Ποιες είναι μερικές από τις πιο συχνές απορίες σχετικά με τις ορθοπεδικές παθήσεις και επεμβάσεις;
Ξαφνικός πόνος ή δυσκολία στις κινήσεις μας. Τα ορθοπεδικά προβλήματα εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που αναρωτιούνται σχετικά με το πότε πρέπει να επισκεφτούν έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό. Ποιες είναι μερικές από τις πιο συχνές απορίες των ασθενών όταν πηγαίνουν στον χώρο του ιατρείου;
Γιατί μπορεί να αντιμετωπίζω δυσκολία στο γράψιμο ή στη χρήση κλειδιών;
Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που παραπονιούνται για δυσκολίες στην επίτευξη ορισμένων απλών και λεπτών κινήσεων. Υπάρχουν πολλές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλούν τέτοια προβλήματα. Η ωλένια νευρίτιδα είναι μία από αυτές και κατά κύριο λόγο πλήττει άτομα που ασχολούνται καθημερινά με χειρωνακτικές εργασίες, όπως η δακτυλογράφηση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Αν και στα βασικά συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας αναφέρονται προβλήματα στην επίτευξη κινήσεων που σχετίζονται με τα άκρα, όπως για παράδειγμα το ράψιμο, η χρήση κλειδιών ή το γράψιμο, στην ουσία το πρόβλημα εστιάζεται στον αγκώνα και πιο συγκεκριμένα στο ωλένιο νεύρο. Το ωλένιο νεύρο είναι υπεύθυνο για την κίνηση μικρών μυών που εκτελούν κινήσεις δεξιοτεχνίας στην άκρα χείρα, συνεπώς σε προχωρημένα στάδια εγκαθίσταται μόνιμη ατροφία αυτών των μυών. Ένας εξειδικευμένος ορθοπεδικός μπορεί να προτείνει την ιδανική αντιμετώπιση, η οποία θα εξαρτηθεί από το πόσο έχει προχωρήσει η πάθηση.
Ποια είναι η διαφορά της αρθροπλαστικής από την αρθροσκόπηση;
Τόσο η αρθροπλαστική όσο και η αρθροσκόπηση αποτελούν επαναστατικές μεθόδους, οι οποίες έχουν φέρει πραγματική αλλαγή στην αντιμετώπιση πολλών ορθοπεδικών προβλημάτων. Χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου, αλλά και του γόνατος. Η βασική τους διαφορά είναι οι λόγοι για τους οποίους ένας ασθενής θα προβεί σε επέμβαση.
Η αρθροσκόπηση ώμου και η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελούν χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης παρεμβατικότητας, όπου μέσα από μικρές τομές μεγέθους περίπου ενός εκατοστού με τη χρήση του αρθροσκοπίου (ενδοσκόπιο) υπάρχει η δυνατότητα να εξετασθεί λεπτομερώς η άρθρωση. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων. Η αρθροσκόπηση ώμου εφαρμόζεται να για αντιμετωπιστούν παθήσεις όπως: η τενοντίτιδα δικεφάλου βραχιονίου, η ασβεστοποιός τενοντίτιδα, οι παθήσεις του τενόντιου πετάλου, το σύνδρομο πρόσκρουσης, η αστάθεια ώμου, ο παγωμένος ώμος, η αρθρίτιδα ώμου κ.α. Η αρθροσκόπηση γόνατος προτιμάται για παθήσεις και τραυματισμούς όπως: η ρήξη μηνίσκου, η ρήξη χιαστού, οι χόνδρινες βλάβες, η αστάθεια επιγονατίδας, το σύνδρομο υμενικής πτυχής, τα αρχικά στάδια οστεοαρθρίτιδας γόνατος, η σηπτική αρθρίτιδα γόνατος κ.α.
Η αρθροπλαστική από την άλλη εφαρμόζεται σε περιπτώσεις προχωρημένης αρθρίτιδας, όπου θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης από εμφυτεύματα. Η αρθροπλαστική ώμου εφαρμόζεται στην απαθή οστεοαρθρίτιδα, στη μαζική ρήξη των τενόντων του ώμου, στα ρευματικά νοσήματα, στην οστεονέκρωση και στα κατάγματα. Η αρθροπλαστική γόνατος συνίσταται όταν υπάρχει οξύς πόνος και δυσκαμψία που εμποδίζουν την ορθοστάτιση και τη βάδιση και παραμόρφωση της άρθρωσης.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον «παγωμένο ώμο;
Ο παγωμένος ώμος ή αλλιώς συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου είναι μια παθολογική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία του ώμου, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Κύρια συμπτώματα της πάθησης είναι ο έντονος πόνος και η σταδιακή απώλεια της παθητικής και ενεργητικής κίνησης του ώμου.
Ο παγωμένος ώμος διακρίνεται σε τρία στάδια εκδήλωσης. Το 1ο στάδιο περιλαμβάνει έντονο πόνο σε όλες τις κινήσεις του ώμου για διάστημα 1-3 μηνών. Στο 2ο στάδιο, παράλληλα με τον πόνο εκδηλώνεται και προοδευτικός περιορισμός των κινήσεων του ώμου. Τέλος, στο 3ο στάδιο υπάρχει σημαντικού βαθμού δυσκαμψία, ώστε ο ασθενής δυσκολεύεται να κάνει απλές κινήσεις της καθημερινότητάς του (ατομική υγιεινή, οδήγηση κτλ.). Κατά τη διάρκεια εξέλιξης της πάθησης ο πόνος χειροτερεύει και η κινητικότητα της άρθρωσης περιορίζεται, γι’ αυτό και πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό.
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΠΤΗΣ