . Επίσης στο εθνικό πάρκο, το οποίο είναι γνωστό για τους μπλε κέδρους του. Συναντώνται επίσης κοινότητες αρκεύθου, πεύκου, ελάτης, βελανιδιάς, λεύκας, ιτιάς και φλαμουριάς. Οι επισκέπτες έρχονται στο εθνικό πάρκο κυρίως για λόγους αναψυχής και υγείας. Το Εθνικό Πάρκο Kızıldağ αγκαλιάζει τη λίμνη Beyşehir, τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας, στα νότια της. Οι νότιοι άνεμοι που πνέουν από τη λίμνη περνούν από την κοιλάδα Bebik και το Yertutan Mevkii και φτάνουν στο εθνικό πάρκο. Για το λόγο αυτό, ο καθαρός αέρας του με άφθονο οξυγόνο έχει αυξήσει την έλξη του πάρκου.
– Σπήλαιο Αράκ
Βρίσκεται μεταξύ της συνοικίας και της πηγής Fele, 4,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της περιοχής.
Απέχει 2,7 χιλιόμετρα από τον αυτοκινητόδρομο Ικονίου και βρίσκεται στους πρόποδες του Μαύρου Λόφου.
Η πόρτα της εισόδου είναι αρκετά στενή. Μετά την είσοδο στη σπηλιά, ο στενός δρόμος συνεχίζει για 11 μέτρα.
Τότε αρχίζει μια επέκταση προς τα δεξιά και διαρκεί αιώνες. είναι ορατοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο καθαρός αέρας του σπηλαίου κάνει τους επισκέπτες να ανατριχιάζουν. Μετά από αυτό το τμήμα, που είναι το καταφύγιο των νυχτερίδων, είναι 13 μέτρα δεξιά ανάμεσα στις κολώνες. Στη συνέχεια, ξαφνικά κατεβαίνει 5 μέτρα και συναντάται ένας λάκκος 11 μέτρων. Δεν έχει προχωρήσει περισσότερο και περιμένει το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με τη σπηλαιολογία. Μπροστά από το σπήλαιο, είναι ένας από τους όμορφους εκδρομικούς χώρους της συνοικίας, και υπάρχουν πολλές υδάτινες πηγές και ιτιές. Στην περιοχή Şarkikaraağaç, υπάρχουν τα σπήλαια Öşekçi και Göllü, τα οποία είναι από τα σπήλαια που έχουν εξερευνηθεί.