Συνάντηση κλιμακίου του ΤΕΕ/ΤΔΜ με αντιπροσωπεία του συνδυασμού «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»



Τη Δευτέρα 09/05/2022, κλιμάκιο του ΤΕΕ/ΤΔΜ, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Νικόλαο Συλλίρη, την Αντιπρόεδρο Ευαγγελία Μπάγκαβου και το μέλος της Δ.Ε. και πρώην Πρόεδρο Στέργιο Κιάνα πραγματοποίησε συνάντηση στο χώρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τον εκπρόσωπο του συνδυασμού ‘’Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία’’ και εν ενεργεία Περιφερειακό Σύμβουλο, κο Στέφανο Πράσσο και αντιπροσωπεία του συνδυασμού αποτελούμενη από τον κο Γιώργο Γεωργιάδη, μέλος της Aντιπροσωπείας του ΤΕΕ και τον κο Κώστα Ασαλουμίδη, πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης καλωσόρισε τον κο Πράσσο και τους αντιπροσώπους του συνδυασμού του και αφού τον τους ενημέρωσε για τις συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα με φορείς της περιοχής, του ανέφερε επιγραμματικά τα θέματα που έχει αναδείξει η νέα Διοίκηση του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, τόσο προς όφελος των μελών του, όσο και προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, αναφέρθηκε πρωτίστως στο κυρίαρχο θέμα της απολιγνιτοποίησης και στην ξεκάθαρη θέση που έχει διαμορφώσει το Τμήμα για την αναγκαιότητα παράτασης της χρήσης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, που μπορεί να επιτευχθεί με παράταση της λειτουργίας των μονάδων της Μελίτης, της Πτολεμαΐδας 5 και της 5ης μονάδας του Αγίου Δημητρίου, ενώ κρίνεται απαραίτητη και η λειτουργία της 3ης και 4ης μονάδας του Αγίου Δημητρίου για την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης. Ταυτόχρονα, τα έργα του ΣΔΑΜ πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, ώστε να λειτουργήσουν εμπροσθοβαρώς στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, ενώ εξίσου άμεση προτεραιότητα από τη μεριά της ΔΕΗ θα πρέπει να αποτελέσουν τα έργα της αποκατάστασης των ορυχείων, καθώς αποτελούν σημαντική περιβαλλοντική απειλή.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ αναφέρθηκε στα δύο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν έντονα τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, το μεν πρώτο αυτό της πολύχρονης καθυστέρησης απονομής των συντάξεων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, που αφορά όσους μηχανικούς βγαίνουν στη σύνταξη και καλούνται επί σειρά ετών να ζουν με πενιχρή προσωρινή σύνταξη και το μεν δεύτερο αυτό της αλματώδους και ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών που έχει οδηγήσει τόσο τους εργολάβους σε οικονομικό αδιέξοδο, όσο και τους Δήμους στην επικράτεια σε στασιμότητα και σε ανικανότητα εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών του πολίτη.

Ο κος Πράσσος, παίρνοντας τον λόγο, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τη φιλοξενία, υπερθεμάτισε ως προς την ανάγκη επιμήκυνσης του χρόνου της απολιγνιτοποίησης, σημειώνοντας ότι η παράταξή του θεωρεί επιβεβλημένη τη χρήση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή για λόγους ευστάθειας του συστήματος και αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, ενώ ειδικά οι μονάδες που διαθέτουν μονάδα αποθείωσης, μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, μιας και δεν αποτελούν επουδενί περιβαλλοντική απειλή για την περιοχή. Ο κος Πράσσος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο λιγνίτης κατέστη ακριβός εξαιτίας πολιτικών επιλογών, λόγω της ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας και μετατροπής του ρεύματος από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και χρηματιστηριακό προϊόν. Η χρήση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, είναι μεν επιθυμητή, αλλά δεν μπορούν να καταστρέφουν τα βουνά και γενικότερα το περιβάλλον και ταυτόχρονα να στερούν αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις από τον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι πάντα οικονομικά συμφέρουσες αλλά ούτε σύστημα αποθήκευσης διαθέτουν και τόνισε την αναγκαιότητα της χρήσης των ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, ως καύσιμο στις μονάδες βάσης που είναι, με την υπάρχουσα σημερινή τεχνολογία, απαραίτητα στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας και την ευστάθεια του συστήματος.

Επίσης, ο κος Πράσσος έκανε εκτεταμένη αναφορά στην παντελή αδράνεια που παρατηρείται ως προς τα επιβεβλημένα έργα των αποκαταστάσεων των ορυχείων, αναλύοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος της αποκατάστασής τους όταν αυτά δεν βρίσκονται σε λειτουργία διότι είναι αδύνατον να γίνει αποκατάσταση με συμβατικό εξοπλισμό και χωρίς τη συμμετοχή της ΔΕΗ. Υποστήριξε την άποψη ότι τα ορυχεία θα πρέπει να αποκαθίστανται ενώ βρίσκονται σε λειτουργία, καθώς δύναται να αφαιρούνται τα πολύτιμα κοιτάσματα λιγνίτη από τα πρανή, με ταυτόχρονη αποκατάστασή τους όπως προβλεπόταν από τις ΜΠΕ για να σταματήσουν οι κατολισθήσεις, οι αυταναφλέξεις και η συνέχιση της καταστροφής του υδροφόρου ορίζοντα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πρέπει να γίνει επαναλειτουργία του Ορυχείου Αμυνταίου για την αποκατάσταση του Ορυχείου και μεταφορά του λιγνίτη στον ΑΗΣ Μελίτης. Αυτό θα μπορούσε να σταματήσει τις κατολισθήσεις σε Ανάργυρους και Βαλτόνερα, τις μελλοντικές αυταναφλέξεις και να απομακρύνει τον υπαρκτό κίνδυνο αποστράγγισης των τεσσάρων λιμνών της Περιοχής Αμυνταίου (Βεγορίτιδα- Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη και Πετρών). Επίσης θα ενισχύσει σε καύσιμο τον ΑΗΣ Μελίτης, του οποίο το ορυχείο είναι φτωχό σε κοιτάσματα λιγνίτη υποχρεώνοντας τον πιο σύγχρονο, σε λειτουργία σήμερα Σταθμό της ΔΕΗ, σε υπολειτουργία, παρά τις μεταφορές καυσίμου από πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις αλλά και από το εξωτερικό. Αυτό θα τονώσει και τη οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, δίνοντας δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους σε χωματουργικά στην περιοχή.

Ακολούθησε συζήτηση για το κατά πόσο ένα οργανωμένο πρόγραμμα, με 10ετές τουλάχιστον βάθος χρόνου, θα μπορούσε να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή, για το ενδεχόμενο τακτικών black out, όπως πολλοί υποστηρίζουν, για τα αναποτελεσματικότητα των μελετών που έχουν γίνει ως προς την απολιγνιτοποίηση και για το ότι τελικά επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις τους για τα αρνητικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που επιφέρει στην Περιοχή η πρόωρη και αναίτια αποβιομηχάνιση (απολιγνιτοποίηση) κ.α.

Τέλος η αντιπροσωπεία της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» επεσήμανε ότι τα τεράστια προβλήματα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στους καταναλωτές ρεύματος και γενικότερα στην ηλεκτροπαραγωγή δημιουργήθηκαν από την ιδιωτικοποίηση και την αθρόα είσοδο ιδιωτών κερδοσκόπων στην Ηλεκτρική Ενέργεια της χώρας μας και γενικότερα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.