Πιστεύετε πως αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας; Τι μπορείτε να κάνετε και ποια πάθηση μπορεί να τα προκαλεί;
Πολλά ζευγάρια που προσπαθούν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, πολλές φορές έρχονται αντιμέτωπα με προβλήματα γονιμότητας. Στις πρώτες δυσκολίες σύλληψης, αρκετές γυναίκες αναρωτιούνται εάν γι’ αυτή την κατάσταση οφείλεται κάποια παλαιότερη απόφασή τους, όπως για παράδειγμα μία έκτρωση ή το ότι πήραν κάποια στιγμή το χάπι της επόμενης μέρας. Αν και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, κατά πάσα πιθανότητα τα προβλήματα γονιμότητας δεν έχουν καμία σχέση με αυτά, αφού πρόκειται για απόλυτα ασφαλείς τεχνικές.
Κάποιες φορές η απάντηση είναι πιο απλή, όπως για παράδειγμα οι διαταραχές γονιμότητας να προκαλούνται από το άγχος και τον τρόπο ζωής του ζευγαριού γενικότερα. Άλλες, μπορεί κάποια πάθηση να αποτελεί το αίτιο. Ποιες παθήσεις μπορεί να ευθύνονται λοιπόν για την υπογονιμότητα και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση αποτελεί μια πάθηση που παρά το γεγονός ότι συναντάται σε πολλές γυναίκες, δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστή.
Η ενδομητρίωση παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα, ένα από αυτά είναι και η υπογονιμότητα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες πάσχουν από ενδομητρίωση αλλά είναι απολύτως ασυμπτωματικές. Αυτές οι γυναίκες είναι πιθανόν να αντιληφθούν ότι έχουν ενδομητρίωση τυχαία από εξετάσεις σχετικά με τη γονιμότητά τους.
Ενδομητρίωση έχουν οι γυναίκες που ο ιστός του ενδομητρίου τους αναπτύσσεται εκτός των εσωτερικών τοιχωμάτων της μήτρας σε μέρη όπως πάνω ή μέσα στις ωοθήκες, πίσω από την μήτρα, στο περιτόναιο, στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη και πιο σπάνια στο ορθό. Η πάθηση συνήθως προκαλεί διαταραχές στην έμμηνο ρύση και έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Άλλα συμπτώματα της είναι η βαριά περίοδος, ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή, τα προβλήματα στο έντερο, η επώδυνη ούρηση και οι μεσοπερίοδοι.
Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση και ενδιαφέρονται να μείνουν έγκυοι δε χρειάζεται να αγχωθούν, καθώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης που έχουν σχέση με το βαθμό σοβαρότητας της πάθησης -από συντηρητικές θεραπείες μέχρι επεμβατικές μεθόδους. Ένας εξειδικευμένος γυναικολόγος θα μπορέσει να σας κατευθύνει αναλόγως και να προτείνει τη λύση που είναι κατάλληλη για εσάς.
Πολυκυστικές Ωοθήκες
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών απασχολεί πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, είναι ιδιαίτερα γνωστό και θεωρείται ως ένα βασικό αίτιο υπογονιμότητας. Βασικός λόγος για τον οποίο το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δημιουργεί προβλήματα στη γονιμότητα μιας γυναίκας είναι εξαιτίας του γεγονότος ότι διαταράσσει την ισορροπία των ορμονών, με αποτέλεσμα να μη συμβαίνει ή να συμβαίνει σπάνια ωοθυλακιορρηξία (απελευθέρωση του ώριμου ωαρίου).
Το σύνδρομο όμως των πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει την γονιμότητα και μπορεί να επηρεάσει και την ποιότητα των ωαρίων. Βέβαια, το ότι μια γυναίκα έχει πολυκυστικές ωοθήκες, δε σημαίνει αυτομάτως ότι θα παρουσιάσει και πρόβλημα. Στην περίπτωση όμως που συμβεί κάτι τέτοιο, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα μέσω σωστής διατροφής, αλλαγής του τρόπου ζωής και φαρμακευτικής αγωγής.
Κυστική Ίνωση
Η κυστική ίνωση αποτελεί μία κληρονομική διαταραχή, η οποία προκαλεί σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα και σε άλλα όργανα του σώματος. Ανάμεσα στα συμπτώματά της δυστυχώς είναι και η υπογονιμότητα, η οποία προκύπτει τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες ασθενείς.
Η πλειονότητα των ανδρών με κυστική ίνωση παρουσιάζει προβλήματα γονιμότητας, αφού ο σωλήνας που συνδέει τους όρχεις και τον προστάτη αδένα (σπερματικός πόρος) είτε είναι φραγμένος από βλέννα, είτε λείπει εντελώς. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Από την άλλη μεριά, οι γυναίκες που πάσχουν από κυστική ίνωση, αν και υπάρχει η πιθανότητα να είναι λιγότερο γόνιμες από άλλες γυναίκες, είναι πιθανό να συλλάβουν και να έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος η εγκυμοσύνη να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ασθένειας.
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ
ΔΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΛΥΖΟΣ