«Από την Υπαπαντή του Χριστού στην προσωπική μας υπαπαντή – νηπιακό σαραντισμό μας»: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Βελβεντό



Παρά τις δυσκολίες από τη νυχτερινή (1η προς 2α Φεβρουαρίου) χιονόπτωση, η εκδήλωση με λειτουργικό, ποιητικό, αφηγηματικό και μουσικό περιεχόμενο: “Από την Υπαπαντή του Χριστού στην προσωπική μας υπαπαντή – νηπιακό σαραντισμό μας”, έγινε στο Βελβεντό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε (2-2-2022) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, με τήρηση του υγειονομικού πρωτόκολλου.

Η πρόσβαση στο Ναό τις πρωινές ώρες που έγινε η εκδήλωση, παρά τη νυχτερινή χιονόπτωση, ήταν δυνατή. Τα εκχιονιστικά του Δήμου Βελβεντού και Κοινότητας Βελβεντού είχαν καθαρίσει τους δρόμους, κάνοντας βατή την προσέλευση των πιστών στο Ναό.

Θέματα εκδήλωσης:
α. Λειτουργικό: Τέλεση Θείας Λειτουργίας για τη γιορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.

β. Ποιητικό: Ανάγνωση (Γιώργος Σεραφείμ) Κοντακίου, Υπακοής, Μεγαλυναρίων και Συναξαρίου από το Μηναίον.

γ. Αφηγηματικό (π. Κ.): Η ιστορικότητα της Υπαπαντής και η θεολογικής της προέκταση. Από την Υπαπαντή του Χριστού – Βρέφους στην προσωπική μας υπαπαντή – βρεφικό σαραντισμό μας.

δ. Μουσικό: Ψαλτική απόδοση από τον Βυζαντινό χορό του Ι. Ναού (μαθητών της Σχολής Εκκλησιαστικής – Βυζαντινής Μουσικής “Διονύσιος Ψαριανός” της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης), Μεγαλυναρίων της Υπαπαντής ‘’Ακατάληπτον εστί το τελούμενον εν σοι’’ και του Ειρμού της Θ’ Ωδής ‘’Εν νόμω σκιά και γράμματι’’ σε ήχο γ’.

Περίληψη από την αφήγηση.
Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Υπαπαντή του Κυρίου.

Υπαπαντή: από το ρήμα υπαντώ = εξέρχομαι εις συντάντηση κάποιου.

Σαράντα ημέρες μετά τη Γέννηση του Χριστού η Παναγία (η Θεοτόκος Μαρία) με τον μνήστορα Ιωσήφ έφεραν το Βρέφος – Ιησού στο Ναό.

Στην είσοδο του Ναού, το πήρε στην αγκαλιά του ο Πρεσβύτης Συμεών και το έφερε μέσα στο Ναό.

“Νυν απολύεις τον δούλον σου, δέσποτα, ….”, είπε προσευχόμενος ο Συμεών.

Δώρο Θεού το παιδί στους γονείς. Οι γονείς αντιπροσφέρουν το παιδί τους στο Θεό, ως πράξη ευγνωμοσύνης για τη δωρεά Του.

Σήμερα γιορτάζει ο καθένας τον προσωπικό του σαραντισμό – πρώτο εκκλησιασμό.

Την οδήγησή του, 40 ημερών βρέφος, από τους γονείς του στο Ναό, την υποδοχή και την ανάληψη στην αγκαλιά, με το πετραχήλι, του παπά, την οδήγηση και παράδοσή του στον Τριαδικό Θεό. ‘’Το τεχθέν παιδίον, ευλόγησον, αύξησον, αγίασον, συνέτισον, σωφρόνισον, καλοφρόνησον, ότι συ παρήγαγες αυτό, και έδειξας αυτώ το φως το αισθητόν, ίνα και του νοητού καταξιωθή φωτός..’’.

Είμαστε (και γι’ αυτό το λόγο) ευγνώμονες διά βίου στους γονείς μας.

Είμαστε δώρο Θεού. Μέσα στην αγάπη Του, την κοινωνία Του και την ελευθερία Του.

Στον δικό μου σαραντισμό (23-1-1953) ο απλούς, συμπαθέστατος και καλλίφωνος παπα-Στέφανος Κάντζιος (εφημέριος Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού) με υπο-δέχτηκε από την αγκαλιά της μάνας μου στο Νάρθηκα, με εισήγαγε στο Ναό λέγοντας το ‘’Εκκλησιάζεται ο δούλος του Θεού’’ και με παρέδωσε εντός του ιστορικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού, στο Θεό, διαβάζοντας και τις ανάλογες Ευχές του Σαραντισμού. Τους (γονείς μου και παπα-Στέφανο, που με σαράντισε και με βάπτισε) ευγνωμονώ. Και προσεύχομαι γι’ αυτούς.

Στο 46ο έτος της ιεροσύνης μου (Γαλλία, Αιανή, Βελβεντό) ο Θεός με αξίωσε να έχω σαραντίσει εκατοντάδες παιδιά. Μέσα σ’ αυτά τα παιδιά μου και τα εγγονάκια μου.

‘’Ο Χριστός διά πρεσβειών της Παναγίας, της Θεοτόκου Μαρίας, να τα χαρίζει (και όλα τα παιδιά του κόσμου) υγεία ψυχής και σώματος μέσα στη χάρη Του και την ευλογία Του’’, είπε ο αρχιερατικός της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κ.Ι.Κ., μεταφέροντας την ευλογία σε όλους (παρόντες και απόντες) του Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου. Αμήν.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

4 σχόλια στο άρθρο “«Από την Υπαπαντή του Χριστού στην προσωπική μας υπαπαντή – νηπιακό σαραντισμό μας»: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Βελβεντό

  1. Για τέτοια πρώτοι!
    Για τα χθεσινά;τίποτα!
    Όσο θα αυτοθαυμάζεστε,τόσο πιο πολύ θα πληγώνετε τον Χριστό!
    Υποκρισία,φαρισαισμός,κούφια λόγια!
    Θυμάστε τους σαραντισμούς σας,πριν 70 χρόνια, και δε θυμάστε αυτά που γίνονται τα φρικτά και αηδιαστικά τα τελευταία χρόνια!
    Γεμίζουν τα κελιά με ανθρώπους που προοσβάλουν τον Γλυκύτατο Χριστο και σεις μη ξεχάσετε τον σαραντισμό σας,υποκριτές,φαρισαιοι,σταματείστε να Ξανασταυρωνετε τον Χιστό,πριν το Εκούσιο Παθος Του!!
    Η Εκκλησια ειναο ο Οικος του Θεου,αναπαυτηκαν καποιοι μεσα σ αυτο ρο Σπίτι,εκμεταλλευθηκαν την φιλοξενιια και την Αγάπη Του και προκαλουυν ,χόρτασαν τη θαλπώρη Του και απολαμβάνουν την ατιμωρησία,προκαλώντας τους ανθρώπους που η Πιστη τους ειναι Αγνή!
    Η περιαυτολογία σας βαραιινει πιο πολυ τον Σταυρό στους Ώμους Εκειινου ,του ακόμα και σήμερα Ξένου Χριστού!!
    ” Δος μοι τουτον τον Ξένον….ή και τον Ήλιον κρύψανατα….
    Υιέ και Θεέ μου ει και τα σπλάχνα τιτρώσκομαι και καρδίαν σπαραττομαι νεκρόν Σε καθορώσα…..”
    Υιέ μου,Υιέ μου πιο πολύ σε πληγώνουν σήμερα….απ οτι το Ακάνθινο Στεφάνι των πρώτων Σταυρωτών Σου!!

  2. Ντοστογιεφσκι Στέλιος Κ.

    - Edit

    Απαντήστε

    Ή παπας,παπας!
    Ή ζευγας,ζευγας!
    Ή δασκαλος,δασκαλος!
    Ή γιατρος,γιατρος!
    Όπου λαλουν πολλα κοκόρια,αργει να ξημερωσε!!
    Μάθατε οι περισσοτεροι απο σας,δυο κολλυβογράμματα και ενα θελετε,μονον ενα,θελετε ενα εκκλησιασμα αγραμματων ανθρωπων,ανθρωπων που δεν πηγαν ουτε μια μερα σχολειο!
    Θελετε απεναντι σας,την ωρα που κρατατε το Άγιο Ευαγγελιο,θελετε την αγραμματη μανα μου,τον αγραμματο πατερα μου,την αγραμματη Νονα μου,που με σαραντισε στην Εκκλησια του χωριου μου,θελετε τους αγραμματους παππουδες μου,τις αγραμματες προγιαγιαδες μου,προσωπα Ιερα και Αγνα και Αδολα ,όμως!!!!
    Γιαυτο η Σημερινη Εκκλησια του Χριστου μας,καταντησε φολκλορικο καταλοιπο του παρελθόντος,αναβετε κερια μεταξυ σας,θυμιατιζεστε μεταξύ σας και το 90% των σαραντισμένων- βαπτισμενων του Ελληνικου λαου,σας γυρισε την πλατη,γυρισε την πλατη σε σας και οχι στον Χριστό!
    Θελετε αγράμματους ανθρωπους για να παιρνουν τ Αντιδωρο απ τα χερια σας,φοβαστε τα γραμματα,φοβαστε την ΜΑΘΗΣΗ,την ΓΝΩΣΗ!
    Οσο οι ανθρωποι θα μορφωνονται και θα μαθαινουν,τοσο η μοναξια σας θα γινεται πιο μεγαλη,πιο εκκωφαντικη!
    Συμφωνα με την Πατερικη Θεολογια,ο Ιερεας επιτελει εργο Αγγελων ή μαλλον υψηλοτερο των Αγγελων,διοτι οι Αγγελοι δεν εχουν εξουσια να τελουν τη Θεια Λειτουργια!!
    Οι Αγγελοι δεν εχουν εξουσια να συγχωρουν η να μη συγχωρουν αμαρτιες” δεσμειν και λύειν”!
    Αυτα τα ωραια και αληθινα και μεγαλα λογια,εμειναν στα Ιερα Κειμενα,σαν λογια,λογια,λογια!!
    Ντρεπομαι να δεχτω πως καποιοι Ιερεις βρισκονται στη φυλακη για ατοπηματα του Ποινικου Δικαιου,ντρεπομαι και ποναω,γιατι μεγαλωσα με τον Ιερεα του Χωριου μου,που σεβομασταν και εκεινος μας αγαπουσε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ,αγνος ΔΙΑΚΟΝΟΣ του Χριστου μας!!
    Ντρεπομαι να δεχτω, πως ενας Ιερεας βρισκεται σε κελι φυλακης με αλλους τρεις Ιερεις που εκαναν τα ιδια φρικτα πραγματα( αναφερομαι στα γεγονοτα των τελευταιων ημερων με τον Ιερεα που ξεφτελιζε την Εικονα του Ανθρωπου και το Κατηχητικο σχολειο)
    Ντρεπομαι….δεν το χωραει το μυαλο μου..μαλλον ΕΓΩ πηγα να συναντήσω τους αλλους τρειςντρεπομαι…μαλλον ΕΓΩ….ειμαι οι τρεις που υποδεχτηκαν στο κελι,το νεο κελεπουρι!!
    Και οσο θυμαμαι εκεινο που λεει” οταν λειτουργει ενας Παπάς,φωτίζεται και η κόλαση”
    Και οταν θυμαμαι εκεινο το..” αν συναντησω εναν Αγγελο και εναν Ιερεα,πρωτα τον Ιερεα θα χαιρετησω και θα προσκυνησω και μετα τον Αγγελο!!
    Περισοτερα στο βιβλιο του Αγιου Νικολαου Επισκοπου Αχριδος” Μεσα απο το παραθυρο της φυλακης.Μηνυματα προς τον λαό”
    Εκδοσεις ” Ορθοδοξη Κυψελη”θεσνικη 2012,σελίδα 271!!
    Ντρεπομαι,ντρεπομα!!!
    Κανεις Ιερεας δεν πήγε φυλακη για ανηκουστες πραξεις και ατιμες,ΕΓΩ πηγα,ΕΓΩ φταιω!!
    Στρατηγε Μακρυγιαννη,καποιες φορες το ΕΓΩ εχει μεγαλη αξια,ιδιως οταν αναλαμβανουμε την ΕΥΘΥΝΗ!!
    Απο αγαπη στον σεβαστο μου και αγαπημενο Ιερεα του χωριου μου,απο αγαπη σε συμμαθητες μου και συμφοιτητες μου που ΚΟΣΜΟΎΝ ΕΠΆΞΙΑ το ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥΣ,παίρνω την ντροπή τους όλη στους ασθενικους μου ώμους και μπαίνω ΕΓΩ φυλακή και κανείς Ιερεας,του οποιου το Λειτουργημα ειναι Λειτούργημα…πιο πανα κι απ εκεινο των ΑΓΓΕΛΩΝ!!
    Και Συ πληγωμενε Θεε μου…..ηλλάτωσας τον άνθρωπον,βραχύ τι παρ’ Αγγελων,δοξη και τιμη εστεφανωσας αυτον”
    Και τον Ιερεά,τον Ανεβασες…πιο πανω απ τους Αγγελους!!
    Διαβαστε και το” Εγκλημα και Τιμωρια” για να μαθετε,ποιός πηρε την ντροπη του κόσμου,στους ώμους του…
    Αρχιζει Απο Ρασκ……φ!!!

  3. Βραχύτι παρ’ αγγέλους!
    Τα ορθογραφικά λαθη μας μάραναν και οχι τα τα πάθη μας,τα Χριστοκτόνα!!
    Για χαμηλώστε τον πήχυ και βαλτε το καλαμι της υποκρισίας,παρά πόδα,ξεξαβαλικέψτε το!
    Όλα τα είδαμε,χορτάδαμε απο ψευτια και υποκρισία!
    Οταν ξανακατεβεϊ στη γής,ξέρει Εκείνος απο που θ’ αρχίσει…το φραγκελιο Του κάπου δίπλα μας…..περιμένει ..θυμωμένο κι οργισμένο πιο πολύ απ Εκεινον!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.