Έντομα, μύκητες & καιρικές συνθήκες: Πώς αμύνεται το ξύλο;



Πώς γίνεται οι ξύλινες κατασκευές να αντέχουν τόσα χρόνια ενώ καταπονούνται; Ανακαλύψτε ποιος είναι ο τρόπος για να προστατέψουμε το ξύλο.

Έντομα, μύκητες & καιρικές συνθήκες: Πώς αμύνεται το ξύλο;

Γύρω μας καθημερινά, συναντάμε διαφορετικές ξύλινες κατασκευές. Από μια απλή καρέκλα, μέχρι επιβλητικούς στύλους έξω στον δρόμο.

Όλες αυτές όμως οι κατασκευές, “απειλούνται” από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο ξύλο.

Παρόλα αυτά όμως, στέκονται εκεί. Οι ίδιοι στύλοι στα ίδια μέρη, οι ίδιοι φράχτες κλπ.

Έχετε αναρωτηθεί το πώς; Αυτό ακριβώς θα δούμε παρακάτω.

Από τι ακριβώς απειλείται το ξύλο;

Θα έχετε προσέξει ότι πολλές ξύλινες κατασκευές, όπως για παράδειγμα οι στύλοι του ηλεκτρικού ρεύματος, οι πέργκολες, οι φράχτες και άλλες, είναι σε εξωτερικούς χώρους.

Το ξύλο επομένως, είναι εκτεθειμένο σε διαφορετικές “απειλές”, οι οποίες υπάρχουν στο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτές μπορεί να είναι για αρχή οι βροχοπτώσεις που μπορούν να του προκαλέσουν σήψη, διάφορα έντομα, μύκητες και άλλα.

Το ξύλο επίσης, κινδυνεύει και απ’ την υγρασία, που υπάρχει άφθονη. Καθώς, όταν την απορροφά διαστέλλεται και στη συνέχεια, λόγο του ξηρού αέρα που το “χτυπά” συστέλλεται. Έτσι μπορούν να δημιουργηθούν ρωγμές.

Αν σκεφτούμε λοιπόν πόσο χρόνο μένει εκτεθειμένο το ξύλο, είναι πιθανό να μας γεννηθεί η απορία για το πώς μπορεί να αντέχει. Και μάλιστα, για τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια.

Πώς προστατεύουμε λοιπόν το ξύλο;

Τώρα που γνωρίζετε από τι κινδυνεύει το ξύλο στους εξωτερικούς χώρους, μένει να δούμε και πώς αντέχει σε όλα αυτά. Η απάντηση είναι ότι η “ασπίδα” του στις παραπάνω απειλές, είναι ο εμποτισμός. Τα ξύλα που έχουν εμποτιστεί, όπως οι ξυλοδοκοί, οι στύλοι της ΔΕΗ και άλλα, αντέχουν περισσότερο στον χρόνο, καθώς είναι προστατευμένα.

Με τη διαδικασία λοιπόν αυτή, αυξάνεται η αντοχή του ξύλου στους εξωτερικούς βλαβερούς παράγοντες και ως αποτέλεσμα, αυξάνεται και η διάρκεια ζωής του. Πόσο αυξάνεται όμως η διάρκεια ζωής;

Αν πάρουμε για παράδειγμα τα ξύλα που έχουν υποστεί εμποτισμό με τη βοήθεια της πίεσης (pressure treated wood), έχουν διάρκεια ζωής κάπου στα 40 έτη. Βέβαια, με πρόσθετη προστασία, το ξύλο που έχει υποστεί επεξεργασία με πίεση, μπορεί να διαρκέσει έως και 70 έτη.

Πώς γίνεται ο εμποτισμός;

Τώρα, όταν θα βλέπεις τις ξύλινες κατασκευές, θα γνωρίζεις τον λόγο που αντέχουν τόσο πολύ και δε “γερνάνε” παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις απειλές.

Ποια είναι όμως η διαδικασία του εμποτισμού που προστατεύει τα ξύλα και τους χαρίζει τη μακροζωία τους; Ας δούμε τη διαδικασία εμποτισμού με πίεση, την οποία αναφέραμε και παραπάνω.

Στο πρώτο στάδιο, τα ξύλα τοποθετούνται στον θάλαμο εμποτισμού όπου το υλικό εισέρχεται στο ξύλο μέσω ειδικών αντλιών. Όσο βαθύτερα στους πόρους του ξύλου φτάσει το υλικό, τόσο καλύτερα θα είναι και τα αποτελέσματα. Στόχος επομένως αυτού του σταδίου, είναι το υλικό να εισέλθει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στο ξύλο.

Το υλικό με το οποίο εμποτίζεται το ξύλο, είναι το κρεοζωτέλαιο. Το οποίο αποτελείται κυρίως από αρωματικούς υδρογονάνθρακες και σε πιο μικρό ποσοστό από φαινολικές ενώσεις. Ενώ, το υπόλοιπο αποτελείται από μεγαλύτερου μοριακού βάρους ενώσεις. Άλλα υλικά εμποτισμού, είναι και τα υδατοδιαλυτά Calcure και Tanalith.

Στη συνέχεια της διαδικασίας, το υλικό που δεν απορροφήθηκε στο πρώτο στάδιο, αφαιρείται από το ξύλο με κενό αέρος. Τέλος, τα ξύλα παραμένουν μέσα στον ειδικό θάλαμο υπό πίεση αέρα και μετά πηγαίνουν στον ειδικό στεγανοποιημένο χώρο για να αποστραγγιστούν υπό ατμοσφαιρικές συνθήκες. 

Αυτός λοιπόν είναι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε τα ξύλα απ’ τις απειλές του περιβάλλοντος. Τώρα γνωρίζετε για τον εμποτισμό, τα οφέλη του και τη διαδικασία του και επομένως, γνωρίζετε και πώς μπορούν οι ξύλινες κατασκευές να μας “υπηρετούν” κόντρα στον χρόνο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.